Onze Franse Keuken

Pompoen salade van Jamie Oliver

pompoen salade Jamie Oliver

Bijgerecht, Salades | november 19, 2023 | By

Pompoen salade van Jamie Oliver. Een eenvoudige en lekkere manier om pompoen te bereiden met een verrassende zoet-zure smaak. De rozijnen, pijnboompitten en mozzarella maken het helemaal af. Echt een heerlijke herfstsalade.

Je struikelt op het moment over de pompoenen in de supermarkt. Altijd weer een uitdaging om iets origineels te verzinnen met deze groente. Ik ga zelf toch snel voor de oude vertrouwde pompoensoep. Zo maak ik graag succesnummers als de geroosterde pompoensoep van Ottolenghi of de pompoensoep met venkel en peer.

Vorige week liet ik zien hoe je pompoen kunt gebruiken in een salade. In dat gerecht combineerde ik het met boerenkool en parelcouscous en was het één van de vele bestanddelen. In de salade van vandaag heeft pompoen daarentegen echt de hoofdrol.

De originele versie van Jamie heet ‘zalige zoet zure pompoen’ en het recept komt uit zijn kookboek ‘Kook met Jamie‘. Je snijdt de pompoen in repen en bakt die vervolgens samen met in ringen gesneden ui in gekneusd korianderzaad en sambal. Denk nou niet gelijk, “oeh ik hou niet van koriander, dus laat maar”. Nee, het gerecht krijgt echt geen zeepsmaak. Ik heb de beste tester hier in huis. Arjan gruwelt van koriander en hij vindt deze pompoen salade van Jamie Oliver heerlijk.

Afijn, verder met het recept. Je voegt een glas water toe en laat het geheel met de deksel op de pan 10 minuten rustig bakken. Dan voeg je knoflook, tijm, peterselie, rozijnen en pijnboompitten toe. Nu komt het verrassende deel. Je voegt twee soorten azijn toe en een beetje suiker. Nog even een paar minuten garen om het ‘zure’ eraf te krijgen en je hebt heerlijke beetgare zoet-zure pompoen.

Dit gerecht kan je zowel warm als koud serveren. Ik serveer hem zelf koud. Wat stukjes mozzarella en nog wat fijngehakte peterselie erover en smullen maar.

Fijne zondag allemaal en tot volgende week.

Pompoen salade van Jamie Oliver

Heerlijke zoet-zure pompoen salade met mozzarella, rozijnen en pijnboompitten
Totale tijd17 minuten
Gang: Salade
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: pompoen salade
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 500 gram flespompoen geschild en in repen gesneden
  • 1 rode ui in dunne ringen
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel sambal badjak
  • olijfolie
  • 200 ml water
  • 2 tenen knoflook in hele kleine stukjes gesneden
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 3 takjes platte peterselie
  • 1 handje rozijnen
  • 1 handje pijnboompitten
  • 1 eetlepel witte wijn azijn
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 bol buffel mozzarella
  • zout en peper

Bereiding

  • Kneus de korianderzaadjes in je vijzel.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een braadpan en voeg de gekneusde korianderzaadjes en sambal toe. Roer door de olie.
  • Voeg de repen pompoen en uiringen toe en roer door elkaar. Bak een minuutje en giet dan het water erbij. Doe de deksel op de pan en laat alles 10 minuten bakken.
  • Haal de deksel van de pan en voeg een flinke snuf zout en versgemalen peper toe. Voeg ook de stukjes knoflook en de tijm toe. Schep alles om en bak nog even verder tot de groente mooi beetgaar is.
  • Haal de blaadjes van de peterselie takjes en hak de blaadjes fijn. Zet apart (die heb je nodig voor het serveren). Hak ook de takjes in kleine stukjes (die heb je nodig tijdens het koken).
  • Voeg dan de rozijnen, stukjes peterselietak en pijnboompitten toe en roer door elkaar. Bak nog één minuut.
  • Giet dan de twee soorten azijn erbij en voeg ook de suiker toe. Schep alles goed om en laat nog een minuut of 3 à 4 zachtjes garen tot het 'zure' eraf is. Breng, indien nodig, op smaak met nog wat extra zout en/of peper.
  • Laat de pompoen afkoelen en schep op het moment van serveren op een platte serveerschaal. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de pompoen. Strooi de fijngehakte peterselie blaadjes erover en serveer. Enjoy!

3 Comments

  1. Van Vooren Martina

    november 20, 2023 at 3:27 pm

    Ga het eens proberen Groetjes

    Reply
  2. Marleen

    december 1, 2023 at 8:36 am

    Fles pompoen hoeft toch niet gescheld? Of in dit geval beter?

    Reply
    • Lisette

      december 3, 2023 at 11:41 am

      Hi Marleen – Ja dat klopt, maar ik doe het zelf wel altijd voor dit soort gerechtjes.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress