Salade van pittige kikkererwten van Ottolenghi

Deze salade van pittige kikkererwten is een sterk staaltje Ottolenghi. Ik ben zijn kookboek Jeruzalem aan het lezen en ben zwaar onder de indruk. Wat een prachtig boek. Mooie verhalen, smaakvolle foto’s en werkelijk schitterende recepten. Deze heerlijke salade is een goed voorbeeld.
Ik zou ieder gerecht uit Jeruzalem wel een keertje willen maken. Ware het niet dat de heren zoveel (verse) kruiden en specifieke ingrediënten gebruiken. Die zijn hier gewoonweg niet (overal) verkrijgbaar.
Voor sommige dingen moet ik toch echt eerst nog even naar wat speciaalzaken. Voor dadel siroop. Om maar iets te noemen. Uiteraard kan je voor bepaalde dingen ook gewoon een alternatief verzinnen. Dat heb ik bij deze kikkererwtensalade gedaan. Ik had namelijk geen tijd (lees:zin) om de kikkererwten een nacht te weken. Daarom heb ik gewoon erwten uit blik gebruikt. Nou, met deze kleine aanpassing smaakt het ook prima. Het mooie was dat ik het gerecht in een handomdraai op tafel kon zetten!

Ik heb er zelf nooit aan gedacht om kikkererwten te kruiden. Je moet er maar op komen. Ik breng ze altijd op smaak met een dressing. Het gave is, dat ze door ze te voorzien van een kruidenlaagje, gelijk smaakbommetjes worden. Ik gooi ze niet alleen door de sla. Ook leuk om je soep mee te garneren. Probeer het eens.

Salade van pittige kikkererwten van Ottolenghi
Ingrediënten
- 200 gram kikkererwten uit blik
- 1/2 komkommer
- 2 tomaten
- 1 rode paprika
- 200 gram radijsjes
- 1 rode ui
- 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
- 2 eetlepels fijngehakte verse platte peterselie + extra voor het serveren
- 6 eetlepels olijfolie + extra voor het serveren
- 1 citroen voor rasp en 2 eetlepels sap
- 1,5 eetlepel sherry azijn
- 1 teentje knoflook fijngeperst
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel kardemompoeder
- 1,5 theelepel gemalen piment (all-spice)
- 1 theelepel gemalen komijnpoeder
- Griekse yoghurt voor het serveren
- zout en peper
Bereiding
- Snijd de komkommer, tomaten, radijs en ui in kleine blokjes. Doe ze in een kom en voeg koriander en peterselie toe. Hussel door elkaar.
- Maak een dressing van 5 eetlepels olijfolie met citroensap en -rasp, sherryazijn, knoflook en suiker. Breng hem op smaak met zout en peper en giet over de salade. Meng alles goed door elkaar.
- Meng de kardemom, piment, komijn en een 1/4 theelepel zout door elkaar in een diep bord. Schep de kikkererwten door het kruidenmengsel, zodat ze allen bedekt worden met een kruidenlaagje.
- Verhit de resterende eetlepel olijfolie in een koekenpan op halfhoog vuur en roerbak de gekruide kikkererwten 2 a 3 minuten: Schud de pan, zodat ze gelijkmatig bakken en niet vastplakken.
- Verdeel de salade over borden of een grote serveerschaal. Schep de warme kikkererwten erop en sprenkel desgewenst een beetje griekse yoghurt over de salade om hem romiger te maken (ik doe dat in ieder geval wel). Sprenkel er een beetje olijfolie en wat peterselie over. Bon appetit!
Trude
maart 14, 2022 at 8:35 pmDit was een heerlijke salade. Ik heb twee eetlepels minder olie gebruikt, maar wel weer de yoghurt. Ik ga deze salade vaker maken
Lisette
maart 20, 2022 at 3:45 pmOh wat fijn om te horen.