Onze Franse Keuken

Kerst: Eendeborst met Grand Marnier en een vleugje CHOCOLA

eendeborst

Eend, kerst | december 14, 2016 | By

Eendeborst. Laten wij nou in dé streek wonen, waar alles draait om ‘magret de canard’. In de lokale restaurants prijkt het op praktisch alle menukaarten. Net als confit de canard overigens. Tijdens een wandelingetje in de omgeving kom ik altijd langs meerdere boerderijen, waar die eenden vrolijk rondlopen. Ik koop mijn magrets dan ook direct bij de boer. Als ik mijn blogstatistieken mag geloven, staat eendeborstfilet voor komende kerst bij velen van jullie op de planning. Eén van de meest gelezen blogposts is namelijk ‘ zo bak je de perfecte eendeborst‘. 

Bij ons in Frankrijk eet men ‘magret de canard’ meestal puur. Dus gewoon gegrild zonder saus erbij. Misschien wat vijgencompote of, als ze echt uit de bocht springen, met een honingjus erover. In Nederland zijn we eerder geneigd om er toch iets ‘saus-achtigs’ bij te serveren. Daarom heb ik voor jullie deze volle jus op basis van Grand Marnier bedacht. Ik voeg een héél klein beetje chocola toe, wat een verrassend effect geeft en een mooie smaakcombinatie oplevert.  

Oh, en even voor de duidelijkheid. De saus apart proeven werkt in dit geval niet goed. Het gaat om de combinatie met het vlees. Dus plan even een testsessie. Bij mij lukte het ook niet in één keer en op die manier kan je de saus, waar nodig, nog even bijschaven. Het is wel absoluut de moeite waard. Vooral als je weer eens iets nieuws op tafel wilt zetten deze kerst. Dit is zeker geen standaard gerecht en echt verrassend.

Eendeborst met Grand Marnier en een vleugje chocola

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd25 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • - 2 eendeborstfilets
  • - 2 eetlepels Grand Marnier
  • - sap van halve sinaasappel
  • - 100 ml stevige kippenbouillon
  • - 5 gram donkere chocolade blokje v min 55%
  • - klontje koude boter & wat bloem voor beurre manié
  • - zout & peper

Bereiding

  • - Snijd de vetkant van de eendeborstfilets diagonaal in. Bestrooi ze royaal met zout en peper aan beide kanten.
  • - Grill de eendeborstfilets op de manier van de video in de blogpost: (http://www.onzefransekeuken.nl/2012/12/zo-bak-je-de-perfecte-eendeborst-magret.html)
  • - Let op: Bewaar het braadvocht - daar heb je een beetje van nodig voor de saus.
  • - Maak tijdens het rusten van de eendeborst de saus (is overigens ook mogelijk om van tevoren te maken, maar dan moet je alleen het braadvocht later toevoegen).
  • - Knijp de sinaasappel uit boven een steelpannetje. Voeg de Grand Marnier toe en de kippenbouillon en breng aan de kook. Voeg het blokje chocolade toe en roer goed, totdat de chocolade gesmolten is. Voeg 2 eetlepels van het braadvocht van de eendeborst toe en roer. Breng op smaak met zout en peper. Draai nu het vuur laag.
  • - Wrijf een klontje boter met wat bloem tussen met je vingers tot kleine 'bloemklontjes' (beurre manié). Voeg een klontje toe en roer het met een garde door de jus. Herhaal dit proces, totdat je jus de gewenste dikte heeft. Het is de bedoeling dat je een dunne (maar ondoorzichtige) lichtbruine saus hebt. Mocht hij te dik worden voeg dan nog een beetje bouillon en/of braadvocht toe.
  • - Snijd de eendeborstfilets in plakken. Serveer met een beetje van de saus erover. Giet de rest van de saus in een kommetje en zet die op tafel. Zo kan iedereen naar wens nog wat extra saus pakken. Bij ons is die kom in ieder geval zo leeg...

2 Comments

  1. Femke

    december 28, 2019 at 11:01 am

    Hi Lisette,
    Het was heerlijk, samen met je recept van de gestoofde rode kool met cranberries en de (bij ons met de kerst altijd ‘onvermijdelijke’) aardappelkroketjes! Dank voor deze zeer geslaagde combinatie. Veel liefs, Femke

    Reply
    • Lisette

      december 31, 2019 at 7:12 am

      Oh wat fijn Femke – dank voor de complimenten. Ik voel me zeer vereerd, dat jullie de gerechten gemaakt hebben en dat ze zo goed in de smaak vielen.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress