Onze Franse keuken

Winterse stoofpot met pastinaak en kastanje

kerst, Rundvlees, Stoofgerecht, Vlees | december 5, 2018 | By

Winterse stoofpot. Afgelopen maandag vertelde ik al, dat ik de kerstmaand zou beginnen met dit gerecht. Ik vind stoofschotels namelijk echt perfect voor de feestdagen. Je kunt ze ruim van tevoren bereiden. Dat komt de smaak alleen maar ten goede en scheelt bovendien kerststress. Alleen nog even opwarmen en genieten maar.

Dit is een versie met rundvlees, pastinaak en tamme kastanjes. Alles wordt langzaam gestoofd in bier en een tak verse rozemarijn. Een topcombi, al zeg ik het zelf. 

Ik vind het leuk om deze stoofpot in kleine pannetjes te serveren. Staat extra feestelijk. Als bijgerecht ga ik eigenlijk altijd voor gekookte aardappel, maar rijst, bonen, pasta, noedels of stokbrood kan uiteraard ook. 

Recept: Winterse stoofpot met pastinaak en kastanje

Ingrediënten:

– 650 gram runderlappen om te stoven, in dobbelstenen gesneden
– 1 theelepel zout
– 1 theelepel peper
– 1 eetlepel bloem
– 4 eetlepels olijfolie
– 40 gram gerookte bacon in blokjes (spekblokjes werkt ook prima)
– 2 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
– 1 ui, gesnipperd
– 100 gram prei (alleen het wit – in dunne ringen)
– 200 gram wortel (= 2 kleine wortels – geschild en in plakjes)
– 175 gram pastinaak (= 1 kleine pastinaak – geschild en in plakjes)
– 1 blikje tomatenpuree (…
– 1 dubbel- of bokbiertje (ik gebruik Leffe Bruin 33cl)
– 250 ml runderbouillon
– 1 takje verse rozemarijn
– 10 gare tamme kastanjes
– 2 plakjes ontbijtkoek
– 1 eetlepel appelazijn
– zout & peper

Bereiding:

– Doe de rundvleesblokjes in een kom en voeg zout, peper en bloem toe. Hussel alles met je handen goed door elkaar, zodat alle blokjes een heel dun laagje bloem krijgen.
– Verhit 2 eetlepels olie in je stoofpan en bak de helft van de blokjes rondom goed aan. Schep ze uit de pan. Voeg nog 1 eetlepel olie toe en bak de resterende helft op dezelfde wijze. Schep ook die uit de pan.
– Draai het vuur wat lager, voeg de laatste eetlepel olie toe en bak daarin de bacon, knoflook en ui een minuut of 3. Voeg dan prei, wortel en pastinaak toe en bak dit, af en toe roerend, 5 minuten.
– Doe dan het vlees terug in de pan en voeg tomatenpuree, bier en runderbouillon toe. Als het goed is staat nu net onder. Zo niet, voeg dan nog wat extra bouillon/water toe.
– Breng het geheel aan de kook, draai dan het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat alles 3 uur stoven. Voeg een kwartiertje voor het einde van de stooftijd de tamme kastanjes en de stukjes ontbijtkoek toe.
– Verwijder de rozemarijn, voeg appelazijn toe en roer alles goed door elkaar. Proef.Breng op smaak met zout en peper. Bon appetit!

Opmerking: 

Ik maak dit soort stoofpotten altijd in mijn ‘Creuset’ stoofpan van 26cm.

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment