Onze Franse keuken

Foodblog event juli – hartig taartje met biet, blauwe kaas, appel & honing

DSC_0985.jpg

Quiches, Vega, Voorgerecht | juli 31, 2012 | By

Op de valreep – de laatste dag van de maand – is hier dan eindelijk mijn inzending voor het foodblog event juli.

Pauline van Uit Pauline’s keuken heeft het event vorige maand gewonnen met haar karamel bars. Zij mocht daarom deze maand als host optreden en het thema voor de maand juli bepalen. Ze heeft gekozen voor ‘High Tea’. Dit past perfect, want zij is eigenaresse van De Theebrouwerij. Heel eenvoudig in 4 stappen zelf je thee samenstellen – leuk! Ok, terug naar mijn inzending voor het foodblog event. Hoe kan ik nou eens een leuke franse draai geven aan dit typisch engelse thema?

Ik heb bij de keuze van mijn High Tea gerechtje gelet op de volgende drie punten:
1 – Simpel & snel
Je hebt het bij het voorbereiden van een High Tea namelijk al druk genoeg. Niet te veel handelingen dus en vooral geen moeilijke ingrediënten die alleen bij speciaalzaken te krijgen zijn.
2 – Fingerfood
Het is handig als je het hapje, taartje of broodje zo van een serveerschaal af kunt pakken en met behulp van een leuk schoteltje of vrolijk servetje gewoon met de hand op kunt eten. Wel zo praktisch.
3 – Verrassend & toegankelijk
Ik ben altijd in voor originele gerechtjes. Een taartje dat echt opvalt tussen cupcakes, taarten en zalmsandwiches. Toch moet het wel toegankelijk blijven, zodat de theedrinkers het niet als ‘te exotisch’ bestempelen en dus onaangetast op de schaal laten liggen.

Ik kwam na lang nadenken uit op dit hartige mini-taartje:
Een mini-taartje van bladerdeeg met biet, blauwe kaas en appel voorzien van een vleugje honing.

 
Wil je ze ook maken? Hier is het recept:Ingrediënten:
Voor 10 mini-taartjes

– Pakje bladerdeeg (10 plakjes)
– 2 gekookte bieten
– 150 gram blauwe kaas – ik gebruik Roquefort
– 3 granny smith appels
– honing
– walnoten (voor de garnering)

Bereiding:

– Verwarm de oven voor op 180 graden
– Leg de plakjes bladerdeeg naast elkaar en steek met een kookring (of groot glas/kommetje) rondjes uit van ongeveer 8 cm. Eén rondje per plakje dus.
– Leg de rondjes bladerdeeg naast elkaar op een met bakpapier bedekte bakplaat
– Snij de bietjes in dunne plakjes en leg op elk bladerdeegrondje een plakje biet. Zorg dat je een klein buitenrandje bladerdeeg onbedekt laat
– Snij de appels in kwarten, verwijder schil en klokhuis en snij ieder kwart in dunne schijfjes.
– Snij ook de blauwe kaas in plakjes van dezelfde dikte als de appelschijfjes
– Leg op de biet om en om de schijfjes appel en de blauwe kaas – dakpansgewijs in de rondte –
– Schuif de taartjes in de oven en bak deze in 25 minuten
– Haal de taartjes uit de oven en leg in het midden van ieder taartje een halve walnoot.
– Besprenkel ieder taartje met een beetje honing. Leg ze naast elkaar of opgestapeld op een mooie serveerschaal en zet deze op je High Tea tafel naast alle andere lekkernijen. Geniet ervan!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment