Onze Franse keuken

Klassieke Franse kindertaart

gateauauyaourt.jpg

Taart | januari 24, 2015 | By

Onze oudste dochter Marie werd van de week 3. Natuurlijk mocht ze ook uitdelen op de maternelle, oftewel Franse kleuterschool. Hier in Frankrijk maakt men geen individuele traktaties, maar bakken de moeders een gateau. Dat is een taart met een cake-achtige structuur. De klassieker is een ‘gateau au yaourt’ oftewel Yoghurttaart.

Op de crèche, waar onze jongste naartoe gaat, leren de kindjes hem al maken – echt serieus. Af en toe hebben ze ‘kookles’, waarbij de hummels van nog geen 2 deze taart helpen bakken. Het is namelijk, roeren, roeren, roeren. Je kiepert de inhoud van een één persoonsyoghurtje in een kom, en meet de overige hoeveelheden af met datzelfde bakje. Het yoghurtje fungeert dus als maatbeker en dat begrijpen die kleintjes wel. Ideaal.

Kinderen groeien hier echt op met dit gebak. In Franse huishoudens staat het zo ongeveer iedere zondagmiddag op tafel.

Recept: Gateau au yaourt
Voor 8/12 personen (ik gebruik een springvorm van 26 cm)

Ingrediënten:

– 1 bakje yoghurtje (125 gram)
– 2 bakjes suiker
– 3 eieren
– 3 bakjes bloem
– 1 bakje zonnebloemolie
– 1 zakje bakpoeder (levure chimique)
– 1 snuf zout

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden.
– Vet je ronde bakvorm in met een beetje boter en bestuif met een beetje bloem om vastplakken te voorkomen.
– Kieper je yoghurtje in een beslagkom en roer er met een houten lepel de suiker doorheen.
– Roer dan één voor één de eieren erdoor.
– Zeef de bloem en roer die goed door het eimengsel, totdat je een mooi beslag hebt zonder klontjes.
– Roer dan het bakpoeder erdoor.
– Giet de olie erbij en roer goed, totdat het helemaal is gemengd met het beslag.
– Voeg tot slot een snuf zout toe en roer dit goed door het beslag.
– Giet het beslag in je bakvorm en schuif hem in het midden van de oven.
– Bak de taart 22 minuten, haal hem uit de oven en laat helemaal afkoelen.

 

Comments

  1. Leave a Reply

    Claudia
    januari 24, 2015

    Volgens mijn oma was Moskovisch gebak heel makkelijk te maken – gewoon een "koppie van dit" en een "koppie van dat". De grap was dat niemand in de familie het voor elkaar kreeg. En nu zie ik hier dat ze gewoon gelijk had. Dus je begrijpt – ik ga het proberen. Mocht het nou niet lukken, mag ik Marie dan een middagje lenen? Veel liefs, Clau

  2. Leave a Reply

    Eslem
    januari 24, 2015

    Wat leuk om dit te lezen! Ik zie het al helemaal voor me, die kokende peuters. Goed idee, haha!

  3. Leave a Reply

    Judith VdN
    januari 24, 2015

    Een soort yoghurtcake. Lijkt me lekker, ook om mee te variëren.
    De eettradities worden daar al vroeg geleerd heb ik wel door.
    Groet Judith

  4. Leave a Reply

    Esther
    januari 24, 2015

    Hij ziet er heel erg lekker uit. Wat een mooi kleurtje. Deze ga ik zeker ook eens proberen. Nog gefeliciteerd!

  5. Leave a Reply

    Lisette
    januari 28, 2015

    Ja, gaaf hè?! Vind ik echt één van de fijne dingen, die ik mijn meiden kan meegeven door ze in Frankrijk te laten opgroeien.

  6. Leave a Reply

    Fête des Gamins
    januari 28, 2015

    Geweldig… we zouden hem graag maken maar weten niet hoeveel de 'bakjes' zijn. Merci voor jouw hulp! Liefs, Dina

  7. Leave a Reply

    Lisette
    januari 28, 2015

    Gewoon een 1persoonsyoghurtje – dus bijv Danone ofzo (die je vaak per 6 koopt) Een bakje is ongeveer 125 ml. Groeten uit Frankrijk

  8. Leave a Reply

    Merel
    maart 31, 2016

    Wat leuk om dit recept te vinden! Hoeveel gram bakpoeder is zon zakje?

    • Leave a Reply

      Lisette
      april 8, 2016

      Hi Merel, het zakje bakpoeder, dat ik gebruik voor dit recept, weegt 11 gram. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

  9. Leave a Reply

    Monic@
    april 28, 2016

    Hij staat nu in de oven..ben zeer benieuwd! x

    • Leave a Reply

      Lisette
      april 29, 2016

      Ik hoop dat jullie hem ook lekker vinden.

      • Leave a Reply

        \
        december 15, 2016

        Vandaag in een siliconen kerstboomvorm gemaakt en schitterend en heerlijk eindresultaat gekregen. Volgende week ga ik deze maken om cadeau te geven… nogmaals bedankt voor dit geweldige recept! En alvast voor jullie fijne feestdagen toegewenst xxx

Leave a Comment