Altijd goed: Crêpes Suzette
Crêpes Suzette. Zoek je een simpel en lekker dessert voor een etentje? Dan is dit recept echt iets voor jou. Ik moet de eerste persoon nog tegenkomen, die dit toetje niet kan waarderen. Bovendien is het snel te bereiden en ziet het er toch best chic uit. Een Franse klassieker: Crêpes Suzette
Het recept komt uit ‘Nobody does it better: koken als een Française’ van Trish Deseine. Ik kan natuurlijk moeilijk gaan doen en er een eigen draai aan geven, maar deze samenstelling is gewoon helemaal goed.
Niets meer aan doen. Gewoon bakken die crêpes, sinaasappelsaus erbij maken, op leuk dessertbordjes schuiven en genieten maar.
Trish flambeert haar crêpes Suzette aan tafel nog even met Grand Marnier. Als je net zo onhandig bent als ik – zou je kunnen overwegen om dit deel van de bereiding achterwege te laten. Zonder deze handeling zijn ze namelijk ook heerlijk.
Crêpes Suzette
Ingrediënten
Voor de crêpes:
- 80 gram bloem
- 2 eieren
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1,5 eetlepel suiker
- 200 ml melk
- 30 gram roomboter gezouten, voor het bakken
Voor de sinaasappelsaus:
- 50 gram roomboter gezouten
- 50 gram suiker
- 3 eetlepels Grand Marnier
- 1 eetlepel Cognac
- 1/2 sinaasappel rasp en sap
Voor het flamberen (desgewenst):
- 4 eetlepels Grand Marnier
- 2 eetlepels Cognac
Bereiding
- Maak eerst het beslag voor de crêpes. Klop bloem, eieren, zonnebloemolie, suiker en melk in een mengkom tot je een glad beslag hebt zonder klontjes. Wij gebruiken hiervoor vaak een staafmixer. Zet het beslag een halfuurtje weg in de koelkast.
- Smelt voor de saus de boter in een steelpan op laag vuur. Voeg vervolgens de suiker, Grand Marnier, cognac, sinaasappelsap en sinaasappelrasp toe. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat een beetje inkoken tot de saus stroperig wordt. Zet apart.
- Bak de crêpes: smelt een klein klontje boter in een koekenpan en giet als deze gesmolten is een dun laagje beslag in de pan. Bak ze goudbruin, schuif ze op een warm bord en houd warm, terwijl je de andere crêpes maakt.
- Giet de saus in een koekenpan op laag vuur. Leg de crêpes er één voor één in en vouw ze telkens twee keer dubbel – zo krijg je driehoekjes. Schep de saus over de crêpes, zodat ze allemaal bedekt zijn met een laagje saus. Schuif de crêpes op dessertbordjes en serveer direct.
- Indien gewenst kan je ze aan tafel nog flamberen. Wil je dit doen verwarm dan 4 eetlepels Grand Marnier en 2 eetlepels cognac in een steelpannetje – giet dit aan tafel over de crêpes en hou er een vlammetje bij om ze te flamberen.