Onze Franse keuken

Geroosterde pompoensoep met venkel en peer

geroosterde pompoensoep met venkel

Geroosterde pompoensoep met venkel en peer. Ik ben zo blij met dit recept. Het is een heerlijke kruidige soep, door het gebruik van specerijen als gember, nootmuskaat en komijn. Daarbij zorgt niet alleen de peer, maar ook een stuk sinaasappelschil ervoor dat deze soep een fijne licht zoete nasmaak heeft.

Ik zou willen dat ik dit recept zelf bedacht had, maar ere wie ere toekomt. Deze soep vond ik in het geweldige kookboek ‘Around my French Table’ van Dorie Greenspan. Ik heb eigenlijk alleen de verhoudingen hier en daar wat aangepast.

Je roostert de pompoenblokjes een half uurtje in de oven. Dan laat je ze samen met de venkel en peer lekker pruttelen in groentebouillon. Als smaakmakers gebruik je gember, nootmuskaat, komijn en een stuk sinaasappelschil.

Geroosterde pompoensoep met venkel en peer

Deze geroosterde pompoensoep met venkel is echt top. Hij heeft zelfs een plekje veroverd op de nieuwe receptenlijst van onze kookvakantie.

Twee stellen, die afgelopen seizoen deelnamen aan onze kookvakantie, komen dit jaar weer. Te leuk. Die willen we natuurlijk andere gerechten laten bereiden dan de eerste keer.

Lijkt het jou nou ook leuk om samen met ons in ‘Onze Franse Keuken’ te koken ? Dat kan. Wij organiseren komend seizoen vier kookvakanties op La Panacée. Twee in juni en twee in september. Kijk voor meer informatie op het tabblad ‘kookvakantie’ van mijn blog of klik HIER.

Ik ben dus druk met de samenstelling van een nieuw kookprogramma. Een leuk, maar ook zeer uitdagend project. Je moet met zoveel verschillende aspecten rekening houden, zoals bijvoorbeeld de timing. Om maar iets te noemen. Verder moet je denken aan het totaal aantal uit te voeren handelingen. Uiteraard moeten de recepten onderling mooi samenhangen en passen bij de gekozen workshop thema’s.

Mijn inspiratie voor de recepten haal ik vooral uit mijn kookboeken collectie. Die heeft inmiddels best een noemenswaardige grootte. Ik zal hem binnenkort eens laten zien in een video. Ook Pinterest werkt bij mij altijd goed om ideeën op te doen. Al moet ik wel toegeven, dat ik me daarbij dan vooral laat leiden door de prachtige foto’s. Daar zitten echt ware kunstwerkjes tussen. Inmiddels heb ik een mooie lijst met testrecepten. Nu nog uitproberen en waar nodig finetunen. Deze soep heeft in ieder geval de lijst gehaald.

geroosterde pompoensoep van Onze Franse Keuken

Geroosterde pompoensoep met venkel en peer

Soep van in de oven geroosterde pompoen, venkel en peer. Het is een heerlijke kruidige soep. Niet alleen de peer, maar ook een stuk sinaasappelschil geven deze soep een fijne licht zoete nasmaak.
Voorbereidingstijd35 min
Bereidingstijd30 min
Gang: Soup
Keuken: French
Trefwoord: geroosterde pompoensoep
Porties: 4
Auteur: Dorie Greenspan

Ingrediënten

  • 500 gram fles pompoen (butternut) schoongemaakt en in grove blokjes (niveau legoblokje)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel grof zeezout
  • 1 theelepel versgemalen peper
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij in dunne plakjes gesneden
  • 100 gram venkel (= 1/2) in dunne plakken gesneden
  • 2 teentjes knoflook in dunne plakjes gesneden
  • 1 stuk sinaasappelschil gewoon 1 schaaf met dunschiller.
  • 1 stuk peer geschild, zonder klokkenhuis en in kleine blokjes
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel nootmuskaat vers geraspt van bolletje
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • zout en peper
  • creme fraiche voor erbij
  • zonnebloempitten/amandelschaafsel voor erbij

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar.
  • Verdeel de pompoenblokjes over de bakplaat. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel grof zeezout en 1 theelepel versgemalen peper (gewoon een paar fikse draaien aan je molen). Hussel alles even goed door elkaar met je handen en schuif daarna de bakplaat in de voorverwarmde oven. Rooster de pompoenblokjes 30 minuten.
  • Verwarm de 2 resterende eetlepels olijfolie in een soeppan. Voeg de ui toe en een beetje zout en fruit de ui op middenhoog vuur tot de stukjes mooi glazig zien. Een minuut of 5.
  • Voeg de bleekselderij, venkel en knoflook toe en bak dit, regelmatig roerend, een minuut of 7.
  • Voeg dan gemberpoeder, geraspte nootmuskaat, komijnpoeder en 1/2 theelepel zout toe en roer alles goed door elkaar.
  • Giet de bouillon erbij, zet het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Draai zodra de soep kookt het vuur lager. Doe de geroosterde pompoenblokjes erbij en voeg ook de sinaasappelschil en de stukjes peer toe. Doe een deksel half op de pan en laat alles 30 minuten pruttelen.
  • Verwijder de sinaasappelschil en pureer de soep. Proef en breng indien nodig op smaak met wat extra zout en peper. Voeg, indien de soep te dik is gewoon een beetje water of bouillon toe om hem te verdunnen. Schep de soep in borden en garneer met een toefje creme fraiche en wat zonnebloempitten/amandelschaafsel. Bon appetit.

Comments

  1. Leave a Reply

    linda
    februari 25, 2020

    Whow Lisette, wat een uitdagend recept…én wat een overheerlijk resultaat! Wat hebben we genoten van deze complexe smaak! Uniek soepje! Nu ga ik ook je preisoep met appel, venkel en curcuma proberen!

    • Leave a Reply

      Lisette
      februari 25, 2020

      Hi Linda, wat leuk dat jullie er zo van hebben genoten. Ik ben benieuwd wat jullie van de preisoep vinden.

Leave a Comment