Onze Franse keuken

Zoete aardappel lasagne met spinazie

zoete aardappel lasagne

Uncategorized | februari 10, 2020 | By

Zoete aardappel lasagne met spinazie en ricotta. Een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht. Zelf serveer ik het eerder als bijgerecht, want ik vind het een leuk alternatief voor de klassieke aardappelgratin.

Deze lasagne van zoete aardappel heb ik niet zelf verzonnen. Ik vond het recept in ‘De grote oven van van Boven’. Een heerlijk boek vol ovengerechten van Yvette van Boven. Echt een aanrader, want het zijn allemaal betrekkelijk eenvoudige recepten boordevol smaak. Ik vind haar trouwens sowieso ook een gaaf mens. Lekker no-nonsens. Ik zou graag eens een goed glas wijn met haar drinken en een beetje keuvelen over eten. Ach ja, ieder zo zijn fantasieën.

vegetarische lasagne met zoete aardappel, spinazie en ricotta

Ik schaaf de zoete aardappel gewoon met de hand op de schijfstand van zo’n grote blokschaaf. Werkt prima en je krijgt hele mooie flinterdunne plakjes. Op die manier hoef je de zoete aardappel niet eerst te koken en kan hij gewoon zo in de ovenschaal. Gemak dient de mens.

Je maakt een laagje met de zoete aardappelschijfjes. Daar gaat dan wat van de roergebakken bladspinazie op. Vervolgens verdeel je er wat ricotta over en dan weer een laag zoete aardappelschaafjes, etc. Je eindigt met een laag zoete aardappel. Vervolgens giet je de room erover. Die heb je overigens eerst verwarmd en laten trekken met wat knoflook en tijm erin. Daarna bestrooi je de bovenkant met een laagje geraspte kaas. Drie kwartier in de oven en genieten maar.

zoete aardappel lasagne met spinazie

Zoete aardappel lasagne met spinazie

Zoete aardappel lasagne met spinazie en ricotta. Een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht. Ik zelf serveer dit als bijgerecht, want ik vind het een leuk alternatief voor de klassieke aardappelgratin.
Voorbereidingstijd20 min
Bereidingstijd45 min
Gang: Side Dish
Keuken: French
Trefwoord: zoete aardappel lasagne
Porties: 4
Auteur: Yvette van Boven

Ingrediënten

  • 250 ml slagroom
  • 1 teen knoflook gepeld
  • 2 takjes tijm
  • 2 eetlepels olijfolie + beetje extra voor invetten ovenschaal
  • 400 gram bladspinazie
  • zout en peper
  • nootmuskaat versgeraspt, van een bolletje
  • 850 gram zoete aardappel
  • 250 gram ricotta
  • 50 gram geraspte kaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Breng de slagroom in een steelpannetje tegen de kook aan. Haal dan de pan van het vuur en voeg de knoflook (gewoon hele teen in de room laten glijden) en takjes tijm toe en laat lekker 10 minuten trekken.
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan en roerbak de spinazie kort. Tot hij net geslonken is zeg maar. Breng goed op smaak door royaal zout, peper en vooral nootmuskaat toe te voegen. Kieper de spinazie in een zeef en druk vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de spinazie.
  • Schaaf de zoete aardappel in dunne schijfjes (met blokschaaf of in je keukenmachine).
  • Vet je ovenschaal in met een beetje olijfolie en bedek de bodem met een derde van de aardappelschijfjes. Verdeel dan de helft van de spinazie erover. Verdeel ook de helft van de ricotta erover en bestrooi met zout en peper. Dan nog een laag van alle drie en ten slotte afdekken met de resterende aardappelschijfjes.
  • Verwijder de knoflook en takjes tijm uit de room. Giet de room over de lasagne en bestrooi de bovenkant met geraspte kaas.
  • Schuif de lasagne in de oven en bak hem 45 minuten. Bon appetit!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment