Onze Franse keuken

Varkenshaas in Cranberry marinade

varkenshaas cranberry marinade

kerst, Vlees | december 12, 2018 | By

Varkenshaas is eigenlijk altijd goed. Het is een heel toegankelijk stukje vlees en dus ideaal voor het kerstdiner. Maar hoe kan je het op een verrassende wijze presenteren ? Nou, misschien is deze cranberry marinade een leuk idee. 

Je maakt een marinade van olie, ketjap, homemade cranberrysaus, bruine suiker, mosterd en rode peper. Daar smeer je de varkenshaas mee in. Laat de boel vervolgens een paar uurtjes marineren.

Om de varkenshaas een extra bijzonder smaakje mee te geven, rook je hem vervolgens tien minuten in de rookoven. Bak daarna het vlees even twee minuten per kant in de pan voor een mooi korstje. Laat de varkenshaas verder garen in de oven en vergeet niet om het even te laten rusten, voordat je het aansnijdt. Serveer het vlees met een beetje cranberry jus erover.

Tip: Zet bij dit gerecht ook een kom cranberrysaus op tafel voor de liefhebbers. 

Op zoek naar andere kerst recepten met varkenshaas? Bekijk dan eens de  ‘Varkenshaas met aardpeer, mosterd en kastanje‘, of ‘Varkenshaas met peer op mijn blog. Morgen heb ik trouwens nog een nieuw varkenshaas kertstrecept voor jullie, te weten ‘varkenshaas met salie uit de rookoven‘.

Varkenshaas in cranberry marinade

In cranberry’s gemarineerde varkenshaas uit de rookoven
Bereidingstijd15 min
Gang: Main Course
Porties: 4

Ingrediënten

  • 600 gram varkenshaas (2 x 300 gram)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels homemade cranberrysaus + extra voor saus
  • 1 theelepel mosterd
  • 1/2 rode peper, zaadjes verwijderd en in kleine stukjes gesneden
  • klontje boter
  • peper en zout

Bereiding

  • Maak een marinade: roer de olijfolie, ketjap, suiker, cranberrysaus, mosterd en stukjes peper goed door elkaar in een schaal. Leg je varkenshaasjes erin en smeer ze goed in met de marinade. Dek de schaal af en zet een uurtje of twee weg in de koelkast.
  • Zet je rookoven klaar. Ik gebruik ‘hickory’ voor het roken, maar andere houtsoorten zijn uiteraard ook prima. Haal de varkenshaasjes uit de marinade en leg ze op je rookrooster. Rook de varkenshaasjes tien minuten.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak je varkenshaasjes op hoog vuur zo’n twee minuten per kant. Leg de varkenshaasjes daarna een bakplaat en schuif in de oven.
  • Gaar de varkenshaasjes verder af in de oven. Ik hou ongeveer 10 minuten aan voor een rosé versie. Het ligt uiteraard aan de dikte van je haasjes, dus dat moet je echt goed checken.
  • Haal de varkenshaas uit de oven. Dek af met aluminiumfolie en laat even rusten, voordat je het vlees aansnijdt.
  • Giet, tijdens het rusten, de achtergebleven marinade uit je schaal bij het bakvocht uit de pan. Voeg een scheutje water toe en eventueel een extra schepje cranberrysaus. Proef en breng, indien nodig op smaak met wat zout en peper. Je hebt nu als het goed is een fijne cranberry jus.
  • Snijd de varkenshaas in niet al te dunne plakjes en giet de jus erover. Bon appetit

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment