Onze Franse keuken

Kersttaart met cranberry’s, witte chocolade en pecannoot crumble

kersttaart

Desserts, kerst, Taart | december 20, 2018 | By

Kersttaart. Nou, hier is hij dan. Mijn kersttaart recept voor 2018. Ik wilde dit jaar graag iets verzinnen met de zelfgemaakte cranberrysaus. Het werd deze combinatie met cake, witte chocolade en pecannoot crumble. Is het geen plaatje?! 

Je maakt eerst een basis beslag en dat schep je in een springvorm. Daar smeer je vervolgens een laag zelfgemaakte cranberrysaus op. Dan volgt nog een laagje. Van witte chocoladeblokjes wel te verstaan. Bent u daar nog? Klinkt goed hè? Maar we zijn er nog niet. Je dekt de boel namelijk af met een crumble met stukjes pecannoot. Deze taart verdient een mooi plekje op de kersttafel. Je kunt hem twee dagen van tevoren bereiden.

Kersttaart met cranberry’s, witte chocolade en pecannoot crumble

Dé kersttaart van 2018!
Voorbereidingstijd15 min
Bereidingstijd1 uur 15 min
Totale tijd1 uur 45 min
Gang: Dessert
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 180 gram gezouten roomboter op kamertemperatuur + extra voor invetten vorm
  • 2 eieren
  • 150 gram suiker
  • 1 citroen rasp
  • 180 ml halfvolle melk
  • 300 gram bloem
  • 2/3 zakje bakpoeder
  • 1 snuf zout
  • 200 gram cranberrysaus homemade (zie recept op mijn blog)
  • 70 gram witte chocolade in kleine blokjes gehakt

Voor de crumble

  • 60 gram bloem
  • 50 gram gezouten roomboter koud, in blokjes
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 50 gram suiker
  • 50 gram pecannoten grof gehakt + 8 extra helften (=+12gram)

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een springvorm klaar van 23cm. Bedek de bodem met bakpapier en vet de vorm in met een beetje boter.
  • Roer de bloem, bakpoeder en het zout door elkaar in een kom.
  • Klop de boter, suiker en citroenrasp op een middelhoge stand in je keukenmachine tot een mooie zachte massa.
  • Voeg een ei toe en klop, totdat het is opgenomen. Herhaal dit voor het andere ei. Zet dan de mixer op de lage stand en voeg een beetje van het bloemmengsel toe. Dan een beetje van de melk. Herhaal dit proces totdat alle bloem en alle melk is toegevoegd en je een mooi glad beslag hebt.
  • Schep het beslag in de springvorm (ja, het is een vrij stevig beslag, dat je moet scheppen). 
  • Verdeel vervolgens de cranberrysaus over het beslag. Leg daar een mooi laagje witte chocolade blokjes op.
  • Maak nu de crumble: Doe de bloem, roomboter, kaneel, suiker en grof gehakte peccannoten in een schaal. Werk en wrijf de boter met je vingers door het mengsel, totdat het aanvoelt en eruit ziet als een grof broodkruim. Verdeel het over de taart en druk de extra pecannoot helften in de crumble. 
  • Schuif de taart in de oven en bak hem ongeveer 1 uur en 15 minuten. Na 40 minuten heb ik zelf aluminiumfolie over de taart gelegd om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt. Prik met een sateprikker in het midden van de taart om te checken of hij gaar is. De prikker moet er schoon uitkomen. Zo niet, bak hem dan nog iets langer. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen in de vorm. Merry Christmas!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment