Kerstsoep 2016: wortel amandelsoep met anijs
Een kerstsoep mag natuurlijk niet ontbreken in mijn receptenreeks van deze maand. Dit jaar is het een wortel amandelsoep met anijs. Het recept vond ik in ‘the French Market Cookbook’ van Clothilde Dusolier. Een heerlijk vegetarisch kookboek, vol leuke Franse seizoensgerechten.
Dit soeprecept sprak me direct aan, omdat er amandelmelk in gebruikt wordt. Weer eens wat anders dan kookroom of kokosmelk. De amandelmelk geeft een lekker zacht romig nasmaakje. De toevoeging van de anijs, vanille en kardemom zorgt ervoor dat de soep geen (te) vlakke wortelsmaak krijgt, maar subtiel kruidig wordt.
Een ideaal voorgerecht, want je kunt de soep ruim van tevoren maken. Op de avond zelf is het dan alleen nog een kwestie van even opwarmen. Uitermate geschikt als je ook vegetarische gasten aan tafel krijgt. Ik voeg vlak voor het serveren nog een beetje verse koriander toe. Hou je daar niet van, kies dan voor kervel of platte peterselie. Nog even een flinke draai aan de pepermolen en….bon appetit.
Wortel amandel soep met anijs
Ingrediënten
- - 900 gram wortel
- - 1 ui
- - 2 tenen knoflook
- - 2 eetlepels olijfolie
- - 1 aardappel 225 gram
- - 1 steranijs
- - de zaadjes van 2 groene kardemompeulen
- - 1 vanillestokje
- - 1 liter groentebouillon
- - 1 eetlepel Sherry Xeres azijn
- - 500 ml ongezoete amandelmelk
- - zout & peper
- - desgewenst ter garnering: verse koriander of kervel of platte peterselie
Bereiding
- - Schil de wortelen en snijd ze in plakjes. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Schil de aardappel en snijd in kleine blokjes.
- - Verwarm de olijfolie in een soeppan en fruit daarin de ui en de knoflook met 1/4 theelepel zout op middenhoog vuur ( een minuut of 4).
- - Voeg dan de wortel, aardappel, steranijs en kardemomzaadjes toe en weer 1/4 theelepel zout. Roer goed en bak zo'n 10 minuten. Roer af en toe.
- - Snijd het vanillestokje doormidden en schraap de binnenkant eruit.
- - Giet de groentebouillon bij de wortel en voeg ook het vanilleschraapsel, het vanillestokje en de azijn toe. Breng het geheel aan de kook. Doe dan de deksel op de pan, draai het vuur zacht en laat het geheel 15 minuten pruttelen.
- - Verwijder de steranijs en het vanillestokje en giet de amandelmelk erbij.
- - Pureer de soep met een staafmixer (of in een blender), proef hem en breng indien nodig op smaak met wat extra zout en peper. (tot hier kan je de soep voorbereiden- laat hem afkoelen en zet hem afgedekt in de koelkast tot gebruik).
- - Warm de soep op: let op: hij mag niet meer koken nu de amandelmelk is toegevoegd.
- - Schep de soep in kommen en garneer met wat fijngehakte koriander (of kervel/of peterselie). Geef een flinke draai aan de pepermolen boven de kom en serveer.