Onze Franse Keuken

Luchtige maiskorst voor ovenschotels

maiskorst voor ovenschotels

Ovenschotel | januari 10, 2020 | By

Maiskorst voor ovenschotels. Wat een vondst is dat. Eigenlijk gebruik ik standaard aardappelpuree of aardappelschijfjes. In een dolle bui wil ik de gewone pieper nog weleens vervangen door zoete aardappel, maar veel exotischer dan dat wordt het niet. Tot nu. Deze luchtige maiskorst vind ik echt een goed alternatief voor de standaard aardappel varianten.

Voor de maiskorst maak je met een soort beslag. Je mengt maïskorrels – ik gebruik gewoon korrels uit blik – melk, eidooiers, zout en gesmolten boter in een keukenmachine tot een grove puree. Dan komt de ‘magic trick’. Je klopt eiwitten stijf. Deze eiwitten spatel je vervolgens door de puree en daardoor ontstaat een mooi luchtig maisbeslag.

Het maisbeslag verdeel je gewoon over je ovenschotel en dan ongeveer een half uurtje in de oven. Hou de korst wel in de gaten. Ik leg zelf na een minuut of 20 een stuk aluminiumfolie over de bovenkant om te voorkomen dat hij te donker kleurt.

Deze maiskorst heb ik – helaas – niet zelf bedacht. Ik vond het recept in Ottolenghi’s kookboek Simpel. Het enige wat ik heb aangepast, is dat ik mais uit blik gebruik. De in het recept genoemde diepvrieskorrels kon ik hier in Frankrijk bij de plaatselijke LeClerc niet vinden en ik was te lui om maiskolven te schaven. Ongetwijfeld lever ik door deze huis-tuin-en-keuken oplossing wat in aan de kwaliteit van de korst, maar mijn manier werkt prima en is ook bijzonder smakelijk al zeg ik het zelf.

Deze maiskorst hoort oorspronkelijk bij het kiprecept van Ottolenghi, waar ik van de week over schreef. Ik ga hem zelf ook bij andere ovengerechten gebruiken. Je moet uiteraard wel rekening houden met het feit dat mais qua smaak iets licht zoetig meegeeft aan je gerecht. Dus ik vind hem zelf met name geschikt voor (licht)pittige ovengerechten .

Fijn weekend allemaal.

maiskorst voor ovenschotels

Maiskorst voor ovenschotels

luchtige maiskorst voor ovenschotels. Een goed alternatief voor de standaard aardappelpuree of aardappelschijfjes.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: maiskorst
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 500 gram maiskorrels uit blik, uitgelekt
 • 70 gram roomboter gesmolten
 • 3 eetlepels volle melk
 • 3 eieren gesplitst
 • zout

Bereiding

 • Doe de maiskorrels, roomboter, melk, eidooiers en 3/4 theelepel zout in een keukenmachine en pureer kort (ik gebruik de 'pulse' knop) tot een grove puree. Doe de puree in een grote kom.
 • Klop de eiwitten stijf. Voeg de eiwitten bij de puree en spatel alles rustig met een spatel door elkaar. Let op: Spatel alles net zolang tot het geheel gemengd is. Werk op eenzelfde manier als je zou doen bij bijvoorbeeld het maken van een (chocolade) mousse – niet teveel bewegingen – want je wil de luchtigheid er niet uit slaan.
 • Verdeel je maisbeslag gelijkmatig over je ovenschotel en gaar vervolgens in een voorverwarmde oven (180 graden) tot een mooie korst. Dit duur ongeveer een half uur. (let op: Hou ook rekening met de gaartijd van de rest van je gerecht!).
  Hou de korst in de gaten. Ik dek hem zelf na 20 minuten af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant te donker kleurt. Bon appetit!

2 Comments

 1. thea scharff

  januari 14, 2020 at 11:35 am

  Ziet er lekker uit. Zou dit ook lukken met polenta?

  Reply
  • Lisette

   januari 14, 2020 at 2:18 pm

   Hi Thea – Oeh, geen idee eerlijk gezegd. Ik ben niet zo goed met polenta en werk daar dus niet vaak mee. Zeker een poging waard.

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress