Ga terug

Boerenkool ovenschotel

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 600 gram aardappelen geschild en in blokjes
  • 3 tenen knoflook
  • 50 gram roomboter
  • 1 ui gesnipperd
  • 350 gram half-om-half gehakt
  • 100 gram kastanje champignons in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • 3 volle eetlepels tomatenpuree = 1 klein blikje
  • 6 eetlepels balsamico azijn
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel maizena of allesbinder
  • scheutje kookroom
  • 2 handen voorgesneden boerenkool ik gebruik een deel van een zak vd Appie
  • zout & peper

Instructies

  • Kook de aardappelen samen met 1 teentje gepelde knoflook.
  • Maak, terwijl je aardappelen koken, de gehaktlaag.
  • Smelt 20 gram boter in een koeken/hapjespan en bak daarin de ui tot de stukjes mooi glazig zien. Voeg dan het gehakt toe en bak dit een minuut of 5. Voeg dan de champignons toe en bak ze even mee, tot ook die mooi gaar zijn. Voeg dan Provençaalse kruiden, tomatenpuree, balsamico azijn en sojasaus toe en roer alles goed door elkaar. Giet de bouillon erbij, breng aan de kook, en draai dan het vuur laag. Laat een paar minuten pruttelen en laat dan indikken met een beetje maizena (of allesbinder) tot een mooie dikke saus. Breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur uit en ga verder met de aardappelpuree.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Giet de aardappelen en de knoflookteen af en stamp alles fijn (ja, ook de knoflookteen).
  • Smelt de boter in een koekenpan en knijp de andere twee knoflooktenen uit boven de pan. Zet het vuur laag en laat de knoflook even langzaam in de boter trekken. Giet de inhoud van de pan bij je aardappelpuree. Voeg ook een scheutje kookroom toe en hussel alles goed door elkaar. Proef en breng de puree goed op smaak met zout en peper. Let op: je moet nu echt royaal zout en peper toevoegen. De puree mag best uitgesproken van smaak zijn.
  • Blancheer de boerenkool drie minuten in kokend water. Giet af en laat goed uitlekken. Schep de boerenkool door de aardappel puree.
  • Schep het gehaktmengsel in een ovenschaal en dek het af met de boerenkool-knoflookaardappelpuree. (eventueel tot hier van tevoren te bereiden - zet afgedekt in de koelkast tot gebruik).
  • Schuif de ovenschotel in de oven en laat 25 minuten garen. Bon appetit!