Onze Franse keuken

Kerst – Vissoep met Pastis

kerst, Soepen, Vis | december 13, 2015 | By

De eerste gang van mijn 4e kerstmenu met als thema ‘Vis’ is, heel verrassend, een vissoep. Om hem een speciaal Frans tintje te geven voeg ik wat Pastis toe. De uitgesproken peterselievinaigrette dient als smaakmaker. Voeg per kom een eetlepel toe. Het ziet er leuk uit en geeft een enorme ‘boost’ aan de visbouillon. Ik voeg wat voor het serveren nog wat mosseltjes toe, omdat ik dat er leuk uit vind zien – die kan je uiteraard ook weglaten.

Gebruik stevige visfilet voor deze soep, als kabeljauw of leng. Let er goed op dat wel de graten verwijderd zijn. Serveer kleine kommen, want na deze gang volgen er natuurlijk nog drie….

Recept: Vissoep met Pastis
Voor 4 personen

Ingrediënten:

– 1 wortel
– 1 stengel bleekselderij
– 1 grote ui
– 2 tenen knoflook
– 1 prei
– klontje boter
– 900 ml visbouillon
– 3 eetlepels Pastis
– 500 gram stevige visfilet
– 200 gram mosselen

Voor de peterselievinaigrette:
– 1 eetlepel grove mosterd
– 2 eetlepels sherry azijn
– 6 eetlepels olijfolie
– 2 volle eetlepels fijngehakte platte peterselie
– zout & peper

Bereiding:

– Snij de wortel en bleekselderij in kleine blokjes (brunoise).
– Snipper de ui en hak de teentjes knoflook fijn.
– Snij de prei in dunne ringen (ik gebruik alleen het wit).
– Snij de visfilet in grove blokken (ik hou zo’n 2 bij 3 cm aan).
– Was de mosselen, verwijder de mosselen die kapot zijn en/of open staan en verwijder de baard.
– Smelt de boter in een soeppan en voeg vervolgens wortel, bleekselderij, ui, knoflook en prei toe en laat alles 10 minuten op laag vuur smoren. Roer af en toe.
– Voeg dan de visbouillon toe en breng het geheel aan de kook.
– Draai het vuur laag en voeg de Pastis toe.
– Doe dan de stukken visfilet in de pan en laat alles 20 minuten op laag vuur pruttelen.
– Maak de vinaigrette: hussel de mosterd, azijn en olie goed door elkaar. Roer de peterselie erdoor en breng royaal op smaak met zout en peper.
– Voeg een paar minuten voor het serveren de mosselen toe en laat een paar minuten pruttelen, totdat de schelpen goed open staan.
– Schep de soep in kommen. Zorg dat overal wat mooie hompjes vis in zitten en niet al te veel van de groente. Versier de kommen met wat mosselen en schep in het midden een volle eetlepel van de vinaigrette. Serveer en geniet!

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    december 13, 2015

    Tjonge. Ik ben een weekje op vakantie en intussen blog jij pagina na pagina met recepten… lekker bezig, Lies! En over lekker gesproken: deze vissoep ga ik zeker een keer proberen. Niet met Kerst, want we worden volledig verzorgd (over 'No Stress' kerstmenu gesproken, haha), maar in januari bijvoorbeeld, wanneer de terreur van de weegschaal weer in volle hevigheid toeslaat. En die olijfolie en dat scheutje Pastis, dat moet dan maar gewoon kunnen. Uiteindelijk bestaat het leven ook uit genieten. En daarom tik ik dit met een glaasje wijn erbij en een mond vol Brie de Meaux – heerlijk!
    Dikke kus,
    Clau

  2. Leave a Reply

    Lisette
    december 13, 2015

    Ha, ha – ik dacht al – waar ben je nou?..nee hoor geintje. Ik hoop dat je een heerlijk weekje achter de rug hebt. Ik moet zeggen, dat ik het zelf best heftig vind hoor – iedere dag posten. Is dan ook van korte duur. Tot kerst en dan even lekker rust tot het nieuwe jaar. Dan echt eens aan de slag met overstap naar WP….vol goede plannen dus. Dikke zoen, Lies

  3. Leave a Reply

    Nell Nijssen
    december 14, 2015

    Oh, zó lekker, pastis of pernod. Ik doe ook altijd een gulle scheut in de vissoep. Ook in de gestoofde venkel. En ook in mezelf zo af en toe ?

Leave a Comment