Onze Franse Keuken

7 kerst recepten met eendeborst

Recepten eendeborst

kerst | december 19, 2019 | By

Mijn recepten met eendeborst, oftewel magret de canard, vormen de meest populaire categorie op mijn blog. Vooral de ‘zo bak je de perfecte eendeborst‘ blogpost wordt vaak gelezen en bekeken op mijn youtubekanaal.

Gisteren vertelde ik dat Onze Franse Keuken de komende dagen in het teken staat van inspiratielijstjes voor je kerstdiner. Gisteren was de kick-off met de ‘10X kerstvoorgerecht met vis‘ lijst. Vandaag geef ik een overzicht van mijn favoriete eendeborst recepten.

Wil je graag een gerecht met eendeborst maken tijdens de komende feestdagen? Misschien is dan één van deze 7 gerechten iets voor jou:

Eendeborst met zwarte knoflook

Eendeborst met zwarte knoflook. De saus op basis van zwarte knoflook, tomaat en limoensap is heel eenvoudig te maken en gaat uitstekend samen met eendeborst. Zwarte knoflook smaakt niet zozeer naar knoflook, maar eerder een beetje dropachtig. Het komt het dichtst in de buurt van een vrij geconcentreerde balsamicosmaak. Dat gaat dus perfect samen met tomaat. Serveer de saus met eendeborstfilet, oftewel magret de canard, en wat in de oven geroosterde kerstomaatjes. Voilà – een prachtig kerst hoofdgerecht.

Eendeborst met ontbijtkoek

eendeborst met ontbijtkoek

 Eendeborst met een korstje van ontbijtkoek. Een lekkere combinatie. Ik serveer deze eendeborst op een beetje zachte zuurkool met zoete rodekoolcompote. Die smaken vullen elkaar prachtig aan.

Eendeborst met kruidige druiven-honingjus

gegrilde eendeborst

Eendeborst met een kruidige druiven-honingjus. Zorg ervoor dat je pitloze druiven gebruikt. Dat eet wat prettiger. De kruidige honingjus is vrij uitgesproken en ik zou, om de eendeborst goed tot zijn recht te laten komen, de bijgerechten dan ook simpel houden. Wat aardappelkroketjes of pomme duchesse (van die aardappeltoefjes) en wat haricot verts en klaar ben je.

Eendeborst met verse vijgensaus

Eendeborst met verse vijgensaus. Ok, dit is waarschijnlijk de lelijkste foto van mijn hele blog. Laat je daar alsjeblieft niet door afschrikken. Het gerecht is namelijk erg lekker. De zachtzoete vijg is echt een supercombi met eendeborst. Deze saus zou trouwens ook prima passen bij een hertenbiefstuk of ander wild. 

Gemarineerde eendeborst met roergebakken groentereepjes

Dit recept is een bewerking van een recept van Ainsley Harriot. Je weet wel – die kerel van ‘Ready Steady Cook’. De marinade bestaat uit een combinatie van, onder andere, ketjap, chilisaus en speculaaskruiden.

Eendeborst met Grand Marnier en een vleugje chocola

eendeborst

Eendeborst met Grand Marnier en een vleugje chocola. Dit is het meest speciale recept uit de lijst. De eendeborst wordt begeleid door een volle jus op basis van Grand Marnier. Ik voeg een héél klein beetje chocola toe, wat een verrassend effect geeft en een mooie smaakcombinatie oplevert.  Oh, en even voor de duidelijkheid. De saus apart proeven werkt in dit geval niet goed. Het gaat om de combinatie met het vlees. Dus plan even een testsessie. Bij mij lukte het ook niet in één keer en op die manier kan je de saus, waar nodig, nog even bijschaven. Het is wel absoluut de moeite waard.

Eendeborst met cranberry-portsaus

eendeborst met cranberry

Eendeborst met cranberry-portsaus. Cranberry’s horen bij kerst. Ik eet ze eigenlijk ook alleen in de kerstperiode, terwijl ze gedroogd natuurlijk gewoon het hele jaar verkrijgbaar zijn. In plaats van een klassieke verse cranberrysaus probeerde ik eens wat anders uit en zo onstond deze cranberry-portsaus.

Morgen heb ik het derde inspiratielijstje voor jullie. Een verzameling van 10 Kerst hoofdgerechten. Van gevulde kabeljauwfilet rolletjes tot de klassieke Boeuf Bourguignon.

2 Comments

  1. Agnes

    december 20, 2019 at 2:16 pm

    Top dit!! Dank je wel voor zoveel mooie recepten met eend. Hier lusten ze het niet echt heel graag maar ik ben er dol op. Misschien dat ik met deze variaties kan overtuigen.;) Vooral die met Gran Marnier met chocola ga ik snel maken. Alvast hele fijne feestdagen voor jullie!

    Reply
    • Lisette

      december 21, 2019 at 7:35 am

      Hi Agnes, graag gedaan. Ik hoop dat je ze kunt overtuigen, want eend is echt zo lekker. Ik wens jullie ook hele fijne feestdagen toe.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress