Onze Franse keuken

Geroosterde pompoensoep van Ottolenghi

Soepen | november 9, 2018 | By

Deze soep is een fijn voorbeeld van de nieuwe ‘Ottolenghi Goes Simple’ stijl. Een eenvoudig recept, waarmee je een doorsnee pompoensoepje omtovert tot een kenmerkende Ottolenghi smaakbom.

Degenen van jullie, die mij ook op Instagram volgen, hebben al gezien dat ik enthousiast ben over het nieuwste boek ‘Simpel’ van Ottolenghi. Ik kreeg het witte boek met de enorme citroen op de voorkant van mijn ouders, toen we in Nederland waren. Het is trouwens moeilijk om het boek te missen. Het Ottolenghi pr-team is de droom van iedere auteur.

Ottolenghi staat bekend om zijn opvallende smaakcombinaties. Zijn recepten staan bol van de groente, specerijen en verse kruiden. Op zich zijn de gerechten ook vrij makkelijk te maken. De uitdaging zit hem eigenlijk vooral in het bijeen zoeken van de ingrediënten. Meestal heb je namelijk een flinke waslijst aan exotisch klinkende kruiden en specerijen nodig. In ‘Simpel’ houdt hij zich, in vergelijking tot eerdere boeken, op dit vlak behoorlijk in. Ok, ik heb ‘zwarte knoflook’ en ‘berberis bessen’ nog altijd niet standaard in mijn voorraadkast liggen, maar vooruit.

De recepten in ‘Simpel’ zijn dus toegankelijker. Hij lijkt een wat meer ‘mainstream’ kant op te gaan. Dit kookboek is bij uitstek geschikt voor mensen, die nog niet zo bekend zijn met zijn manier van koken. Overigens worden ook de doorgewinterde Ottolenghi fans niet teleurgesteld. Er staan genoeg interessante nieuwe gerechten in. Zoals bijvoorbeeld ‘geroosterde spitskool met dragon en pecorino’, of ‘viskoekjes van gerookte vis en pastinaak’. Kortom, ‘Simpel’ is een absolute aanrader voor alle kookliefhebbers. Eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen, dat het mijn persoonlijke favoriet – zijn kookboek ‘Jeruzalem’ – niet van de troon weet te stoten.

Ok, en dan nu naar het recept. Voor deze pompoensoep rooster je de pompoen eerst in de oven. Dan laat je de gare stukjes pompoen een paar minuten pruttelen in een vrij uitgesproken kruidenbouillon. Die is zoet-pittig van smaak door toevoeging van Harissa, saffraan en sinaasappel. Daar gaat vervolgens nog een flinke dot crème fraiche doorheen en dan pureer je het geheel tot een mooie fluweelzachte soep. 

Het huzarenstukje van de soep is de garnering. In ahornsiroop en chilivlokken geroosterde pompoenpitten. Je moet er maar net even opkomen. Het is werkelijk een klusje van niets om ze te maken en het levert een enorme smaakbom op. Echt zeer de moeite waard. Ik had trouwens na het maken van dit recept, nog flink wat van deze geroosterde pitten over en husselde die door de salade. Nou, dat ga ik dus ook vaker doen, kan ik je vertellen. 

Ik heb het originele recept overigens een heel klein beetje aangepast naar mijn eigen smaak. Zo heb ik de hoeveelheden ongeveer gehalveerd (ik had namelijk niet genoeg pompoen). Bovendien vind ik Harissa al snel erg pittig. In mijn versie gebruik ik dan ook maar een beetje van deze kruidenpasta. 

 

Geroosterde pompoensoep van Ottolenghi

Voorbereidingstijd45 min
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

Voor de geroosterde pompoenpitten

  • 40 gram gram pompoenpitten
  • 1 eetlepel Ahornsiroop
  • snufje chilivlokken
  • zout

Voor de soep

  • 650 gram pompoen in blokjes ik gebruik butternut/flespompoen
  • 1 ui
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 650 ml groentebouillon
  • 1 theelepel sinaasappelrasp
  • 1 gram saffraanpoeder (= 1 dosis of gebruik anders een paar safraandraadjes)
  • 1 theelepel Harissa
  • 90 gram creme fraiche
  • grof zeezout & versgemalen peper

Desgewenst

  • verse koriander ter garnering

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de pompoenpitten in een kom en giet de ahornsiroop erover. Voeg een snufje chilivlokken toe en een beetje zout toe en hussel alles door elkaar. Spreid alles uit op een met bakpapier bedekte braadslee. Rooster de pompoenpitten 15 minuten in de oven. Haal de braadslee uit de oven en laat de noten afkoelen.
  • Zet de oventemperatuur op 200 graden.
  • Pel de ui, snijd hem vervolgens in achten. Doe de ui samen met de pompoenblokjes in een kom en voeg 3 eetlepels olijfolie en een flinke snuf grof zeezout toe. Geef enkele draaien aan je pepermolen boven de kom en hussel vervolgens alles goed door elkaar. Verdeel de pompoen over een met bakpapier bedekte bakplaat en schuif in de oven. Rooster de groente 25 minuten en haal de bakplaat dan uit de oven.
  • Doe de groentebouillon samen met de sinaasappelrasp, saffraanpoeder en Harissa in een soeppan en breng het geheel aan de kook. Voeg een flinke snuf zout en versgemalen peper toe.
  • Schuif de geroosterde groente van de bakplaat in de soeppan. Draai het vuur wat lager en laat het geheel nog 5 minuten pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de crème fraiche toe. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg eventueel wat extra water toe, als het geheel te dik is. (vooral als je hem van tevoren maakt en op een later tijdstip dus opnieuw opwarmt kan dit nog wel eens het geval zijn).
  • Schep de soep in kommen en garneer met wat geroosterde pompoenpitten en desgewenst wat fijngehakte koriander (ik doe dat laatste in ieder geval wel, want ik ben dol op koriander - ik hou dat 1 volle eetlepel per soepkom aan. Arjan gruwelt van koriander en verzekerde mij, dat het ook zonder koriander een prima soepje is). Bon appetit.
  • Tip: Hou je geroosterde pompoenpitten over - hussel ze dan lekker door een salade. Prima smaakmaker.

Opmerking

Adapted from Ottolenghi - Simpel

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment