Onze Franse keuken

VEGA ‘Sjalot’ Bourguignon groentestamppot

vega bourguignon

Vega | februari 22, 2016 | By

Een vegetarische variant van de Franse Klassieker ‘Boeuf Bourguignon’. Dat is de omschrijving die direct door mijn hoofd schoot, toen ik dit gerecht voor het eerst proefde. Het recept vond ik in één van Ottolenghi’s kookboeken ‘Plenty More’. De sjalotjes smoor je in kruidige rode wijn. De groentestamppot maak je met pompoen, zoete aardappel, wortel, knolselderij en linzen. Echt een heerlijk gerecht. Leuk om op deze manier ook onze vegetarische gasten een echte klassieker in een ander jasje te kunnen voorschotelen.

VEGA 'Sjalot' Bourguignon groentestamppot

Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 500 gram gepelde sjalotjes
  • - 2 eetlepels olijfolie
  • - 400 ml stevige rode wijn
  • - 200 ml groentebouillon
  • - 2 blaadjes laurier
  • - 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • - 1 eetlepel gedroogde tijm
  • - 1 eetlepel suiker
  • - 20 gram gezouten roomboter
  • Voor de groentestamppot
  • - 250 gram knolselderij
  • - 200 gram wortel
  • - 200 gram pompoen
  • - 400 gram zoete aardappel
  • - 50 gram Puy linzen
  • - 70 gram gezouten roomboter
  • - 2 eetlepels ahornsiroop
  • - 2 theelepels komijnpoeder
  • - zout & peper

Bereiding

  • - Verwarm de olijfolie in een braadpan op halfhoog vuur. Bak de sjalotjes 5 minuten, schep ze af en toe om, zodat ze gelijkmatig bruin kleuren. Voeg dan de wijn, bouillon, blaadjes laurier, peperkorrels, tijm, suiker en een 1/2 theelepel zout toe en roer alles goed door elkaar. Doe een deksel op de pan en draai het vuur laag. Smoor de uitjes een uurtje. Gebruik de tussentijd om de groentestamppot klaar te maken.
  • - Breng water aan de kook en kook de linzen in ongeveer 25 minuten beetgaar (volg de aanwijzingen op de verpakking). Giet af en zet apart.
  • - Schil de knolselderij, wortel, pompoen en zoete aardappelen. Snij alles in kleine blokjes. Breng een grote pan water aan de kook. Kook om te beginnen de knolselderij en wortel 10 minuten. Voeg dan de pompoen en zoete aardappel toe en kook nog 15 minuten. Giet alles af.
  • - Stamp de groente fijn met een pureestamper en voeg boter, ahornsiroop en komijnpoeder toe. Hussel alles goed door elkaar en breng het geheel op smaak met zout en peper. Roer de gekookte linzen erdoorheen.
  • - Nu weer terug naar de uien: Haal na het uurtje smoren de deksel van de pan en draai het vuur hoog. Laat de uien nog zo'n kleine 10 minuutjes stoven, totdat het vocht voor de helft is ingekookt. Haal de sjalotten met een schuimpaan uit de jus. Roer de boter door de jus en doe dan de sjalotten weer terug in de saus.
  • - Schep de groentestamppot in diepe borden en schep er een grote lepel sjalotten met saus op.
  • Bon appetit!

Opmerking

Adapted from Plenty More - Ottolenghi

Comments

  1. Leave a Reply

    Nell Nijssen
    februari 22, 2016

    Wow, echt van die heerlijke “boerse” smaken en dan met die sjieke sjalotjes erop, dat moet haast wel een topper zijn. Ga ik proberen, maar dan wel zonder de pompoen, die is echt voorgoed afgedaan bij me.

Leave a Comment