Kip recept van Ottolenghi
Een kip recept van Ottolenghi. Dit vind ik nou een mooi gerecht om het nieuwe blogjaar mee te starten. Het is namelijk één van mijn persoonlijke favorieten. Je gaart kippendijen heel langzaam in een mooie pittige saus op basis van tomaat, geroosterde paprika en een vleugje pure chocolade.
Dit recept komt het prachtige kookboek Simpel. Ik heb al best veel gerechten uit dit boek gemaakt en tot nu toe vallen ze allemaal in de smaak. Ik heb het recept een beetje aangepast, want Ottolenghi ‘pittig’ is wat te heftig voor mij. Ik gebruik dan ook ongeveer 1/3 van zijn hoeveelheid harissa. Dat geeft wat mij betreft genoeg pit. Ook voeg ik geen koriander toe in mijn versie. Ik ben er dol op, zoals jullie weten, maar Arjan gruwelt ervan. Hij vindt het naar zeep smaken. Dus laat ik het weg en ik moet eerlijk zeggen – ik mis het totaal niet in dit specifieke gerecht.
Het gave van dit recept is, dat je de kip niet alleen kunt serveren bij rijst of pasta. Je kunt het ook als basis voor een kip ovenschotel gebruiken.
Je schept alles in een ovenschaal en daar gaat dan vervolgens geen aardappelpuree laagje over, maar een beslagje gemaakt van mais. Ja, je leest het goed: MAIS. Daardoor ontstaat een heel luchtig korstje. Het lichtzoete van de mais pas echt perfect bij de pittige kip. Tja, dat combineren van smaken is aan Ottolenghi uiteraard wel toevertrouwd. Van de week laat ik je zien, hoe ik zo’n maiskorst maak.
Kip recept van Ottolenghi
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 rode uien in dunne ringen gesneden
- 2 tenen knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel harissa 20 gram
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- 600 gram kippendijen zonder vel en bot (ongeveer 8 stuks)
- 150 ml passata
- 3 tomaten in grove stukken
- 100 gram geroosterde paprika uit een pot, in grove stukken
- 10 gram pure chocolade 70%
- zout en peper
Bereiding
- Verwarm de olie in een grote braadpan (waarvoor je een deksel hebt). Voeg de uien toe en fruit ze al roerend tot ze mooi glazend zijn (minimaal een minuut of 7).
- Draai dan het vuur iets hoger en voeg de knoflook, harissa, gerookt paprikapoeder en de kippendijen toe. Doe ook 1 theelepel zout en royaal versgemalen peper in de pan. Laat alles een minuut of 5 bakken. Roer af en toe.
- Giet dan de passata erbij en voeg 350 ml warm water toe. Doe ook de grove stukken tomaat erbij. Breng het geheel aan de kook. Doe dan een deksel op de pan, draai het vuur laag en laat alles 30 minuten stoven. Roer af en toe.
- Haal dan de deksel van de pan. Voeg de geroosterde paprika toe en de chocolade. Roer goed en laat alles nog een half uurtje stoven, totdat de saus wat dikker is. Proef en breng op smaak met zout en peper. Serveer met rijst of pasta. Bon appetit!
Marjon Ridder
november 14, 2020 at 1:55 pmGisteren gemaakt en gegeten met wortel couscous salade met honingdressing van dagelijkse kost. Was echt super lekker en wat je schrijft 1 eelt harissa is echt voldoende. Dankjewel voor het recept. Geniet van je weekend. Groet, Marjon
Marianne den Haan
april 22, 2021 at 4:08 pmHi Lisette, Al veel van jouw recepten heb ik gemaakt. Stuk voor stuk een succes. Mede dankzij jouw heldere instructies. Morgen wil ik aan de slag met het kiprecept van Ottolenghi. Stel dat er wat van overblijft (wat ik eigenlijk niet verwacht), zou je het dan kunnen invriezen? Groetjes, Marianne
Lisette
april 28, 2021 at 2:44 pmHi Marianne, wat leuk dat mijn recepten zo in de smaak vallen. Ik zou zelf deze kip niet invriezen. Dat komt de smaak niet ten goede.
Wim
december 18, 2022 at 10:04 amHallo, die el harissa, is dat saus of poeder?
Lisette
december 21, 2022 at 10:29 amHi Wim – het is een saus.
Leonne
oktober 15, 2023 at 4:17 pmHet lijkt mij inderdaad een heerlijk recept. Ik ga het gauw maken. Dank je wel voor het delen.
Groetjes, Leonne