Onze Franse Keuken

Frittata met courgette en citroen

Bijgerecht, Groentes, Meatless | januari 15, 2023 | By

Frittata met courgette en citroen. Eigenlijk vind ik dit meer een hartige taart zonder korst. Hij is mooi stevig en je kunt er prima punten van snijden. Ideaal als bijgerecht, maar ook prima als lunchgerecht met een groene salade erbij.

Een frittata is een soort grote omelet, waar groente of vlees of kaas doorheen is gemengd. Uitstekend geschikt dus om restjes op een handige manier te verwerken en om te toveren in een smakelijke maaltijd. Om het gerecht stevigheid te geven wordt ook vaak een beetje bloem toegevoegd.

frittata met courgette en citroen

Het recept van deze frittata met courgette en citroen vond ik in het leuke kookboek ‘Matt Preston’s 100 beste recepten‘. De subtitel luidt ‘heerlijk simpele recepten voor elke thuiskok’. Ik kan dit alleen maar beamen. Alle gerechten die ik heb gemaakt uit dit boek zijn in één keer gelukt en smaken uitstekend. Er staan er zelfs een aantal op mijn blog. Nieuwsgierig? Je kunt ze hier bekijken: Matt Preston Recepten.

De frittata wordt niet alleen lekker fris door de citroenrasp. Ook de verse munt, basilicum en lente ui helpen mee. Ik kan alleen maar zeggen. Probeer hem een keertje. Laat je me weten of hij in de smaak valt? Fijne zondag allemaal en tot volgende week.

frittata met courgette en citroen en parmezaanse kaas

Frittata met courgette en citroen

Totale tijd40 minuten
Gang: Side Dish
Keuken: Franse Keuken
Porties: 6
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 60 ml olijfolie
  • 100 gram geraspte parmezaan van een blokje
  • 4 lente uien
  • 2 eetlepels verse munt fijngehakt
  • 3 eetlepels verse basilicum fijngehakt
  • 1 citroen
  • 2 courgettes
  • 75 gram bloem
  • zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Meng de eieren, slagroom, olie en parmezaanse kaas goed door elkaar in een grote kom.
  • Snijd de lenteuitjes in dunne ringetjes. (zowel het groene als het witte deel)
  • Voeg de lente ui, munt en basilicum toe.
  • Rasp de schil van de citroen boven de kom.
  • Rasp de courgettes op de grove stand van de blokrasp en doe in de kom. Meng alles door elkaar.
  • Voeg dan de bloem toe en roer totdat alles goed gemengd is. Breng goed op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Leg een vel bakpapier in een vlaaivorm en schenk het mengsel erin. Gaar 35 minuten in de voorverwarmde oven. De frittata is dan gestold en voelt stevig aan. Laat hem een beetje afkoelen, voordat je hem aansnijdt. Bon appetit!

1 Comment

  1. Paula

    januari 22, 2023 at 2:42 pm

    Frittata was heerlijk!!
    Ik kijk met plezier terug naar de Kookweek bij jullie in
    juni 2019! Alles super goed geregeld!
    De allerbeste wensen voor 2023! 🌻🍀🙋‍♀️

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress