Gehaktballen van Ottolenghi met knolselderij
Gehaktballen van Ottolenghi. Dan weet je; dat zit wel goed met die smaak. Hoewel. De meeste smaak zit gek genoeg niet in de gehaktballen zelf. Eerder in de begeleidende saus. De combinatie met de mee gestoofde knolselderij is top. Dit gerecht moet je dus echt als een geheel zien.
Serveer couscous of rijst bij dit gerecht. Dat neemt de begeleidende saus namelijk goed op. Als je de gehaktballen los serveert, dan zijn ze wat gewoontjes. De focus ligt dus op de combinatie. Bal, knolselderij en saus. Dat levert samen een typische Ottolenghi maaltijd op.
Het geheim zit hem in de begeleidende saus.
Wat maakt die saus dan zo bijzonder? Eigenlijk is het niet echt een saus. Eerder een kruidige jus. De basis bestaat uit kippenbouillon en wat citroensap. Die breng je op smaak met specerijen.
Je gaart de gehaktballen en knolselderij langzaam in deze geurige bouillon. Tijdens het stoofproces kookt alles langzaam in. Zo ontstaat vanzelf een hele smaakvolle jus. De knolselderij smaakt daardoor ook zalig. Alleen daarvoor zou je dit gerecht al eens uit moeten proberen.
Dit recept komt uit het kookboek Simpel. Ik heb daar veel gerechten uit gemaakt en ze vallen altijd in de smaak. Vooral de luchtige maiskorst is een gave vondst. Perfect als topping voor ovenschotels.
Toch is en blijft Jeruzalem mijn favoriete Ottolenghi kookboek. Dat was voor mij de kennismaking met zijn kookstijl. Ik was onder de indruk van de gekozen smaakcombinaties. Zo vind ik zijn salade met pittige kikkererwten geweldig.
Zijn zoete recepten spreken me minder aan. Uitzondering daarop is mijn Sinaasappeltaart. Die is gebaseerd op Ottolenghi’s Clementinetaart met amandelsiroop.
Terug naar dit recept. Ik vind het een origineel gerecht. Niet moeilijk te maken en bijzonder smaakvol. Kortom: echt een aanrader.
Gehaktballen van Ottolenghi met knolselderij
Ingrediënten
- 400 gram rundergehakt
- 1 rode ui in kleine blokjes gesneden
- 120 gram broodkruim vers, van 3 sneden geroosterd witbrood
- 20 gram platte peterselie fijngehakt
- 1 ei losgeklopt
- 3/4 theelepel gemalen piment
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 gram knolselderij in plakken gesneden
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1 1/2 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 500 ml kippenbouillon
- 3 1/2 eetlepel citroensap
- zout en peper
Bereiding
- Doe het gehakt, de ui, broodkruim, peterselie, ei, piment en 1/2 theelepel zout en wat versgemalen peper in een grote kom. Kneed alles goed door elkaar met je handen en vorm er zo'n 20 balletjes van.
- Giet de olijfolie in een braadpan (met deksel) en zet het vuur hoog. Bak de gehaktballen rondom goudbruin en haal ze uit de pan.
- Doe dan de knolselderij, knoflook, piment, kurkuma, venkelzaad en gerookt paprikapoeder in de pan en bak al roerend twee minuten. Doe dan de gehaktballen terug in de pan en voeg de kippenbouillon en citroensap toe. Voeg ook 1/2 theelepel zout en wat versgemalen peper toe. Breng alles aan de kook en doe dan de deksel op de pan. Draai het vuur naar halfhoog en laat 30 minuten stoven.
- Haal dan de deksel van de pan en laat alles op laag vuur nog 10 minuten pruttelen tot de saus mooi gebonden is. Serveer met couscous of rijst. Bon appetit!
Irene
februari 9, 2020 at 1:02 pmComplimenten met “Onze Franse Keuken”, altijd leuk om te lezen. De amandelcake met bosbessen en citroen ( ook uit Simpel) is ontzettend lekker, een aanrader!
Lisette
februari 10, 2020 at 5:32 pmdank je wel Irene – ok, leuk – ik heb hem gelijk op de testlijst gezet. Ik ga hem uitproberen naar aanleiding van jouw tip.