Perzikcake met tijm
Perzik en tijm gaan heel goed samen. Vandaar dat ik ze maar eens heb samengevoegd in een cake recept. Het ideale aan cake is, dat het zo makkelijk en snel te maken is. Serieus. Het basisbeslag draai je binnen vijf minuten in elkaar. Je kunt vervolgens oneindig variëren. De ene keer gooi je er wat stukjes chocolade doorheen, de andere keer wat gehakte noten. Op mijn blog kun je een aantal cake recepten vinden. Bij deze dus ook één met perzik.
Oké, toegegeven, voor deze perzik variant heb je iets meer tijd nodig dan vijf minuten, want je karameliseert eerst de perzikpartjes even in een pan. De paninhoud kieper je vervolgens in de cakevorm en daar stort je het beslag op. Om deze cake niet al te zwaar te maken vervang ik de boter in het cakebeslag door een combinatie van yoghurt en olijfolie. Het resultaat is een fijne zomerse cake met een vleugje tijm. Wil je hem ook eens proeven? Zo maak je hem:
Perzikcake met tijm
Ingrediënten
- 4 perzikken
- 30 gram rietsuiker
- 20 gram gezouten roomboter + extra voor invetten cakevorm
Voor het beslag
- 225 gram suiker
- 3 eieren
- 125 gram yoghurt
- 250 gram bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- 1 snufje zout
- 75 ml olijfolie
- 4 takjes tijm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een cakevorm klaar en vet de bodem en randen in met een beetje boter.
- Snijd de perzikken in vieren en verwijder de pitten.
- Laat de boter smelten in een platte koekenpan (24cm) en leg de perzikparten erin. Voeg de suiker toe en laat de perzikken op laag vuur 7 minuten karameliseren. Keer ze halverwege.
- Giet de perzikken met de karamel in de cakevorm. Zorg dat de perzikpartjes de hele bodem bedekken. Ze mogen hier en daar overlappen.
- Maak het beslag: Klop de suiker met de eieren tot een lichtgeel mengsel in je keukenmachine. Voeg de yoghurt toe en meng het erdoor.
- Voeg dan de bloem, bakpoeder en een snufje zout toe. Nogmaals mengen.
- Giet de olijfolie erbij, terwijl de machine aanstaat.
- Zet als alles goed gemengd is, je machine uit. Ris de tijm van de takjes en voeg de blaadjes toe aan het beslag. Spatel de tijm door het beslag.
- Stort het cakebeslag op de perzikken en bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.
- Check of je cake gaar is: dit doe je door met een spies in de cake te prikken. Als hij er schoon uitkomt is hij goed. Blijft er nog wat beslag aan plakken? Geef je cake dan nog een aantal extra minuten in de oven. Enjoy!
Claudia
juli 16, 2018 at 9:11 pmOh heerlijk, cake met fruit. Dan wordt ie altijd een beetje klef waar het fruit en de cake samenkomen en dat is echt het lekkerste stukje. Mmmm… jammer dat er in oktober geen perziken meer zijn 😉
Dikke kus,
Clau
Lisette
juli 19, 2018 at 2:43 pmGenoeg andere lekkere taarten om te bakken in Oktober Clau – komt goed. Dikke zoen
Kelly
juli 27, 2018 at 6:55 pmWat een leuk idee om perzik en tijm te combineren in een cake, ik ga dit binnenkort ook eens proberen. Liefs Kelly
Daniela
juni 24, 2020 at 10:02 pmZalig recept! Lekkere combinatie van perzik en tijm,m en luchtig met griekse yoghurt. ?