Pompoenijs met Cognac (zonder ijsmachine)
Pompoenijs met Cognac. Nog op zoek naar een kerstdessert? Maak dan zelf dit ijs met een hele bijzondere smaak. Hier kan je je gasten echt mee verrassen. Een schepje zelfgemaakte cranberrysaus erover en deze mooie afsluiter van je kerstdiner is klaar. Het ijs is vrij eenvoudig te maken en je hebt er géén ijsmachine voor nodig.
Dit recept is een eigen versie van het makkelijke ‘Pompoenroomijs’ van Nigella. Het komt uit haar kookboek ‘Simply Nigella’. Ik rooster de blokjes pompoen eerst met wat Vadouvan kruiden in de oven. Dat geeft de pompoen een mooi zacht rokerig kaneelachtig smaakje mee.
Vervolgens pureer ik het in de keukenmachine. Ik meng het met gecondenseerde melk en slagroom tot een mooie gladde massa. Een scheutje cognac erbij en vervolgens in een afsluitbare Tupperware bak scheppen. Afdekken en een nachtje in de vriezer. Perfect van tevoren te maken. Eén aan twee bolletjes per persoon in een leuk schaaltje. Schepje cranberrysaus erover en genieten maar.
Pompoenijs met Cognac (zonder ijsmachine)
Ingrediënten
- 130 gram Pompoen (butternut) in grove blokjes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel Vadouvan kruiden
- 1 snuf zout
- 150 ml gecondenseerde melk met suiker
- 300 ml slagroom
- 2 eetlepels Cognac
- (homemade) cranberrysaus voor het serveren
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de blokjes pompoen in een kom en voeg de olijfolie, vadouvan kruiden en zout toe. Hussel alles goed door elkaar. Verdeel de pompoenblokjes over een bakplaat en rooster ze 30 minuten in de oven.
- Pureer de pompoen in je keukenmachine. Voeg de gecondenseerde melk toe en meng tot een glad mengsel. Giet dan de slagroom erbij en klop tot het mengsel wat dikker wordt – dit duurt een minuut of 4. Giet dan, terwijl de machine loopt, de cognac erbij en meng nog even goed.
- Vul je Tupperware doos met het ijsmengsel (ik gebruik zelf een 2 liter bak – bij gebrek aan kleinere dozen, maar 1 liter is ook prima). Sluit af en zet minimaal 1 nacht in de vriezer. Haal het ijs 10 minuten voor gebruik uit de vriezer, zodat het een beetje zachter kan worden. Schep één à twee bolletjes ijs in een leuk kommetje. Een schepje cranberrysaus erover en genieten maar.