Onze Franse keuken

Boerenkool ovenschotel

Ovenschotel, Rundvlees, Vlees | november 14, 2018 | By

Dit recept heb ik verzonnen naar aanleiding van een foto, die ik op Pinterest zag. Het was van één of andere vegetarische schotel met linzen, maar mijn oog viel op de toplaag. Dat bleek een knoflook-aardappelpuree met boerenkool te zijn. ‘Dat klinkt goed’, dacht ik gelijk.

Dus tijdens de herfstvakantie ben ik de keuken ingedoken bij mijn schoonmoeder Elly. Boerenkool is bij ons namelijk amper verkrijgbaar en in Nederland haal ik gewoon snel een zak bij de Appie. Deze heerlijke ovenschotel van gekruid gehakt en champignons met een boerenkool-knoflookaardappelpuree topping is dan snel gemaakt. 

Als basis gebruik je half-om-half gehakt. Het vlees bak je samen met plakjes kastanjechampignons mooi lichtbruin. Dan goed op smaak brengen met Provençaalse kruiden, balsamicoazijn, sojasaus en tomatenpuree. Een beetje groentebouillon erbij en het geheel even laten pruttelen. Om het geheel te binden voeg je wat maizena toe (je kunt ook allesbinder gebruiken). Zo krijg je een mooie stevige vleessaus.

Dan de toplaag. Daar is het hele verhaal per slot van rekening om begonnen. Je kookt de aardappel met een gepeld teentje knoflook gaar. Afgieten en fijnstampen die handel. Om er een echte knoflookpuree van te maken smelt je een klontje boter in een koekenpan en perst daar ook nog eens twee teentjes knoflook in uit. Dat laat je even op laag vuur staan en daarna giet je deze knoflookboter bij de puree. Een scheutje (kook)room erbij. Alles nog even goed stampen en vervolgens het geheel royaal op smaak brengen met zout en peper. Blancheer de boerenkool drie minuten in kokend water en giet het daarna af. Laat goed uitlekken. Schep de crunchy boerenkool door de knoflookpuree. Je toplaag is klaar.

Schep de gehaktsaus in een ovenschaal en dek het af met de boerenkool-aardappelknoflookpuree. Tot hier kan je deze ovenschotel perfect van tevoren bereiden. Zet dus eventueel met aluminiumfolie afgedekt weg in de koelkast tot gebruik. Voor het serveren 25 minuten in de oven schuiven (180 graden) en genieten maar. 

 

Boerenkool ovenschotel

Voorbereidingstijd30 min
Bereidingstijd25 min
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen geschild en in blokjes
  • 3 tenen knoflook
  • 50 gram roomboter
  • 1 ui gesnipperd
  • 350 gram half-om-half gehakt
  • 100 gram kastanje champignons in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • 3 volle eetlepels tomatenpuree = 1 klein blikje
  • 6 eetlepels balsamico azijn
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel maizena of allesbinder
  • scheutje kookroom
  • 2 handen voorgesneden boerenkool ik gebruik een deel van een zak vd Appie
  • zout & peper

Bereiding

  • Kook de aardappelen samen met 1 teentje gepelde knoflook.
  • Maak, terwijl je aardappelen koken, de gehaktlaag.
  • Smelt 20 gram boter in een koeken/hapjespan en bak daarin de ui tot de stukjes mooi glazig zien. Voeg dan het gehakt toe en bak dit een minuut of 5. Voeg dan de champignons toe en bak ze even mee, tot ook die mooi gaar zijn. Voeg dan Provençaalse kruiden, tomatenpuree, balsamico azijn en sojasaus toe en roer alles goed door elkaar. Giet de bouillon erbij, breng aan de kook, en draai dan het vuur laag. Laat een paar minuten pruttelen en laat dan indikken met een beetje maizena (of allesbinder) tot een mooie dikke saus. Breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en ga verder met de aardappelpuree.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Giet de aardappelen en de knoflookteen af en stamp alles fijn (ja, ook de knoflookteen).
  • Smelt de boter in een koekenpan en knijp de andere twee knoflooktenen uit boven de pan. Zet het vuur laag en laat de knoflook even langzaam in de boter trekken. Giet de inhoud van de pan bij je aardappelpuree. Voeg ook een scheutje kookroom toe en hussel alles goed door elkaar. Proef en breng de puree goed op smaak met zout en peper. Let op: je moet nu echt royaal zout en peper toevoegen. De puree mag best uitgesproken van smaak zijn.
  • Blancheer de boerenkool drie minuten in kokend water. Giet af en laat goed uitlekken. Schep de boerenkool door de aardappel puree.
  • Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal en dek het af met de boerenkool-knoflookaardappelpuree. (eventueel tot hier van tevoren te bereiden - zet afgedekt in de koelkast tot gebruik).
  • Schuif de ovenschotel in de oven en laat 25 minuten garen. Bon appetit!

Comments

  1. Leave a Reply

    Airfryer
    november 17, 2018

    Hoi, ik heb je gerecht gisteren gemaakt en… Super lekker! Dank je voor de uitgebreide beschrijving.

    • Leave a Reply

      Lisette
      november 17, 2018

      Wat leuk! Graag gedaan – bedankt voor je reactie. Groetjes uit Frankrijk, Lisette

  2. Leave a Reply

    Barbera
    november 21, 2018

    Heerlijk! We hebben er van genoten. Ik maakte het nog een keer en dan met spruitjes.

Leave a Comment