Onze Franse keuken

Frans Kerstdessert: Iglo taart met tropisch tintje

Iglotaart.jpg

Desserts, kerst, Taart | december 20, 2014 | By

Verras je gasten met dit originele kerstdessert. Een taart in de vorm van een iglo, die heel tropisch smaakt. Dat verwacht je niet. Deze taart heeft een bodem van amandeldeeg met daarop een litchi-kokosroom bolletje. Je moet hem een dag van tevoren maken – hou daar even rekening mee bij je planning. Zo maak je hem.

Recept: Iglo taart
Voor 8/12 personen

Ingrediënten:

Algemeen:
Een rond schaaltje met een diameter van 16-18 cm

Voor de taartbodem:
– 2 eieren
– 70 gram suiker
– 50 gram zelfrijzend bakmeel
– 25 gram gemalen amandelen
– 4 (=25gram) amaretto koekjes (of andere amandelkoekjes)

Voor de mousse:
– 160 gram litchis op siroop, uitgelekt
– 150 ml kokosmelk
– 80 gram suiker
– 4 gram agar-agar
– 300 ml slagroom

Voor versiering:
– 60 gram geraspte kokos

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Doe de koekjes in de keukenmachine en mix tot een grof kruim.
– Klop de eieren met de suiker in een keukenmachine tot een lichtgeel mengsel. Dit duurt zo’n 7 minuten.
– Voeg dan het bakmeel, de gemalen amandelen en koekjeskruim toe en meng alles even goed door elkaar tot een beslag.
– Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Zet je schaaltje op zijn kop op het bakpapier en trek een rondje van de omtrek. Giet het beslag op het bakpapie en zorg dat het zoveel mogelijk binnen het getrokken rondje past. Het zal in de oven wat uitlopen, maar no worries – dat snij je later weg.
– Schuif de bakplaat in de oven en bak de bodem 15 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen, terwijl je de mousse maakt.
– Mix de litchis in een keukenmachine tot een gladde saus. Verwarm in een steelpan de litchisaus, de kokosmelk, de suiker, de agar-agar en 150 ml van de slagroom. Zet het vuur uit, zodra het geheel aan de kook komt en laat afkoelen, terwijl je de rest van de mousse maakt.
– Klop de resterende 150 ml slagroom stijf.
– Spatel de slagroom voorzichtig door het afgekoelde litchimengsel.
– Giet de mousse in je schaaltje tot vlak onder het randje. Dek de mousse af met de bodem. Snijd, indien nodig de randjes af – hij moet mooi op de mousse passen. Dek het schaaltje af en zet tot de volgende dag in de koelkast.
– Om de taart uit het schaaltje te krijgen moet je hem in heet water zetten. Hou een bord tegen de bodem en kieper hem om. Niet te ongeduldig, hij gaat er wat lastig uit, maar het lukt echt…
– Strooi wat geraspte kokos over de taart en zet hem op tafel. Enjoy!

Bron: deze taart komt uit ‘Cette année, je fais la bûche!’ van Albums Larousse

Comments

  1. Leave a Reply

    Huis in de Provence
    december 20, 2014

    Wat heb je super lekkere en originele recepten erop gezet voor de kerst Lisette. Echt leuk. Ga er een paar proberen deze wintermaanden. Ik hoef met kerst lekker niet te koken 😉 En in de kerstvakantie staat ook al jou overheerlijk boeuf bourguignon op t menu. Bedankt voor t delen.
    Hele fijne feestdagen toegewenst en een goed 2015 met vooral veel lekkere nieuwe recepten 😉
    Ga je nog naar familie in Nederland of blijf je gezellig in t Franse land…
    Lieve gr. Mirjam

Leave a Comment