Onze Franse Keuken

Tulband met chocolade

Chocola, Desserts, kerst, Taart | december 7, 2018 | By

Vandaag is Annick jarig. Onze kleine meid is alweer 5 jaar oud geworden. De meiden mogen altijd zelf hun verjaardagstaart uitkiezen. Bij Annick weet ik één ding zeker. Hij moet een chocolade component bevatten. Haar grote favoriet – de klassieke chocoladetaart – heb ik afgelopen weekend al gebakken voor haar partijtje. Dus heeft ze voor vandaag een andere variant uitgezocht. Het is deze tulband met chocolade geworden.

Een kleine ‘note to self’ – nooit, maar dan ook nooit, het plaatje van een taart aan je kind showen twee dagen voor haar verjaardag en toezeggen dat je die gaat bakken. Ik liet haar namelijk een foto zien van deze tulband en ze riep gelijk heel enthousiast: “Ja, DIE, die mam.. “Ok, prima doen we”, beloofde ik. DOM…..

Nou is het op zich geen moeilijk recept. Het punt zit hem in het feit, dat ik helemaal geen tulband vorm heb. Bijna knap, als je mijn bakspullen verzameling ziet. Ach, de winkels liggen vol kerstspullen en zo’n ding is dus zo gekocht, dacht ik naïef. Niet dus. Ik heb gisteren letterlijk meer dan tien zaken afgestruind op zoek naar zo’n kreng.

Tulbandvormen zijn in Frankrijk blijkbaar niet zo in trek. Ook niet tijdens de feestdagen. Toen ik net op het punt stond om dan maar een (veel te dure) siliconenvorm van een prinses te kopen en daar iets mee te verzinnen, zag ik ineens op een onderste plank iets bolvormigs staan. Zou het?….Jaaaaaaaaa….een tulband vorm. Wel één van 23cm in plaats van de benodigde 25cm. Jammer dan. Ik pas de verhoudingen van het recept gewoon aan. Inpakken en meenemen. 

Afijn, lang verhaal kort: ik heb dus vanmorgen deze tulband gebakken. Niet alleen leuk voor een verjaardag, maar ook heel geschikt voor kerst. Ziet er super feestelijk uit, toch?! Weer eens wat anders dan de traditionele versie met gekonfijte vruchtjes. Die heb ik trouwens zelf ook nog nooit gebakken, bedenk ik me nu. Hmmmm…wie weet….als ik nog ergens een momentje heb de komende tijd….ik beloof niets :-)…, de vorm is in ieder geval vast in huis..

Tulband met Chocolade

Een heerlijke tulband met stukjes chocolade. 
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd1 uur
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: Dessert

Ingrediënten

 • 345 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1 snuf zout
 • 345 gram roomboter
 • 230 gram suiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 3 eieren
 • 165 ml melk
 • 160 gram chocoladstukjes (ik gebruik combinatie van wit, melk en puur)

Bereiding

 • Klop de boter, suiker, vanillesuiker in je keukenmachine op de hoogste stand tot het zacht en romig is. Voeg dan een ei toe en klop tot het is opgenomen. Herhaal dit proces voor de andere 2 eieren.
 • Roer de bloem, bakpoeder en zout in een kom door elkaar. Zet nu de mixer laag en voeg – om en om – een beetje van de bloem en dan weer wat melk toe. Zet de machine uit als alles is toegevoegd en gemengd.
 • Roer de chocoladepuntjes met een spatel door het beslag en schep alles vervolgens in je tulbandvorm. Het is dus een vrij stevig beslag. Je vorm zal ongeveer voor de helft gevuld zijn.
 • Zet de tulband in de oven en bak hem 60 minuten. Let op: ik dek na 45 minuten de bovenkant af met aluminiumfolie om te voorkomen, dat de bodem te donker wordt. Check na afloop van de baktijd even of hij gaar is – Prik met een sateprikker in je tulband. Als hij er schoon uitkomt, is hij gaar (dat is dus bij mijn oven/tulbandvorm gelukkig het geval). Zo niet, bak hem dan nog iets langer.
 • Haal de tulband uit de oven. Ga met een mes langs de rand om te zorgen, dat hij loskomt. Laat de tulband 15 minuten afkoelen in de vorm. Stort hem dan op een bord en laat hem volledig afkoelen (minimaal één uur). Bedek de tulband met een mooi laagje poedersuiker en serveer. Enjoy!
 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet je tulband van 23cm in met boter.

Opmerking

Ik gebruik een tulbandvorm van 23 cm

1 Comment

 1. Adriana

  december 7, 2018 at 9:27 pm

  Een fijn recept, ik ga hem zeker maken maar ik tob met hetzelfde euvel, de tulbandvorm, ik had een fijne, een siliconenvorm, maar toen ik een jaar geleden een tulband wilde maken en mijn fijne tulbandvorm pakte bleek dat er muizen aan geknaagd hadden, ik kon er in Frankrijk ook geen vinden. Nu ik je recept lees wil ik weer een tulbandvorm, over twee weken komt mijn jongste dochter bij me logeren, ik ga nu onmiddelijk een vorm zoeken dan kan ze hem meenemen.
  Groet Adriana

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress