Onze Franse keuken

Vijgentaart

Desserts, Franse klassieker, Taart | september 14, 2018 | By

Yes, de vijgentijd is weer aangebroken. Een beetje eerder dan normaal, dat wel. Over het algemeen zijn de vijgen van onze boom pas vanaf oktober klaar voor de pluk. Nu hangen hier en daar al best veel paarse bolletjes tussen het groen. We hebben al een paar kilo kunnen oogsten. Voorlopig gaat het ook nog wel even door, want ik zie meer dan genoeg groene exemplaren. Die laten we rustig rijp worden. Wij hebben geen enkele haast. Volgens mij wordt dit voor ons een topjaar qua vijgenoogst.

Het grootste gedeelte van de voorraad benut ik, zoals altijd, voor onze homemade vijgenjam. Daarnaast gebruik ik ze uiteraard ook veel in gerechten. Hoog tijd om weer eens wat van mijn favoriete recepten met vijg uit te werken en op mijn blog te zetten. Om te beginnen heb ik voor jullie deze heerlijke vijgentaart met noten.

Je maakt eerst de bodem met een basisdeeg voor zoete taarten. Die bodem bak je blind. Daarna maak je de taartvulling. Je mengt boter, suiker, ei en vanille extract tot een gladde massa. Dan voeg je gemalen amandelen en walnoten toe. Het geheel nog even mengen en klaar is je notenbeslag. Je schept het beslag op de bodem. Je snijdt de vijgen in de lengte doormidden en drukt die voorzichtig in het beslag, voordat je de taart de oven in schuift. 

Deze taart blijft ook na het bakken van binnen een beetje nat, zacht en smeuïg. Een onweerstaanbare combinatie met de verse vijgen. 

Het is, zoals je waarschijnlijk al door hebt, een erg machtige taart, maar oh zo lekker… Echt zo’n taart die je niet al te vaak moet maken. Gewoon af en toe als speciale traktatie. Een bolletje vanille ijs erbij en het feest is helemaal compleet. Hij hoort wat mij betreft thuis in de categorie: Verwentaart. 

 

Vijgentaart

Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd2 uur
Porties: 8
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 maal basisdeeg voor zoete taarten staat op mijn blog. Zie: https://www.onzefransekeuken.nl/2013/03/zelf-maken-zoet-deeg-voor-taarten.html
  • 300 gram suiker
  • 300 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 250 gram gemalen amandelen
  • 100 gram gemalen walnoten
  • 7 verse vijgen

Bereiding

  • Je maakt eerst het basisdeeg voor zoete taarten (zie mijn link naar blogpost bij de ingrediënten). Laat het deeg even rusten in de koelkast, bekleed dan de taartvorm ermee (ik gebruik een vlaaivorm van 28 cm). Zet de taartvorm in de koelkast, terwijl je de oven laat voorverwarmen op 180 graden.
  • Haal je taartvorm uit de koeling. Bedek de bodem met bakbonen (ik leg er altijd een vel bakpapier tussen) en bak de taart 15 minuten blind in de oven.
  • Haal je taartvorm uit de oven, laat even afkoelen. Verwijder dan de bakbonen en laat verder afkoelen, terwijl je de taartvulling maakt.
  • Meng de suiker en boter in je keukenmachine tot een mooie lichtgele massa.
  • Klop de eieren even los met een vork en giet dit samen met je vanille extract bij je botermengsel. Zet je keukenmachine weer aan en hussel alles door elkaar.
  • Voeg dan de gemalen amandelen en walnoten toe en meng het geheel tot een gladde massa.
  • Dek het beslag af en zet het een half uurtje in de koelkast.
  • Schep het beslag daarna in je taartvorm en strijk het mooi gelijkmatig glad.
  • Snij de vijgen in de lengte doormidden en druk ze voorzichtig - met een klein beetje afstand ertussen - in een rondje in je beslag. (zie foto van de hele taart voor het 'patroon' dat ik hanteer).
  • Schuif je taart in het midden van de oven en bak hem 1 uur. Ik leg zelf na een half uur aluminiumfolie over de bovenkant, omdat hij anders te donker kleurt. Dat hangt uiteraard af van je oven - dus hou het even in de gaten. Als je hem na een uur uit de oven haalt, dan zijn de randen hard, maar is de taart in het midden makkelijk in te drukken met je vinger. Dat hoort zo. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je hem serveert. Als je hem in punten verdeelt, dan zal je zien dat de binnenkant stevig, maar wel een klein beetje nattig is. Dat is ook de bedoeling. Even voor de duidelijkheid: Hij moet wel zo stevig zijn, dat je er met gemak punten van kunt snijden zonder dat het breekt. Ik serveer mijn puntjes meestal met een bolletje vanille ijs erbij. Enjoy!

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    september 14, 2018

    Dit is echt zo’n typische tweede-week-van-oktober-taart… 😉
    Wij helpen wel plukken!
    Dikke kus,
    Clau

  2. Leave a Reply

    Danae De Bruyn
    augustus 17, 2020

    Super lekkere taart zeg! Bedankt voor het recept!

Leave a Comment