Onze Franse Keuken

10 x Kerst hoofdgerecht

kerst hoofdgerecht

kerst | december 20, 2019 | By

Het kerst hoofdgerecht. Daar begint de zoektocht meestal bij de samenstelling van het kerstdiner. Vervolgens verzin je daar de rest van de gangen en bijgerechten een beetje omheen. Ga je voor een klassieke stoofschotel, of kies je voor eend? Een keertje vis of misschien toch maar eens helemaal vegetarisch. Ben jij er nog niet uit? Bekijk dan eens dit lijstje met 10 kerst hoofdgerechten ter inspiratie:

Varkenshaas in Cranberry marinade

varkenshaas cranberry marinade

Varkenshaas is eigenlijk altijd goed. Het is een heel toegankelijk stukje vlees en dus ideaal voor het kerstdiner. Maar hoe kan je het op een verrassende wijze presenteren ? Nou, misschien is deze cranberry marinade een leuk idee. 

Confit de Canard

Een Franse klassieker: Confit de canard. Wat is confit de canard? Het zijn eendebouten, die langzaam in hun eigen vet gegaard worden – geconfijt dus. De gegaarde eendebouten worden vervolgens in datzelfde vet ingeblikt en op die manier zijn ze heel lang houdbaar. Vroeger werd het vlees op deze manier ingemaakt uit noodzaak, tegenwoordig slechts nog voor de smaak. Okee, helder, maar dan borrelt de vraag op: ‘Hoe moet ik het nou bereiden?’ Ik geef je een simpele basis stap-voor-stap handleiding (met video).

Zalmfilet uit de oven met korst van zwarte olijf en pijnboompitten

Zalmfilet uit de oven is makkelijk te bereiden en eigenlijk altijd goed. Om hem een beetje speciaal te maken geef ik hem een korstje van zwarte olijf en pijnboompitten. Zo tover je het in één keer om tot een feestgerecht. Het ziet er mooi uit en heeft géén zware sauzen nodig. Gewoon lekker puur. 

Boeuf Bourguignon met ontbijtkoek

Boeuf bourguignon

Deze klassieker is al jaren een hit bij kerstdiners. Ik heb ook een filmpje opgenomen van de bereiding. De ‘geheime’ troef is ontbijtkoek. Ideaal om van tevoren te maken en dus perfect voor een ‘stressvrij’ kerstdiner. Bekijk ook even mijn 5 tips voor een heerlijke Boeuf Bourguignon

Vega ‘Sjalot’ Bourguignon groentestamppot

vega bourguignon

Een vegetarische variant van de Franse Klassieker ‘Boeuf Bourguignon’. Dat is de omschrijving die direct door mijn hoofd schoot, toen ik dit gerecht voor het eerst proefde. Het recept vond ik in één van Ottolenghi’s kookboeken ‘Plenty More’. De sjalotjes smoor je in kruidige rode wijn. De groentestamppot maak je met pompoen, zoete aardappel, wortel, knolselderij en linzen. Echt een heerlijk gerecht. Leuk om op deze manier ook vegetarische gasten een echte klassieker in een ander jasje te kunnen voorschotelen.

Vega tagliatelle met pompoen, salie en hazelnoot

vega kerst hoofdgerecht

Een vegetarisch hoofdgerecht voor het kerstdiner vind ik een uitdaging. Je komt zo snel in die gevarenzone terecht van gevulde groente of ‘iets’ met kaas. Dus toen ik deze pasta zag in één van de Franse kooktijdschriften was ik gelijk om. Tagliatelle met in salie gekruide pompoen en champignons. Een lekkere witte wijn-roomsaus erdoor om het geheel te binden en wat knapperige hazelnoot erover voor een crunchy bite. Top.

Kabeljauwfilet met spek en spinaziepesto

kerst hoofdgerecht met kabeljauw

Je smeert de vis in met een grove spinaziepesto en pakt hem vervolgens in met gerookt spek. Dit houdt niet alleen de vis goed bij elkaar, maar voorkomt ook dat de pesto er (teveel) uitloopt. Bovendien geeft het een mooi smaakje af en is het lekker knapperig. Het meest ideale aan dit recept is toch wel, dat je het helemaal van tevoren kunt bereiden. Op de avond zelf alleen nog in de oven schuiven en klaar ben je. Top. Ik gebruik kabeljauwfilet, maar zeeduivel is een prima alternatief. Dat is namelijk wat steviger. 

Kalkoenfilet met salie, appel en pruimen

kerst kalkoen

Kalkoenfilet met salie, appel en pruimen. Ik stoof het geheel in een tomatencoulis met speculaaskruiden. Zo krijg je een mooi winters gerecht. Serveer dit met wat kastanjes en zoete aardappelfrietjes uit de oven en je hebt een echte kerstcombinatie. Makkelijk van tevoren voor te bereiden (ook een pré).

Varkenshaas met salie

varkenshaas met salie

Voor dit gerecht laat ik de varkenshaas eerst een paar uurtjes trekken in een saliemarinade. Vervolgens rook ik het in de rookoven. Dat geeft het vlees een mooi subtiel rookaccentje mee. Dan bak ik de varkenshaas even kort in de pan en daarna laat ik het rustig verder garen in de voorverwarmde ‘normale’ oven. Dit vlees heeft door deze bereiding heel veel smaak. Je hebt er dus echt geen saus bij nodig. Daarmee hou je het gerecht relatief ‘licht’, voor zover je bij een vleesgerecht van ‘licht’ kunt spreken. 

Eendeborst met Grand Marnier en een vleugje chocola

eendeborst

Gisteren kwam dit gerecht al voorbij in mijn lijst ‘7 kerst recepten met eend’. Eendeborst met Grand Marnier en een vleugje chocola. De eendeborst wordt begeleid door een volle jus op basis van Grand Marnier. Ik voeg een héél klein beetje chocola toe, wat een verrassend effect geeft en een mooie smaakcombinatie oplevert.  Oh, en even voor de duidelijkheid. De saus apart proeven werkt in dit geval niet goed. Het gaat om de combinatie met het vlees. Dus plan even een testsessie. Bij mij lukte het ook niet in één keer en op die manier kan je de saus, waar nodig, nog even bijschaven. Het is wel absoluut de moeite waard.

Mocht je nou twijfelen, wat je naast deze hoofdgerechten op tafel moet zetten. Kijk dan ook even in deze lijst: 10 X bijgerecht voor je kerstdiner.

Morgen zet ik de vierde en laatste inspiratielijst voor de kerst online: 10 x kerstdessert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress