Tuinbonen met koriander
Laatst was ik weer eens inspiratie aan het opdoen in mijn kookboeken collectie. In het dikke rode kookboek ‘De Souk’ van Halma Hage om precies te zijn. Dit boek vol heerlijke gerechten uit de Libanese keuken staat al een tijd in mijn kast, maar tot op heden heb ik er nog niet veel uit gekookt. Hoog tijd om daar nu eens verandering in te brengen. Al bladerend viel mijn oog op het vetgedrukte kopje ‘tuinbonen in olie en knoflook’. Hmmm, dat klinkt goed. Eens even kijken…
Tot mijn verbazing valt in het recept zelf nergens knoflook te bekennen. Oeps.. Kleine drukfout? Wel wordt er gesproken over koriander. Ook een lekkere combinatie en dus besloot ik het gerecht, ondanks de misleidende benaming, gewoon eens uit te proberen. Mjamm..
Een ideaal bijgerecht. Past bijvoorbeeld heel goed bij een stukje lamsvlees. Ook lekker voor de lunch. Gewoon met alleen wat pita brood erbij.
Ik gebruik het liefst verse tuinbonen, maar die zijn hier nu niet verkrijgbaar. Dus dan maar diepvriesexemplaren. Werkt in dit recept net zo goed. De bonen moet je wel even dubbel doppen.
Tuinbonen met koriander
Ingrediënten
- 300 gram tuinbonen gepeld
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui fijngehakt
- sap van 1 citroen
- 1/2 theelepel suiker
- 2 eetlepels eetlepels fijngehakte verse koriander
- peper en zout
Voor erbij - indien lunchgerecht
- pitabrood
Bereiding
- Kook de tuinbonen 10 minuten en giet ze af. Laat ze heel even afkoelen en dop ze. Dan heb je gladde felgroene dubbelgedopte boontjes.
- Verwarm de olijfolie in een middelgrote koekenpan op laag vuur. Fruit hierin de ui zo'n minuut of 5, totdat de stukjes mooi glazig zien. Voeg dan de bonen toe. Roer alles goed door elkaar en verwarm de bonen een paar minuten.
- Voeg dan citroensap en suiker toe. Roer en proef. Breng het geheel goed op smaak met zout en peper. Strooi de koriander erover. Hussel alles nog even goed door elkaar. Schep het op een schaaltje en serveer als bijgerecht. Ook lekker als lunch met wat pitabrood erbij. Bon appetit.