Gezonde vis ovenschotel: kabeljauw met bloemkoolpuree

Ik had zin in een gezonde vis ovenschotel. Vaak worden ovenschotels gemaakt met een topping van aardappel. Dat vind ik zelf niet zo’n lekkere combinatie met vis. Toevallig lag er nog een bloemkool in de groentela. Ik meende mij te herinneren ooit een recept te hebben gelezen van een visschotel met een bloemkoolpuree als toplaag. Ik besloot eens wat te experimenteren. Voor wat kleur en structuur koos ik een tussenlaagje van haricot verts. Ook voegde ik flink wat verse kruiden en mosterd toe en tada……
Deze gezonde vis ovenschotel is nou ideaal om van tevoren te bereiden. Perfect dus voor een doordeweekse dag. Je hoeft de schaal alleen nog even twintig minuten in de oven te zetten en klaar ben je. Overigens is de voorbereiding ook een klusje van niets. Gewoon de losse onderdelen alvast even beetgaar koken en samen in een schaal kieperen. Een kind kan de was doen.

Ik ben dus iemand, die heel graag kijkt naar mealprep video’s op youtube. Dan duikt iemand de keuken in met een buslading boodschappen en kookt voor de hele week vooruit voor een heel gezin. Alles gaat in van die nette bakjes en dan hup, de koeling of vriezer in. Zelf doe ik dat nooit, maar vind het wel inspirerend om te zien. Misschien dat ik toch ook maar eens een poging moet wagen. Wie weet een leuk idee voor een blogpost.
Oh, en voordat je nu gaat roepen: ‘deze ovenschotel is helemaal niet zo gezond, want ik zie slagroom staan’. Klopt. Ok, maar het zijn maar 2 eetlepels. Ik wil namelijk wel graag een beetje smeuïge puree, die lekker smaakt. Persoonlijk vind ik dat deze ovenschotel thuishoort in de categorie ‘gezond‘ hier op mijn blog. Dus daar heb ik hem ook in ondergebracht.

Vis ovenschotel met kabeljauwfilet
Ingrediënten
- 350 gram kabeljauwfilet
- 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt
- 1 teen knoflook fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper
- 1/2 bloemkool (= 450 gram) in roosjes
- 2 eetlepels slag- of kookroom
- 1 theelepel kerriepoeder
- 100 gram haricot verts
Bereiding
- Kook de bloemkoolroosjes gaar in ongeveer 10 minuten en giet af. Prak de gekookte bloemkool grof en voeg de room toe om de puree een beetje smeuïg te maken. Voeg kerriepoeder toe, roer door elkaar. Proef en breng op smaak met zout en peper. Zet even apart.
- Kook de haricot verts beetgaar.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak daarin de kabeljauwfilet een paar minuten aan beide kanten. Voeg de gehakte peterselie en knoflook toe.
- Voeg ook de grove mosterd toe en schep het er voorzichtig doorheen. De kabeljauw valt dan in vlokken uiteen. Dat is prima.
- Schep het kabeljauwfiletmengsel in een ovenschaal.
- Dek de kabeljauw af met een laagje haricot verts.
- Maak een mooi toplaagje met de bloemkoolpuree en dek de ovenschotel af met aluminiumfolie. Tot hier kan je de ovenschotel perfect voorbereiden. Zet in de koelkast tot gebruik.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de ovenschotel 20 minuten in de oven. Bon appetit.
Composiet Aanrechtblad
oktober 7, 2014 at 1:21 pmZiet er erg lekker uit!
Sancheztorres
maart 6, 2016 at 8:20 pmSmaakte goed!
Lioe
februari 16, 2017 at 10:05 amKan ik deze ovenschotel ook een paar uur van te voren maken en in de koelkast doen? Zal ik de oven voorverwarmen op 180 graden en dan 30 min. bakken? Alvast bedankt Lissette!