Onze Franse Keuken

Parelcouscous salade met boerenkool en geroosterde pompoen

parelcouscous salade met boerenkool en geroosterde pompoen

Salades | november 12, 2023 | By

Hallo allemaal. Daar ben ik weer. Hebben jullie me gemist? Vandaag heb ik een heerlijk en gezond herfstgerecht voor jullie. Parelcouscous salade met boerenkool, geroosterde pompoen, gedroogde cranberries, stukjes walnoot en een sinaasappel vinaigrette.

Nu ons seizoen hier op La Panacée achter de rug is, heb ik tijd en zin om het bloggen weer op te pakken. Het was een prachtig en druk seizoen. De zomer is werkelijk voorbij gevlogen. Ook de kookvakanties waren geweldig. Daarom organiseren we er volgend jaar weer vier. Twee in Juni en twee in September. Lijkt het je leuk om een weekje bij ons te komen koken? Klik dan HIER of ga naar het tabblad ‘kookvakantie’ in de bovenste balk van mijn blog voor meer informatie.

Oké, en dan nu naar het recept. Ik wilde graag een gerechtje met boerenkool maken. Boerenkool is hier in Frankrijk namelijk inmiddels ook verkrijgbaar. Al krijg je dan wel een paar hele bladeren.

Panklare zakken vol fijngehakte boerenkool tref je hier dus niet aan. Dat mag de pret niet drukken. Gewoon even zelf kleinsnijden is ook zo gepiept. De boerenkool gebruik je in deze parelcouscous salade overigens rauw.

De flespompoen snijd je in blokjes en die rooster je even 20 minuten in de oven. Gewoon met alleen wat olijfolie, zout en peper erover.

Je kookt de parelcouscous en husselt er vervolgens de fijngesneden boerenkool en stukjes geroosterde flespompoen doorheen. Dan nog wat dungesneden rode uienringen, een handje gedroogde cranberries en wat grofgehakte walnoten erbij.

De dressing is een simpele vinaigrette met een beetje sinaasappelsap erdoor. Even husselen en klaar ben je. Zeg nou zelf. Dit is toch een heerlijke herfstsalade?….

Nou de kop is er weer af voor dit blogseizoen. Fijne zondag allemaal en tot volgende week.

Parelcouscous salade met boerenkool en geroosterde pompoen

Parelcouscous salade met boerenkool en geroosterde pompoen. Handje gedroogde cranberries en wat grofgehakte walnoten erdoor en genieten maar.
Totale tijd27 minuten
Gang: Salade
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: parelcouscous salade
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 70 gram boerenkool van twee takken – alleen het blad (fijngehakt)
  • 250 gram flespompoen (=geschild gewicht) en in dobbelsteentjes gesneden
  • zout & peper
  • olijfolie
  • 150 gram parelcouscous
  • 1/2 rode ui in dunne ringen gesneden
  • 1 handje gedroogde cranberries
  • 1 handje walnoten = ongeveer 5 walnoten – grof gehakt

Sinaasappelvinaigrette

  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels sinaasappelsap
  • 2 theelepels Franse mosterd
  • 60 ml olijfolie
  • 2 eetlepels Appel azijn ook wel Cider azijn genoemd
  • 1 teentje knoflook geperst

Bereiding

  • Haal het blad van je takken boerenkool en hak het in grove stukjes. Als je panklare boerenkool gebruikt dan kan je deze stap uiteraard achterwege laten.
  • Maak de vinaigrette. Hussel alle ingrediënten goed door elkaar. Schep vast drie eetlepels van de vinaigrette door de boerenkool, om deze wat zachter te maken.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een bakplaat klaar. Schil de flespompoen en snijd het vruchtvlees in grote dobbelstenen en leg ze op de bakplaat. Besprenkel de dobbelsteentjes met een beetje olijfolie en wat zout en peper. Hussel even met de handen door elkaar en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. Rooster de blokjes 20 minuten.
  • Kook in de tussentijd de parelcousous volgens de aanwijzingen op de verpakking (bij mij is dat 10 minuten). Giet af en doe in een grote schaal.
  • Doe de rauwe boerenkool en de geroosterde pompoen blokjes bij de couscous. Voeg ook de uiringen, cranberries en stukjes walnoot toe.
  • Giet de vinaigrette erover naar smaak. (let op: ik hou zelf van deze vinaigrette meestal nog 2 à 3 eetlepels over – gewoon een kwestie van in delen toevoegen en tussendoor proeven. Overgebleven vinaigrette is heerlijk over een gekookt bietje). Hussel alles goed door elkaar en genieten maar.

3 Comments

  1. N Landegent

    november 12, 2023 at 7:30 pm

    Hoi Lies. Er is een handigheidje om verse boerenkool fijn te krijgen. Je haalt de kool van de nerf af en doet dat in een plastic zak in de diepvries. (Boerenkool is lekkerder met de vorst er over) De bevroren kool fijn maken gaat nu heel gemakkelijk. In de zak laten zitten en fijn knijpen. Zo heb je klein gemaakte boerenkool die meteen te gebruiken is voor salade of een stamppot. 😋

    Reply
    • Lisette

      november 19, 2023 at 12:11 pm

      Hi lieve Nicolette, wat een goede tip. Bedankt. Ga ik zeker proberen volgende keer. Veel liefs voor jullie

      Reply
  2. Marc Dufraing

    november 13, 2023 at 8:02 am

    Goed om te horen/lezen dat alles goed gegaan is – recept ziet er goed uit en ga ik zeker eens proberen – voor hoeveel personen zijn de aangegeven hoeveelheden?

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress