Onze Franse Keuken

Kerst bijgerecht – Pastinaak met ahornsiroop

kerst bijgerecht pastinaak met ahornsiroop

Bijgerecht, Groentes, kerst | december 3, 2023 | By

Een fijn kerst bijgerecht: Pastinaak uit de oven met ahornsiroop. Heel eenvoudig, prima van tevoren te bereiden, en net even wat minder alledaags. Ideaal voor de kerst dus.

De zoektocht naar gerechten voor de kerst is begonnen. Uit de statistieken van mijn blog blijkt, dat de kerstrecepten momenteel de meeste aandacht krijgen.

De bijgerechten voor kerst zijn altijd het lastigst vind ik zelf. Wat kan je nou weer eens voor origineels verzinnen? Het moet het hoofdbestanddeel complimenteren. Ik zoek dus naar recepten die niet té uitgesproken zijn, qua smaak. Dit kerst voorgerecht van pastinaakreepjes uit de oven met ahornsiroop, beter bekend als Maple Syrup, is een goede kandidaat.

kerst bijgerecht pastinaak

Dit recept komt uit het heerlijke kookboek ‘Nigella’s Kerst‘ van Nigella Lawson. Ik zag net, dat dit boek in 2008 op de markt kwam. Time flies…Het is één van mijn favorieten voor de feestdagen. Ik pak het er ieder jaar weer even bij voor inspiratie. Dit kerst bijgerecht – pastinaak met ahornsiroop – was mij nog nooit eerder opgevallen. Dat is het leuke aan het doorbladeren van boeken uit je kookboek collectie. Je ontdekt regelmatig weer leuke nieuwe dingen.

Hoe maak je deze pastinaak met ahornsiroop? Heel simpel. Oven voorverwarmen. De pastinaak schillen en in frietjes snijden. Dan even door wat olijfolie en ahornsiroop husselen en vervolgens hup de oven in. Dat is alles. Ze zijn zowel warm als koud lekker. Het is maar net wat het je het beste uitkomt bij je planning.

Fijne zondag allemaal en tot volgende week. Dan heb ik een kerst voorgerecht voor jullie.

Pastinaak uit de oven met ahornsiroop

Totale tijd22 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Franse Keuken
Trefwoord: pastinaak uit de oven
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 250 gram pastinaak
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels ahornsiroop

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar en bekleed die met bakpapier.
  • Schil de pastinaak en snijd vervolgens in repen (hou dikte van enigszins dikke frietjes aan). Let op: zorg dat ze allemaal een beetje van gelijke grootte en vooral dikte zijn.
  • Doe de reepjes in een grote kom. Giet de olijfolie en ahornsiroop over de pastinaak en hussel alles goed door elkaar. Alle reepjes moeten glinsteren van een laagje ahornsiroopolie.
  • Verdeel de reepjes over je bakplaat. Zorg ervoor dat ze naast elkaar liggen en niet over elkaar heen. Dus één laag.
  • Schuif de reepjes in de voorverwarmde oven en bak 20 tot 25 minuten. De reepjes moeten goudgeel zien (zoals op de foto) en een mooi kleverig laagje hebben.

1 Comment

  1. Petra Thijssen

    december 4, 2023 at 6:00 pm

    Wat een geweldig eenvoudig recept. Daar houd ik van. Alvast Fijne Feestdagen. Gr Petra

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress