Onze Franse keuken

Kalkoenfilet met salie, appel en pruimen

kerst, Uncategorized, Vlees | december 7, 2015 | By

Kalkoenfilet is het hoofdgerecht van mijn 2e kerstmenu met thema ‘modern Frans’. Ik voeg wat salie, appel en pruimen toe en stoof het geheel in een tomatencoulis met speculaaskruiden. Zo krijg je een mooi winters gerecht. Serveer dit met wat kastanjes en zoete aardappelfrietjes uit de oven en je hebt een echte kerstcombinatie. Makkelijk van tevoren voor te bereiden (ook een pré).

Recept: Kalkoenfilet met salie, appel en pruimen
Voor 4 personen

Ingrediënten:

– 300 gram kalkoenfilet
– 2 eetlepels olijfolie
– 30 gram boter
– 2 uien
– 2 teentjes knoflook
– 50 gram blokjes ontbijtspek
– 1 koffielepel koek/speculaaskruiden
– 150 ml tomatencoulis
– 100 ml kippenbouillon
– 10 blaadjes verse salie
– 1 golden delicious appel
– 6 gedroogde pruimen (ik gebruik pruimen uit ‘Agen’, want die vind ik het lekkerst)
– 25 gram pijnboompitten
– 1 à 2 eetlepels honing
– zout & peper

Voor erbij:
– 2 zoete aardappels
– 3 eetlepels olijfolie
– zeezout en peper
– pot/blik gekookte kastanjes
– klontje boter

Bereiding:

– Snijd de kalkoenfilet in blokjes (niet te klein).
– Snipper de ui en knoflook.
– Hak de salie fijn.
– Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
– Snijd de pruimen in 6/8 stukjes (ik zorg dat ze even groot zijn als de stukjes appel).
– Zet een stoofpan op het vuur en voeg boter en olijfolie toe.
– Doe, als de boter gesmolten is, de kalkoenfilet blokjes in de pan en bak rondom aan.
– Voeg de ui, knoflook, spekblokjes en koekkruiden toe en bak alles 5 minuten.
– Giet dan de tomatencoulis en kippenbouillon erbij en breng aan de kook.
– Draai het vuur laag, voeg salie, appel en pruimblokjes toe en laat alles op zacht vuur 15 minuten pruttelen.
– Rooster de pijnboompitten op middenhoog vuur in een koekenpan.
– Voeg de pijnboompitten toe en breng het geheel royaal op smaak met zout en peper en voor het zoete met honing naar smaak (ik hou zelf 1 eetlepel aan, maar Arjan vindt hem lekkerder met nog 1 extra eetlepel honing)

Voor erbij:
– Verwarm de oven voor op 200 graden.
– Schil de zoete aardappels en snijd ze in 1cm dikke frietjes (niet te dun).
– Leg de frietjes naast elkaar op een bakplaat en giet de olijfolie erover.
– Voorzie de frietjes royaal van zeezout en peper en hussel alles even met je handen goed door elkaar om te zorgen dat ze aan alle kanten voorzien zijn van een laagje olie.
– Bak de frietjes 15 à 20 minuten in de oven.
– Verwarm een klontje boter in een koekenpan en voeg de gekookte kastanjes toe. Verwarm de kastanjes op laag vuur.

Bron: dit recept is een bewerking van ‘sauté de dinde à la sauge’ uit de Régal nr 68 dec 2015

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment