Onze Franse keuken

Kerst: Linzensalade met confit de canard

Eend, Franse klassieker, kerst | december 10, 2016 | By

Op zoek naar een typisch Frans voorgerecht voor je kerstdiner? Dan is dit hét recept voor jou. Een lauwwarme linzensalade met stukjes confit de canard en een heerlijke vinaigrette. Need I say more? Nou vooruit dan. Er gaat ook nog druif, biet en frisse appel door en je garneert het geheel met een beetje peterselie.

Kies wel voor een friszoete appel. Dat is namelijk een vrij bepalend voor de totale smaak van het gerecht. Ik gebruik zelf een Pink Lady. Een Granny Smith is naar mijn idee echt te zuur en een Golden Delicious is wat te zacht. 

Ik vond dit prachtige kerstrecept in de Saveurs (nr 233 wel te verstaan). Ieder jaar haal ik alle decembernummers van de Franse culinaire bladen in huis om inspiratie op te doen. Nou is driekwart van die magazines gewijd aan de standaardverhalen over champagne, foie gras en truffels. Als je daar even doorheen kijkt, dan zijn er best veel originele gerechten te ontdekken. Zoals dit recept.

Morgen krijg je nog een krabcocktail met avocadomousse van me. Komende week staat mijn blog in het teken van de kersthoofdgerechten. Fijne zaterdag allemaal.  

Linzensalade met confit de canard

Totale tijd30 min
Porties: 4
Auteur: Onze Franse keuken

Ingrediënten

  • - 150 gram linzen de Puy
  • - 100 gram pitloze druiven
  • - 1/2 rode ui
  • - 1 gekookt bietje
  • - 1 appel pink lady
  • - 2 gekonfijte eendebouten
  • - 1 eetlepel grove mosterd
  • - 1 theelepel honing
  • - 3 eetlepels appelazijn
  • - 6 eetlepels olijfolie
  • - zout en peper
  • - ter garnering: wat fijngehakte verse platte peterselie of kervel

Bereiding

  • - Kook de linzen volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar.
  • - Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg een laagje aluminiumfolie op een bakplaat. Leg daar de gekonfijte eendeboutjes op. Verwarm de boutjes 10 minuten.
  • - Verwijder het vel van de boutjes en haal het vlees van de botjes en trek het een beetje uit elkaar. Doe de stukjes vlees in een kom.
  • - Snipper de ui. Snijd de bleekselderij, biet en appel in kleine blokjes. Halveer de druiven.
  • - Giet de linzen af. Doe ze bij het vlees in de kom. Voeg ui, bleekselderij, biet, druiven en appel toe en roer door elkaar.
  • - Meng de mosterd, honing, olie en azijn goed door elkaar totdat je een mooie vinaigrette hebt. Breng op smaak met zout en peper. Giet ongeveer de helft van de vinaigrette in de kom en hussel alles goed door elkaar.
  • - Verdeel de salade over de borden en garneer met de peterselie. Druppel wat van de resterende vinaigrette om de salade heen (zie foto) en serveer. Bon appetit.

Opmerking

Adapted from Saveurs magazine (Franstalige versie) - nr 233

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment