Onze Franse keuken

Cranberrysaus zelf maken

Bijgerecht, kerst | december 11, 2018 | By

Simpel en in 10 minuten klaar. De kleine moeite meer dan waard, want deze homemade cranberrysaus is echt héél lekker.

Cranberrysaus heeft een uitgesproken fris zure smaak. Het gaat heel goed samen met de krachtige smaak van wildgerechten. Dat is dan ook een klassieke kerstdiner combinatie.

Ik vind het altijd leuk om nieuwe recepten te verzinnen met zo’n saus.  Zo benutte ik een deel van deze saus voor een marinade voor varkenshaas. De varkenshaas heb ik vervolgens gerookt in de rookoven en daarna gebakken. Mjammm…Een topcombi. Dat recept zal ik morgen voor jullie op mijn blog zetten.

Ook heb ik een deel gebruikt voor mijn kersttaart. Het resultaat krijgen jullie uiteraard nog te zien. Na de bereiding van deze gerechten had ik wat saus over. Ik schepte een volle lepel ervan over een bolletje homemade pompoen-ijs en voilà…een super origineel en eenvoudig kerstdessert. Wees niet bang, ook dat recept komt nog langs deze maand.

Oftewel, deze cranberrysaus is een absolute aanrader voor je kerstdiner. Of je hem nou op tafel zet als bijgerecht, of als smaakmaker benut voor andere gerechten. Aan jou de keus…

Cranberrysaus

Simpel en in 10 minuten klaar
Voorbereidingstijd10 min
Gang: Side Dish
Porties: 4

Ingrediënten

  • 340 gram verse cranberry’s
  • 200 gram suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 45 ml Grand Marnier
  • 75 ml water

Bereiding

  • Doe de cranberry’s, de suiker en het kaneelstokje in een pan en giet de Grand Marnier erover. Voeg water toe en roer alles door elkaar.
  • Zet de pan op het vuur en zet je keukentimer op 10 minuten. (Ik gebruik voor dit recept zelf het kleinste pitje van mijn fornuis en zet daarvan het vuur hoog). Roer af en toe in de pan. De cranberry’s zullen op een gegeven moment kapot gaan ploppen. Haal na 10 minuten de pan van het vuur, verwijder het kaneelstokje en roer alles stevig door elkaar om te zorgen dat je (een deel van) de cranberry’s plet. De saus heeft nu nog een wat dunne structuur.
  • Let op: tijdens het afkoelen krijg je een vrij stevige meer gelei-achtige structuur. Je kunt hem van tevoren bereiden. Haal er vlak voor het serveren dan een vork doorheen, om hem ‘los’ te krijgen. Je kunt de saus ook vlak voor het serveren gewoon een beetje opwarmen.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment