Onze Franse keuken

Veau Marengo

Vandaag heb ik weer een leuke Franse klassieker voor jullie: Veau Marengo. Een stoofgerecht van kalfsvlees en tomaat. Dit gerecht zou bedacht zijn door één van de chefkoks van Napoleon tijdens de slag om Marengo in Italië.

De wagens met de voorraden waren achtergebleven gedurende de strijd. Dus moest de chef iets verzinnen met de beperkte middelen, die op dat moment wel voor handen waren. Hij zou toen een eenvoudige stoofschotel hebben gecreëerd met een kip, tomaten, olijfolie, knoflook en wat kruiden. De ‘poulet Marengo’ was gelijk een groot succes. Het gerecht heeft een vast plekje veroverd in de Franse keuken. Heden ten dage zie je bij Franse bistro’s vooral ‘Veau Marengo’ op de kaart staan. Het recept van deze populaire variant met kalfsvlees is losjes gebaseerd op de originele versie uit 1800. 

De blokjes kalfsvlees haal je even door de bloem. Vervolgens bak je ze even kort rondom bruin. Witte wijn, blokjes tomaat en sinaasappelsap toevoegen en lekker langzaam laten stoven. Wat gebakken champignons erbij en flink wat peterselie erdoor en genieten maar. Ik eet het zelf graag met rijst, maar in de restaurants krijg je er meestal aardappelpuree bij. Ook lekker.

Veau Marengo

Voorbereidingstijd1 uur 40 min
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 500 gram kalfsvlees schouder
  • 3 eetlepels bloem
  • zout & peper
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotjes of 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml droge witte wijn
  • 350 ml kalfsbouillon
  • 2 tomaten beetje aan de grote kant - niveau biljartbal
  • sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 1 kruidenbuiltje
  • 1/2 eetlepel tomatenpuree
  • 250 gram champignons in niet al te dunne plakjes
  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

Voor erbij

  • Rijst of aardappelpuree

Bereiding

  • Snijd het vlees in blokjes van gelijke grootte.
  • Doe de 3 eetlepels bloem in een plastic zak en voeg wat zout en peper toe. Doe de blokjes vlees in de zak en schud alles goed door elkaar. Zorg dat het alle stukjes vlees bedekt zijn met een dun laagje bloem. Klop het teveel aan bloem van de stukjes af.
  • Snipper de sjalotjes (of ui). Snijd een kruisje bij het kroontje van de tomaten en leg ze even in kokend water. Giet af en ontvel de tomaten vervolgens. Verwijder de zaadjes en snijd in stukjes.
  • Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een braadpan en bak het vlees even kort aan alle kanten. Let op: doe de pan niet te vol. Ik doe het altijd in twee porties. Haal het vlees uit de pan en leg op een bord.
  • Doe nog twee eetlepels olijfolie in de pan en fruit op halfhoog vuur de gesnipperde sjalotjes (of ui) en pers de knoflook uit boven de pan.
  • Giet de wijn en de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Doe het vlees weer in de pan en voeg ook de stukjes tomaat, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, kruidenbuiltje en tomatenpuree toe. Roer goed en breng alles aan de kook. Draai dan het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat alles anderhalf uur stoven. Het laatste halfuur zonder deksel.
  • Verwarm twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak daarin de champignons tot ze gaar zijn.
  • Voeg de champignons bij het vlees aan het einde van de stooftijd. Verwijder het kruidenbuiltje, roer de peterselie erdoor, proef en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Schep het stoofgerecht op borden en serveer met rijst of aardappelpuree. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    juli 20, 2018

    Sjemig, wat ziet dit er lekker uit! Deze gaat in de favorieten voor wanneer de temperatuur wat meer in de richting van stoofvlees daalt. Want op dit moment is het zo warm in de keuken dat ik zelf gestoofd word 😉
    Dikke kus,
    Clau

    • Leave a Reply

      Lisette
      juli 22, 2018

      Ha Ha, tja – hier ook vrij warm nog steeds….Dikke zoen terug

  2. Leave a Reply

    Frenk
    juli 20, 2018

    Verrukkelijk Mmmmmmm, Thank’s

    • Leave a Reply

      Lisette
      juli 22, 2018

      Graag gedaan Frenk. Groetjes uit Frankrijk

  3. Leave a Reply

    Tessa
    juli 20, 2018

    Wat een heerlijk echt Frans recept,Ga onmiddellijk naar de Intermarche voor de ingrediënten, je hoort hoe het ons gesmaakt heeft.

    • Leave a Reply

      Lisette
      juli 22, 2018

      Wat leuk dat je het gelijk gemaakt hebt! Thanks voor je berichtje. Groetjes uit Frankrijk

  4. Leave a Reply

    Alice
    juli 21, 2018

    Dag Lisette, ik volg je sinds een paar maanden en heb al een aantal recepten uitgeprobeerd. Met succes! Deze Veau heb ik gisteren gemaakt. Heerlijk! Omdat het hier zo warm is heb ik in de Crockpot gemaakt. Aanrader! Electrische slowcooker. Heerlijk recept ik heb meer tomaten en 2 sinaasappels gebruikt, lekker fris met dit weer. Dank je wel!!

    • Leave a Reply

      Lisette
      juli 22, 2018

      Wat leuk – goed idee om het in de Crockpot te maken. Moet ik misschien ook eens aanschaffen. Bedankt voor je leuke reactie. Groetjes uit Frankrijk

  5. Leave a Reply

    Tessa
    juli 23, 2018

    Was heerlijk.We houden het recept erin.

  6. Leave a Reply

    linda
    augustus 6, 2018

    Dit is een overheerlijk recept met een knap evenwicht tussen alle ingrediënten! Ik volg heel je recept en gaar dan uiteindelijk alles in een Le Creuset pot in de oven, op lage temperatuur 150° gedurende minstens 2 uur. Heb het ook bereid met varkenswangetjes! Weer een succes! Proficiat Lisette met je lekkere recepten!

    • Leave a Reply

      Lisette
      augustus 6, 2018

      Wat lief van je – thanks Linda.

  7. Leave a Reply

    Marjon Ridder
    april 4, 2020

    Ik heb het vandaag gemaakt en zo lekker, dankjewel voor het recept echt super!

  8. Leave a Reply

    Roland Martens
    oktober 24, 2020

    Ik doe er een flinke hoeveelheid dragon bij, lekker.

Leave a Comment