Onze Franse Keuken

10 x kerstdessert

kerst dessert

kerst | december 21, 2019 | By

10 x kerstdessert als afsluiter van mijn rijtje inspiratielijstjes. Ik vond het lastig om een selectie te maken, want ik heb best veel desserts en taarten op mijn blog staan. Voor kerst is het natuurlijk feestelijk om een dessert in glaasjes te serveren. Toch vind ik persoonlijk een taart ook altijd leuk staan op tafel. Beide varianten zijn dan ook goed vertegenwoordigd op deze smakelijke lijst.

Limoncello tiramisu met witte chocolade

limoncello tiramisu

Het ziet er mooi uit en is lekker zuur-fris, terwijl de witte chocolade tegelijkertijd voor een zachte romige structuur zorgt. Natuurlijk krijg je ook nog de stoere ‘kabeng’ van de Limoncello. Smullen! Ik hoef jullie niet te vertellen, dat dit een vrij machtig toetje is. Dus ik zou het in kleine porties serveren – in bijvoorbeeld zo’n leuk glaasje.

Pompoenijs met Cognac (zonder ijsmachine)

pompoen ijs zonder ijsmachine

Dit recept is een eigen versie van het makkelijke ‘Pompoenroomijs’ van Nigella. Het komt uit haar kookboek ‘Simply Nigella’. Ik rooster de blokjes pompoen eerst met wat Vadouvan kruiden in de oven. Dat geeft de pompoen een mooi zacht rokerig kaneelachtig smaakje mee. Vervolgens pureer ik het in de keukenmachine. Ik meng het met gecondenseerde melk en slagroom tot een mooie gladde massa. Een scheutje cognac erbij en vervolgens in een afsluitbare Tupperware bak scheppen. Afdekken en een nachtje in de vriezer. Perfect van tevoren te maken.

Bûche au Chocolat

bûche au chocolat

De bûche is toch wel hét klassieke Franse kerstdessert bij uitstek. Franse patissiers creëeren ieder jaar weer nieuwe variaties van deze haardblok (=bûche) of boomstam (NL uitleg) vormige rol. Ik ga dit jaar voor de chocolade versie. In deze rol zit zowel puur, melk als witte chocolade verwerkt. Voor een beetje crunch voeg je wat verkruimelde kletskop toe. Voor meer chocolade desserts kan je trouwens ook dit lijstje bekijken: 5x kerstdessert met chocolade.

Champagne tiramisu met granaatappel

champagne tiramisu

Champagne tiramisu met granaatappel. Het ziet er prachtig uit in een glas – zo met die rode laagjes, afgewisseld met roomwit. De rode granaatappelpitjes als een soort pareltjes bovenop maken dit gave kerstdessert helemaal af.

Walnoten-wortel taartjes

walnoot worteltaart

Walnoten-worteltaartjes. Ik noem het taartjes, maar qua structuur zitten ze eigenlijk een beetje tussen een taart en pudding in. Ze blijven lekker zacht en je stort ze na het bakken zo, uit het vormpje, op een bord. De citroenmascarpone is echt onmisbaar, want die geeft het geheel een lekker fris-zoet tintje.

Kersttaart met cranberry’s, witte chocolade en pecannoot crumble

kersttaart

Je maakt eerst een basis beslag en dat schep je in een springvorm. Daar smeer je vervolgens een laag zelfgemaakte cranberrysaus op. Dan volgt nog een laagje. Van witte chocoladeblokjes wel te verstaan. Bent u daar nog? Klinkt goed hè? Maar we zijn er nog niet. Je dekt de boel namelijk af met een crumble met stukjes pecannoot. Deze taart verdient een mooi plekje op de kersttafel. Je kunt hem twee dagen van tevoren bereiden.

Frisse citroenmousse met walnotenkruim

citroenmousse

Van dit luchtige dessert kan ik alleen maar heel erg vrolijk worden. Lekker fris. De zoet-zure mousse wissel ik af met laagjes walnotenkruim. Niet alleen lekker, maar het ziet er ook heel leuk uit als je het in een glaasje serveert. Dan zijn de verschillende laagjes goed zichtbaar. 

Crêpes Suzette

crepe suzette

Zoek je een simpel en lekker dessert voor een etentje? Dan is dit recept echt iets voor jou. Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen, die dit toetje niet kan waarderen. Bovendien is het snel te bereiden en ziet het er toch best chic uit. Een Franse klassieker.

Iglo taart met tropisch tintje

iglotaart

Verras je gasten met dit originele kerstdessert. Een taart in de vorm van een iglo, die heel tropisch smaakt. Dat verwacht je niet. Deze taart heeft een bodem van amandeldeeg met daarop een litchi-kokosroom bolletje. Je moet hem een dag van tevoren maken – hou daar even rekening mee bij je planning.

Robuuste peren tatin met kaneel

peren tatin

Een tarte tatin. Niet met appel, maar voor de variatie eens met peer. Om hem een kersttintje mee te geven voeg ik wat kaneel toe. Het deeg is vrij stug en compact, maar dat vind ik echt bij deze taart horen. Hij krijgt zo iets stoers en een echte ‘homemade’ feel, als je begrijpt wat ik bedoel. Een fijne afsluiter van een lekker dinertje. Ik zou er zeker een (peren) likeur – zoals bijvoorbeeld ‘Poire William’ – bij serveren. 

Zo, dat was het dan. Mijn vier inspiratielijstjes voor je kerstdiner. Ik hoop dat er iets tussen staat, waar je mee uit de voeten kunt. Hier zijn de voorbereidingen voor de kerstvakantie inmiddels ook in volle gang. Vanuit Frankrijk wens ik jullie allemaal hele fijne feestdagen toe.

MERRY CHRISTMAS !!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress