Onze Franse Keuken

Hartige taart met biet, geitenkaas en walnoot

hartige taart met biet

Bijgerecht, Meatless, Quiches, Vega | november 26, 2023 | By

Hartige taart met biet, geitenkaas en walnoot. Weer eens een keertje iets anders. Hij is niet alleen heel lekker. Hij ziet er ook nog eens bijzonder mooi uit. Echt een fijn herfstgerecht….

Ik was een beetje aan het rondneuzen op Pinterest en zag daar een prachtige taart foto voorbij komen. ‘Wow, die wil ik maken’, dacht ik gelijk. ‘Wat is het eigenlijk voor taart? Oh, een hartige taart. Ah, dat is biet. Biet? Nou vooruit. Ik ben benieuwd’. Al door klikkend bleek het een recept te zijn uit 2009. Afkomstig van ‘Alexandra’s Kitchen‘. Ik was nog nooit op haar site geweest. Een blog vol heerlijke recepten en ze heeft ook twee kookboeken uitgebracht. Wat een ontdekking. Ik zou zeggen. Neem zelf eens even een kijkje. Echt een aanrader.

Oké, terug naar het recept van vandaag – de hartige taart met biet. In het originele recept wordt het deeg zelfgemaakt. Sorry, maar ik ga hier even voor de snelle en makkelijke versie en gebruik gewoon kant en klaar bladerdeeg. Ook laat ik de bietjes vooraf even 10 minuten marineren in een beetje balsamico azijn. Dan vind ik ze persoonlijk namelijk lekkerder van smaak.

Hoe maak je deze hartige taart met biet ? Eerst gaar je wat ringen ui in een beetje witte wijn, zodat ze lekker kunnen karameliseren. Die verdeel je vervolgens samen met de blokjes gemarineerde biet over de taartbodem van bladerdeeg. Dan de zachte geitenkaas eroverheen brokkelen. Het ei-roommengsel erover gieten en hup een half uurtje de voorverwarmde oven in.

Dan de stukjes walnoot en fijngehakte peterselie erop en nog een kwartiertje terug in de oven. Lekker laten afkoelen en genieten maar. Zeg nou zelf, is het geen plaatje? Fijne zondag allemaal en tot volgende week.

Hartige taart met biet, geitenkaas en stukjes walnoot

Totale tijd1 uur
Gang: Main Course
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: hartige taart met biet
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 pak/rol bladerdeeg
  • 300 gram bietjes gekookt
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui = 100 gram in dunne ringen gesneden
  • 1 klontje roomboter
  • 2 eetlepels witte wijn
  • 75 gram zachte geitenkaas
  • 3 eieren
  • 175 ml room
  • 50 gram walnoten gepeld
  • 2 eetlepels platte peterselie fijngehakt
  • zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vlaaivorm in met een beetje boter en bekleed hem met bladerdeeg.
  • Snijd de gekookte bietjes in dobbelsteentjes. Doe de blokjes in een kommetje. Voeg olie en balsamicoazijn toe. Hussel even door elkaar en laat even marineren, terwijl je de uiringen gaart.
  • Fruit de uiringen in een klontje boter op halfhoog vuur tot ze mooi glazig zijn. Dit duurt een minuut of 7. Giet dan de witte wijn erbij en laat nog een paar minuutjes lekker karameliseren, tot het vocht verdampt is. Je hebt nu zachte goudgele uiringen als het goed is.
  • Verdeel de uiringen en de bietjes over de taartbodem. Kieper niet het kommetje om boven de bodem. Je wilt namelijk niet het vocht van de bietjes gebruiken. Dan wordt je bodem te nattig. Dus alleen de blokjes en alleen de uiringen toevoegen.
  • Verdeel dan de geitenkaas in vlokken over de taart.
  • Kluts de eieren los in een kom. Giet de room erbij en meng goed, tot het een mooi glad beslag is. Voeg wat zout en peper toe. Roer nogmaals goed en giet het dan over de biet en geitenkaas. Schuif de taart in de oven en bak 30 minuten.
  • Hak de gepelde walnoten in grove stukjes.
  • Haal de taart uit de oven. Verdeel de walnoot erover samen met de fijngehakt peterselie. Schuif de taart terug in de oven en bak nog 15 minuten. Haal de taart dan uit de oven. Laat hem enigszins afkoelen en serveer. (Je kunt deze taart ook prima koud / de volgende dag serveren). Enjoy!

4 Comments

  1. Rentia

    november 28, 2023 at 5:31 pm

    Lijkt me heerlijk. Ben zeker van plan om deze te maken

    Reply
    • Lisette

      december 3, 2023 at 11:43 am

      Dank je wel Rentia – ik hoop dat hij smaakt.

      Reply
  2. Gea

    november 30, 2023 at 3:31 pm

    Hoef je de bodem niet eerst “blind” te bakken?

    Reply
    • Lisette

      december 3, 2023 at 11:42 am

      Hi Gea, nee dat hoeft niet bij deze taart.

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress