Klassieke Franse kindertaart
Op de crèche, waar onze jongste naartoe gaat, leren de kindjes hem al maken – echt serieus. Af en toe hebben ze ‘kookles’, waarbij de hummels van nog geen 2 deze taart helpen bakken. Het is namelijk, roeren, roeren, roeren. Je kiepert de inhoud van een één persoonsyoghurtje in een kom, en meet de overige hoeveelheden af met datzelfde bakje. Het yoghurtje fungeert dus als maatbeker en dat begrijpen die kleintjes wel. Ideaal.
Kinderen groeien hier echt op met dit gebak. In Franse huishoudens staat het zo ongeveer iedere zondagmiddag op tafel.
Recept: Gateau au yaourt
Voor 8/12 personen (ik gebruik een springvorm van 26 cm)
Ingrediënten:
– 1 bakje yoghurtje (125 gram)
– 2 bakjes suiker
– 3 eieren
– 3 bakjes bloem
– 1 bakje zonnebloemolie
– 1 zakje bakpoeder (levure chimique)
– 1 snuf zout
Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Vet je ronde bakvorm in met een beetje boter en bestuif met een beetje bloem om vastplakken te voorkomen.
– Kieper je yoghurtje in een beslagkom en roer er met een houten lepel de suiker doorheen.
– Roer dan één voor één de eieren erdoor.
– Zeef de bloem en roer die goed door het eimengsel, totdat je een mooi beslag hebt zonder klontjes.
– Roer dan het bakpoeder erdoor.
– Giet de olie erbij en roer goed, totdat het helemaal is gemengd met het beslag.
– Voeg tot slot een snuf zout toe en roer dit goed door het beslag.
– Giet het beslag in je bakvorm en schuif hem in het midden van de oven.
– Bak de taart 22 minuten, haal hem uit de oven en laat helemaal afkoelen.
Claudia
januari 24, 2015 at 2:49 pmVolgens mijn oma was Moskovisch gebak heel makkelijk te maken – gewoon een "koppie van dit" en een "koppie van dat". De grap was dat niemand in de familie het voor elkaar kreeg. En nu zie ik hier dat ze gewoon gelijk had. Dus je begrijpt – ik ga het proberen. Mocht het nou niet lukken, mag ik Marie dan een middagje lenen? Veel liefs, Clau
Bonjade
januari 24, 2015 at 3:37 pmAlsnog van harte met je kleine meid.
Fijn weekend
Liefs
Eslem
januari 24, 2015 at 7:45 pmWat leuk om dit te lezen! Ik zie het al helemaal voor me, die kokende peuters. Goed idee, haha!
Judith VdN
januari 24, 2015 at 8:36 pmEen soort yoghurtcake. Lijkt me lekker, ook om mee te variëren.
De eettradities worden daar al vroeg geleerd heb ik wel door.
Groet Judith
Esther
januari 24, 2015 at 9:56 pmHij ziet er heel erg lekker uit. Wat een mooi kleurtje. Deze ga ik zeker ook eens proberen. Nog gefeliciteerd!
Lisette
januari 28, 2015 at 12:34 pmHi, hi – uiteraard Clau – weekje mag ook hoor 🙂
Lisette
januari 28, 2015 at 12:35 pmDank je! Was een mooi feestje.
Lisette
januari 28, 2015 at 12:36 pmIs echt zoo schattig!
Lisette
januari 28, 2015 at 12:37 pmJa, gaaf hè?! Vind ik echt één van de fijne dingen, die ik mijn meiden kan meegeven door ze in Frankrijk te laten opgroeien.
Lisette
januari 28, 2015 at 12:38 pmDank je! Hij is ook echt lekker en héél luchtig.
Fête des Gamins
januari 28, 2015 at 12:52 pmGeweldig… we zouden hem graag maken maar weten niet hoeveel de 'bakjes' zijn. Merci voor jouw hulp! Liefs, Dina
Lisette
januari 28, 2015 at 1:04 pmGewoon een 1persoonsyoghurtje – dus bijv Danone ofzo (die je vaak per 6 koopt) Een bakje is ongeveer 125 ml. Groeten uit Frankrijk
Merel
maart 31, 2016 at 9:18 amWat leuk om dit recept te vinden! Hoeveel gram bakpoeder is zon zakje?
Lisette
april 8, 2016 at 3:02 pmHi Merel, het zakje bakpoeder, dat ik gebruik voor dit recept, weegt 11 gram. Groetjes uit Frankrijk, Lisette
Monic@
april 28, 2016 at 3:03 pmHij staat nu in de oven..ben zeer benieuwd! x
Lisette
april 29, 2016 at 9:02 amIk hoop dat jullie hem ook lekker vinden.
\
december 15, 2016 at 7:11 pmVandaag in een siliconen kerstboomvorm gemaakt en schitterend en heerlijk eindresultaat gekregen. Volgende week ga ik deze maken om cadeau te geven… nogmaals bedankt voor dit geweldige recept! En alvast voor jullie fijne feestdagen toegewenst xxx