Onze Franse keuken

Hét Franse kerstdessert: ‘Bûche au Chocolat’

Desserts, kerst | december 4, 2015 | By

De bûche is toch wel hét klassieke Franse kerstdessert bij uitstek. Franse patissiers creëeren ieder jaar weer nieuwe variaties van deze haardblok (=bûche) of boomstam (NL uitleg) vormige rol. Ik ga dit jaar voor de chocolade versie. In deze rol zit zowel puur, melk als witte chocolade verwerkt. Voor een beetje crunch voeg je wat verkruimelde kletskop toe.

Eerlijk is eerlijk – het is wel even werk om hem te maken, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Zeg nou zelf – dit zet je toch trots op tafel (ik wel in ieder geval)?

Recept: Bûche au chocolat
Voor 10 personenIngrediënten:Voor de rol:
– 4 eieren
– 80 gram suiker
– 40 gram gezouten roomboter (+1 beetje extra voor invetten)
– 2 eetlepels Cacaopoeder
– 80 gram maïzena

De vulling:
– 200 gram dessert chocolade puur
– 40 gram dessert chocolade melk
– 40 gram dessert chocolade wit
– 40 gram kletskoppen
– 250 gram mascarpone
– 3 eetlepels suiker

Bereiding:

Maak eerst de rol:
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Smelt de boter in een steelpannetje en laat afkoelen.
– Scheid de eiwitten van de eidooiers.
– Klop de eidooiers met de suiker, tot je een lichtgeel mengsel hebt.
– Voeg dan de afgekoelde boter, cacao en maïzena toe en roer alles goed door elkaar met een lepel. Let op : het is heel droog en stug – dat hoort en komt goed…
– Zet een bakplaat klaar en leg daar bakpapier op.
– Smeer het bakpapier in met een beetje boter (zodat je de rol straks makkelijk loskrijgt).
– Klop de eiwitten stijf en spatel die vervolgens voorzichtig door het stugge mengsel. Je merkt dat het stugge gevoel is nu gelijk weg is. Je mengsel wordt mooi luchtig en vloeibaar.
– Stort het beslag op de bakplaat en verdeel een beetje met de spatel, tot je een mooie rechthoek hebt die overal even dik is.
– Schuif de bakplaat in de oven en bak de rol 10 minuten.
– Haal de rol uit de oven, laat even afkoelen en rol dan met bakpapier en al, vanaf de korte kant, even op (om te zorgen dat je hem straks als je hem gaat vullen ook nog kunt rollen).
Laat de rol zo verder afkoelen, terwijl jij verder gaat met de vulling:
– Hak de pure chocolade in grove stukken.
– Smelt de pure chocolade au bain marie en roer daar vervolgens gelijk (de chocolade is dus nog goed warm) de mascarpone en eetlepels suiker door.
– Rasp de melk chocolade grof (ik doe dat met een grove rasp – en pak dan een wat groter stuk reep – maar let op je handen, want het is een rotklusje) in één kommetje
– Rasp de witte chocolade grof in een ander kommetje
– Verkruimel de kletskop in een 3e kommetje.
Nu gaan we de bûche opbouwen:
– Rol de biscuitrol weer helemaal uit.
– Smeer driekwart van het chocolademascarponemengsel gelijkmatig over de rol.
– Verdeel driekwart van de melkchocolade en de witte chocolade over de rol.
– Rol de rol op vanaf de korte kant.
– Smeer de buitenkant van de rol in met het restant van het chocolademascarponemengsel.
– Bestrooi met de rest van de melk en witte chocolade rasp en de stukjes kletskop.
– Dek af en zet weg in de koelkast tot gebruik.

Tip: Snijd dunne plakken, want hij is héél machtig!

 
Frans chocolade dessert
Bron: Deze bûche is een bewerking van een bûche au chocolat uit Saveurs Special fètes 2015

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    december 4, 2015

    De ultieme afsluiter van het kerstdiner: Death by Chocolate!!!
    Mooier dan dit wordt het niet, heerlijk 😉
    Dikke kus,
    Clau

Leave a Comment