Onze Franse keuken

Kerst: Kabeljauwfilet met spek en spinaziepesto

kerst hoofdgerecht met kabeljauw

kerst, Vis | december 13, 2016 | By

Een kerst hoofdgerecht met vis. Blijft altijd een beetje een tricky dingetje vind ik. Je moet dan echt heel zeker weten, dat al je gasten visliefhebber zijn. Ik ga op dit soort avonden dan ook liever voor een gulden middenweg. Een soort surf and turf. Op die manier weet ik zeker dat ik ook de ‘diehard’ carnivoren aan tafel een plezier doe. Dit recept valt in die categorie. Ik heb het gerecht getest op Arjan, carnivoor pur sang, en die vond het echt lekker. Missie geslaagd…

Je smeert de vis in met een grove spinaziepesto en pakt hem vervolgens in met gerookt spek. Dit houdt niet alleen de vis goed bij elkaar, maar voorkomt ook dat de pesto er (teveel) uitloopt. Bovendien geeft het een mooi smaakje af en is het lekker knapperig. Het meest ideale aan dit recept is toch wel, dat je het helemaal van tevoren kunt bereiden. Op de avond zelf alleen nog in de oven schuiven en klaar ben je. Top.

Ik gebruik kabeljauwfilet, maar zeeduivel is een prima alternatief. Dat is namelijk wat steviger. Moet je dat wel kunnen krijgen natuurlijk. Ik vond dit recept in het kerstnummer van het Franse kooktijdschrift Regal.

Morgen krijg je nog een kersthoofdgerecht recept van me – Iets met eendeborstfilet en …??

Kabeljauwfilet met spek en spinaziepesto

Voorbereidingstijd10 min
Bereidingstijd25 min
Totale tijd35 min
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 600 à 800 gram kabeljauwfilet twee dikke filets v 300 à 400 gram
  • - 10 plakjes gerookt spek
  • - 100 gram spinazieblaadjes
  • - 30 gram pijnboompitten + extra voor garneren
  • - 40 gram grove versgeraspte parmezaanse kaas van een blokje - echt even zelf doen
  • - 1 teentje knoflook gepeld en in vieren gesneden
  • - 5 eetlepels olijfolie
  • - zout & peper

Bereiding

  • - Verwarm de oven voor op 210 graden.
  • - Maak de spinaziepesto: Doe de spinazieblaadjes, pijnboompitten, parmezaanse kaas en de knoflook in een keukenmachine. Voeg een flinke snuf zout en peper toe en giet er 3 eetlepels olijfolie bij. Meng tot een grove pasta. (Let op: dit is een hele dikke stugge pesto - dat moet ook, want als hij te smeuïg is dan loopt hij er tijdens het bakken in de oven teveel uit).
  • - Leg de 2 kabeljauwfilets op een plank en snijd ze allebei in de lengte doormidden.
  • - Leg 5 plakjes spek dakpansgewijs over elkaar op een snijplank. Leg 1 kabeljauwfilet daar aan de linkerkant op (dus nu in twee stukken gesneden, maar hou ze tegen elkaar aan). Herhaal dit proces met de resterende speklapjes en de tweede kabeljauwfilet.
  • - Smeer de kabeljauwfilets royaal in met de pesto - zorg ervoor dat je ook een lagen tussen de twee helften van iedere filet smeert (dat is per slot van rekening de reden dat we ze in de lengte doormidden snijden). Gebruik in het totaal de 1/2 tot max 3/4 van de pesto. De rest kan je gebruiken voor het serveren.
  • - Pak de kleine uiteinden van het spek aan de linkerkant van de kabeljauwfilet vast en rol, terwijl je alles goed bij elkaar houdt, alles naar rechts. Op die manier pak je de kabeljauwfilet in met spek. Herhaal dit proces voor de andere kabeljauwfilet. Je hebt nu dus twee langwerpige kabeljauwpakketjes.
  • - Leg de kabeljauwpakketjes naast elkaar (met wat tussenruimte) in een braadslee. (mocht je het van tevoren willen voorbereiden, dan moet je nu de braadslee afdekken met folie en tot gebruik in de koelkast zetten).
  • - Giet over iedere pakketje een eetlepel olijfolie en schuif de braadslee in de oven. Bak de pakketjes 25 minuten, of totdat ze gaar zijn (hangt uiteraard een beetje van de dikte van jouw filet af).
  • - Haal de pakketjes uit de oven. Snijd ze in dikke plakken. Hou een plak of 3 per persoon aan. Serveer met een beetje van de resterende pesto erbij en wat pijnboompitjes erover.

Opmerking

Adapted from Regal - nr 74

Comments

  1. Leave a Reply

    Carolien
    december 27, 2016

    Bedankt, Lisette, voor al je recepten.
    Dit recept is echt een aanrader, zeker als je twee dagen moet koken met de Kerst. Het is niet moeilijk, maar echt heerlijk en niet vet en zwaar.

    • Leave a Reply

      Lisette
      december 28, 2016

      Hi Carolien – dank voor je compliment en dat je de moeite hebt genomen om wat berichtjes achter te laten op mijn blog. Ik waardeer dat enorm. Groetjes uit Frankrijk

  2. Leave a Reply

    Margriet
    januari 26, 2017

    Het lijkt me heerlijk, maar wat is hier lekker als groenten erbij? En eventueel ardappelpuree?

    • Leave a Reply

      Lisette
      januari 28, 2017

      Ik vind zelf haricot verts er lekker bij. Je zou ook kunnen kiezen voor een puree, maar dan zou ik voor een groentepuree gaan. Knolselderij of pompoen bijvoorbeeld. Groetjes uit Frankrijk

  3. Leave a Reply

    margriet
    februari 2, 2017

    Het was overheerlijk. Dank voor het mooie recept. Als nagerecht had ik de lemon curdpavlova geserveerd. Ook een heerlijke aanrader.

    • Leave a Reply

      Lisette
      februari 5, 2017

      Hi Margriet, oh wat fijn! Blij dat het gesmaakt heeft. Groetjes uit Frankrijk

Leave a Comment