Onze Franse Keuken

Kerst: VEGA – tagliatelle met pompoen, salie en hazelnoot

vega kerst hoofdgerecht

kerst, Pasta, Vega | december 15, 2016 | By

Een vegetarisch hoofdgerecht voor het kerstdiner vind ik een uitdaging. Je komt zo snel in die gevarenzone terecht van gevulde groente of ‘iets’ met kaas. Dus toen ik deze pasta zag in één van de Franse kooktijdschriften was ik gelijk om. Tagliatelle met in salie gekruide pompoen en champignons. Een lekkere witte wijn-roomsaus erdoor om het geheel te binden en wat knapperige hazelnoot erover voor een crunchy bite. Top.

Salie heeft een onderscheidende kruidige en licht bittere smaak. Het past heel goed bij dat zachte nootachtige van pompoen en het aardse van champignons. Ik heb de mazzel dat ik een enorme saliestruik in mijn tuin heb staan, maar mocht je nou niet zo’n bofkont zijn en geen verse salie kunnen krijgen – geen paniek. Je kunt deze pasta ook echt heel lekker maken met de gedroogde variant. 

Aangezien het om een hoofdgerecht van een kerstdiner gaat, zou ik niet te grote porties op de borden doen. Ik gebruik voor dit gerecht overigens gewoon ‘verse’ tagliatelle uit het koelvak. Is echt prima, tenzij je natuurlijk zin hebt om zelf pasta te maken. In dat geval zou ik vooral zeggen ‘go for it’.

Kerst: VEGA - tagliatelle met pompoen, salie en hazelnoot

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd30 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 300 gram 'verse' tagliatelle uit het koelvak
  • - 1/2 'butternut' oftewel flespompoen
  • - bosje verse salie of potje salie
  • - 250 gram champignons
  • - 3 eetlepels olijfolie
  • - 1 ui
  • - 1 teentje knoflook
  • - 100 ml droge witte wijn
  • - 300 ml kookroom
  • - 50 gram hazelnoten
  • - zout en peper

Bereiding

  • - Breng een grote pan water aan de kook voor de pasta.
  • - Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in kleine plakjes. Snijd ook de champignons in plakjes. Zorg ervoor dat alles een beetje gelijke dikte en grootte heeft. Dat is handig bij het garen, maar ziet er ook mooi uit op je bord. (Hé,...het is voor het kerstdiner :-)).
  • - Hak de hazelnoten grof en grill ze even een in droge koekenpan om de smaak op te halen. Zet apart.
  • - Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en voeg de stukjes pompoen en champignons toe. Bak al roerend een minuut of vier.
  • - Hak 10 blaadjes salie fijn en voeg toe. (let op: je kunt in plaats daarvan ook twee eetlepels gedroogde salie toevoegen). Hussel alles goed door elkaar. Draai het vuur laag en gaar alles een minuut of 10, terwijl je af en toe roert.
  • - Maak in de tussentijd de witte wijn-roomsaus: Snipper de ui. Verwarm de resterende eetlepel olijfolie in een sauspannetje en fruit daar de ui in. Knijp de knoflook uit boven de pan en bak nog even een minuutje mee. Giet dan de witte wijn erbij en laat op hoog vuur vrijwel volledig inkoken. Draai dan het vuur laag en giet de kookroom erbij. Laat op laag vuur zo'n 5 minuten pruttelen.
  • - Doe de pasta in het kokende water en kook volgens de gebruiksaanwijzing (zal een minuut of 3/4 zijn).
  • - Giet de roomsaus bij het pompoen- en champignons mengsel. Proef, breng royaal op smaak met zout, peper en misschien nog wat extra salie. Let op: de salie mag vrij uitgesproken zijn.
  • - Giet de pasta af en voeg vervolgens bij de saus. Hussel alles goed door elkaar.
  • - Verdeel de pasta en de pompoen en champignons over de borden. Garneer met een handje geroosterde hazelnoten. Geef nog even een ferme draai aan de pepermolen boven de borden en serveer. Bon appetit.

Opmerking

Adapted from Saveurs - NR 233

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress