Onze Franse keuken

Walnoten-wortel taartjes

walnoot worteltaart

Desserts, Taart | oktober 18, 2016 | By

Walnoten-wortel taartjes. Onze jaarlijkse walnoten oogst staat weer voor de deur. De eerste noten liggen al op de grond en de komende weken rapen we regelmatig wat manden (of kruiwagens – maar net hoe het uitkomt) vol. De noten leggen we dan natuurlijk eerst nog te drogen. Waarschijnlijk gebruik ik ze pas vanaf komend voorjaar in de keuken. Voor nu kan ik nog makkelijk uit de voeten met onze huidige voorraad. Bijvoorbeeld om deze taartjes mee te bakken. 

Dit recept hadden jullie nog van mij tegoed. Het is namelijk één van de vier gerechtjes uit de 14 juli-zomerstop fotocollage: Walnoten-wortel taartjes. Ik noem het taartjes, maar qua structuur zitten ze eigenlijk een beetje tussen een taart en pudding in. Een beetje vergelijkbaar met die van mijn Ananas taart met kardemom. Ze blijven lekker zacht en je stort ze na het bakken zo, uit het vormpje, op een bord. De citroenmascarpone is echt onmisbaar, want die geeft het geheel een lekker fris-zoet tintje.

Op Pinterest zie ik altijd prachtige foto’s van Carrot Cakes voorbij komen. Daar wordt de mascarpone of andere romige vulling tussen twee of soms drie lagen cake gesmeerd. Bij deze taartjes schep je het frisse romige mengsel gewoon bovenop als topping. Om het helemaal af te maken garneer je de citroenmascarpone met wat stukjes walnoot. Ziet er mooi uit toch?

Dit leuke dessert vond ik in één van mijn vele véle receptenmappen. Ik heb het ooit uit een Delicious gescheurd. Ik heb weinig aan de originele versie veranderd. Alleen aan de mascarpone heb ik meer citroen toegevoegd, want die vond ik persoonlijk wat te zoet. Wil je ze ook een keertje maken? Dit is het recept: 

Walnoten-wortel taartjes

Bereidingstijd40 min
Gang: Dessert
Keuken: French
Trefwoord: worteltaart
Porties: 6
Auteur: Aangepaste versie van Delicious Magazine

Ingrediënten

Voor de walnoten-wortel taartjes

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 125 ml zonnebloemolie + extra voor invetten
  • 1 winterwortel
  • 120 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel honing + extra voor het serveren
  • 100 gram gepelde walnoten + extra voor het serveren

Voor de citroen mascarpone:

  • 250 gram mascarpone
  • 75 gram poedersuiker
  • 1 citroen 2 theelepels rasp + sap van 1/2 citroen
  • 1/4 theelepel vanille extract

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet 6 vormpjes (timbaaltjes) van 150ml in met een beetje olie. Knip rondjes van bakpapier ter grootte van de bodem van je vormpje en leg die op de bodem. Dit om te zorgen dat ze niet vast blijven plakken en ze makkelijk uit de vormpjes te storten zijn.
  • Schil en rasp de wortel. Hak de gepelde walnoot in stukjes.
  • Doe het bakmeel, bakpoeder, zonnebloemolie, wortel, bruine suiker, eieren, vanille-extract en de honing in een mengkom van je keukenmachine (of in een gewone mengkom met je elektrische mixer – kan uiteraard ook) en mix alles goed door elkaar tot je een beslag hebt. Zet de machine uit en spatel de stukjes walnoot erdoor. Vul ieder vormpje tot 2/3 met het beslag.
  • Maak een plooi in 6 stukken aluminiumfolie (zodat de taartjes een beetje kunnen rijzen) en dek ieder vormpje met een (bolstaand) stuk folie af.
  • Zet de vormpjes in een braadslee en vul deze met kokend water, zodat de vormpjes tot de helft onder water staan. Schuif de braadslee in de oven en bak de taartjes 35 minuten.
  • Haal ze uit de oven en til de vormpjes voorzichtig uit de braadslee. Laat ze 5 minuten afkoelen.
  • Meng tijdens het wachten de mascarpone, poedersuiker, citroenrasp, citroensap en vanille-extract goed door elkaar. Stort de taartjes op bordjes en schep er een lepel citroenmascarpone op. Garneer met een beetje honing en wat stukjes walnoot. Bon appetit!

Comments

    • Leave a Reply

      Lisette
      oktober 23, 2016

      Dank je Marijke – als het goed is zijn die vormpjes bij iedere kookzaak (en volgens mij ook Hema/Blokker etc) te krijgen. Groetjes uit Frankrijk

  1. Leave a Reply

    Claudia
    oktober 19, 2016

    Inderdaad een heel lekker dessert, dusseh… zet deze ook maar op het april-menu 😉
    Dikke kus,
    Clau

  2. Leave a Reply

    Ankie
    oktober 20, 2016

    Dat ziet er heel lekker uit! En ook genoeg walnoten voor de notenlikeur?
    Groetjes thuis!

    • Leave a Reply

      Lisette
      oktober 23, 2016

      Hi Ankie, nee helaas geen eigen notenlikeur. We hadden hier zo’n rare droge/hete zomer, dat tegen de tijd dat wij ze wilden plukken voor de likeur – de geleistructuur van de noot al te ver was doorgeschoten naar de daadwerkelijke schil. Volgend jaar weer een poging…Dikke zoen

  3. Leave a Reply

    Nell Nijssen
    oktober 22, 2016

    Jeuh! Ook ik heb vanmiddag weer walnoten ingekocht. Gelukkig zijn ze hier nog volop te koop in Zeeland. Jouw citroenmascarpone lijkt me een heerlijk alternatief voor de geijkte glazuur op carrotcake!

    • Leave a Reply

      Lisette
      oktober 23, 2016

      Thanks Nell. Ik hoop dat ze smaken. Groetjes uit Frankrijk

Leave a Comment