Onze Franse Keuken

Maaltijdsoep van Jamie Oliver

Maaltijdsoep van Jamie Oliver

Soepen | januari 22, 2023 | By

Maaltijdsoep van Jamie Oliver. Een heerlijke soep met onder andere kip, zoete aardappel, paprika, mais, limoen en quinoa. Het recept komt uit zijn kookboek Super Food Family Classics.

Het is alweer even geleden dat ik een recept van Jamie Oliver op mijn blog heb gepost. In de loop der jaren zijn er toch best een aantal voorbij gekomen. Nieuwsgierig? Bekijk ze HIER.

Deze maaltijdsoep van Jamie Oliver is het eerste en volgens mij tot nu toe enige gerecht, dat ik heb gemaakt uit zijn kookboek Super Food Family Classics. In dit boek moet ik echt even moeite doen om een recept te vinden, waarvan ik gelijk denk ‘ja, dat wil ik maken’. Dat is opvallend, want bij zijn andere boeken moet ik eerder op de rem trappen. Bij ongeveer iedere pagina roep ik bij het zien van die heerlijke food foto’s – ‘oh ja, die, en die en die’. Ik ben geloof ik vooral fan van de kookboeken uit het begin van zijn carrière. Mijn all-time favoriet is toch wel Jamie’s Italië. Nu ik dit zo opschrijf bedenk ik me, dat ik die weer eens uit de kast moet trekken. Dus wie weet zien jullie binnenkort een recept uit die topper terug op mijn blog. Afijn, terug naar deze maaltijdsoep.

Maaltijdsoep van Jamie Oliver met quinoa

Zoals te verwachten zit hij boordevol gezonde dingen. Zo worden de stukjes zoete aardappel met schil en al toegevoegd, want in de schil zit extra voedingswaarden. Dat soort overwegingen. In het originele recept gebruikt Jamie maiskolven, die hij in kleinere stukken hakt en meekookt. Ziet er super gaaf uit op de foto. Dat wel. Vervolgens plukt hij ze uit de soep en slaat dan met een deegroller de korrels van de kolf en doet de korrels daarna terug in de soep. Sorry hoor, maar dat is mij teveel gedoe. In mijn versie dus de luie variant – gewoon mais uit blik. Gaat ook prima. Gezond genoeg wat mij betreft.

Eén tip: In het laatste stuk van de bereiding voeg je twee limoenhelften toe aan de soep. Die moet je samen met de quinoa nog een kwartiertje mee laten garen. De limoen is heerlijk als smaakmaker, maar…..Haal ze gelijk uit de pan als de soep klaar is. Anders geeft het een te bittere smaak mee. Daar kwam ik zelf achter, toen ik het restant van de soep de volgende dag opnieuw opwarmde voor de lunch. Ik had de limoenhelften gewoon in de pan gelaten. Jammer, want de soep was daardoor echt niet lekker meer. Dus leer van mijn fout.

Maaltijdsoep Jamie Oliver

Jamie geeft aan, dat je voor het serveren nog wat fijngehakte koriander en feta toe kan voegen. Dat is inderdaad lekker, maar absoluut geen must. Persoonlijk vind ik het zonder deze toevoegingen minstens net zo smakelijk.

Fijne zondag allemaal en tot volgende week.

Maaltijdsoep van Jamie Oliver

Maaltijdsoep met kip, zoete aardappel, mais, limoen en quinoa
Totale tijd1 uur 8 minuten
Gang: Main Course
Trefwoord: maaltijdsoep
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 200 gram aardappel
  • 400 gram zoete aardappel
  • 1 theelepel sambal badjak
  • 200 gram kippendijen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1/4 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderzaad
  • grof zeezout & versgemalen peper
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 140 gram mais klein blikje
  • 1 limoen
  • 150 gram quinoa

Voor het serveren (desgewenst)

  • 1 bosje koriander
  • 80 gram feta

Bereiding

  • Pel en snipper de ui en 2 tenen knoflook.
  • Snijd de drie paprika's in grove blokjes (verwijder uiteraard de zaadlijsten).
  • Snijd de aardappel en zoete aardappel in blokjes (laat de schil erom zitten).
  • Snijd de kippendijen in grove blokjes.
  • Verwarm de olijfolie in een soeppan en voeg gesnipperde ui en knoflook toe. Fruit de ui totdat deze mooi glazig ziet (een minuut of vijf).
  • Doe intussen de komijnzaad en korianderzaad in een vijzel. Voeg de resterende twee tenen knoflook toe (vel verwijderd). Voeg een snuf grof zeezout toe en wat versgemalen peper en stamp alles tot een mooie purée.
  • Doe de kippendijen bij de ui in de pan en bak ze een paar minuten.
  • Voeg dan het specerijenmengsel uit de vijzel toe en bak alles nog twee minuten.
  • Voeg dan de paprika stukjes, de aardappel en de zoete aardappel toe. Doe de sambal erbij en bak alles, af en toe roerend, vijf minuten.
  • Giet de kippenbouillon erbij en breng aan de kook. Draai zodra de soep kookt het vuur laag en laat 30 minuten pruttelen.
  • Snijd de limoen doormidden. Doe de helften in de pan en voeg de quinoa en de mais toe. Laat nog 15 minuten zachtjes doorkoken, totdat de quinoa gaar is.
  • Voor het serveren. Schep de soep in diepe borden. Voeg desgewenst een beetje fijngehakte koriander en feta toe. Bon appetit!

1 Comment

  1. Haro

    januari 22, 2023 at 3:15 pm

    Ja. Italië is zeker leuk. Maar die twee eerstelingen The Naked Chef en the Naked Chef is terug vind ik eigenlijk het fijnste. Alleen jammer dat daarin tamelijk veel vertaal en redactiefouten zitten, zodat je weleens hoeveelheden moet gokken. Verder echt Gouwe Ouwe.

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress