Onze Franse Keuken

Snelle Apfelstrudel

Desserts, Taart | september 28, 2018 | By

Vandaag heb ik, zoals afgelopen maandag beloofd, een zoet strudel recept voor jullie. Een snelle versie, want ik gebruik wederom filodeeg in plaats van traditioneel strudel deeg. Tja, bij het woord strudel denk je uiteraard als eerste aan de traditionele apfelstrudel. Dus met de appel als uitgangspunt ben ik eens wat gaan stoeien in de keuken om een leuke eigen variant te verzinnen. Vooral mijn spontane ingeving om wat bastognekoekkruim door de vulling te roeren, blijkt een gouden vondst. 

Ok, hoe sta ik dan in mijn keuken? Om te beginnen snij ik twee appels in blokjes. Dan werp ik, op zoek naar inspiratie, een blik op mijn fruitschaal – ah, een mooie peer. Mooi, die kan er ook bij.

Ik besluit om het fruit eerst even te karameliseren. Dus doe ik een klontje boter in de koekenpan en voeg de blokjes fruit toe. Wat basterdsuiker erover. Daar moeten natuurlijk smaakmakers bij. Ik trek mijn keukenkastje vol kruidenpotjes open. Ik voeg kaneel toe, maar daarnaast ook kardemom, gemberpoeder en een steranijs. Prima combi. Het ruikt in ieder geval alvast heerlijk. Ik snijd een vanillestokje open rasp en er met de punt van mijn mes de zaadjes uit. Ook die mogen erbij. Ik roer alles goed door elkaar.

Na een paar minuten proef ik een beetje van het bakvocht. Dat smaakt lekker zeg. Zonde om dat af te gieten. Dat was ik namelijk van plan om te voorkomen dat de vulling te nat wordt. Eens even iets verzinnen. Ik duik de voorraadkast in en zie een pak bastogne koeken liggen. Bingo. Ik verkruimel er een paar in mijn keukenmachine en kieper dat in de pan. Het absorbeert het kruidige sap gelijk. Even goed roeren en dan uiteraard nogmaals proeven. Mjamm…Mijn vulling is klaar. Nog wat rozijnen erdoor en het kan in het filodeeg gerold worden. Een half uurtje in de voorverwarmde oven en tada….Mijn ‘Onze Franse Keuken’ apfelstrudel versie is klaar.

Ik serveer de apfelstrudel met een bolletje vanille-ijs. Fijn weekend allemaal!

Snelle apfelstrudel

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd35 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 6 vellen filodeeg
 • 250 gram appelblokjes ongeveer 2 appels - ik gebruik Gala
 • 200 gram peerblokjes 1 grote (niet al te rijpe peer - ik gebruik Comice)
 • 30 gram gezouten roomboter
 • 2 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
 • 1/8 theelepel gemberpoeder
 • 1/8 theelepel kardemompoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 steranijs
 • 1/2 vanillestokje
 • 2 eetlepels rozijnen
 • 4 bastognekoeken
 • olijfolie

Voor erbij

 • vanille-ijs

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Smelt de boter in een koekenpan en voeg de fruitblokjes toe.
 • Strooi de suiker erover en voeg steranijs, gemberpoeder, kardemompoeder, en kaneel toe.
 • Snijd het vanillestokje open en rasp de zaadjes er met de punt van een mes uit. Voeg de zaadjes ook toe.
 • Hussel alles door elkaar. Gaar het fruit 5 minuten op laag vuur.
 • Doe de bastognekoeken in je keukenmachine en meng tot een fijn kruim.
 • Verwijder de steranijs en kieper het bastognekoekkruim in de pan. Roer alles goed door, zodat het kruim het vocht goed opneemt. Haal de pan van het vuur en laat een beetje afkoelen, terwijl jij met het filodeeg aan de slag gaat.
 • Zet een bakplaat klaar en leg daar een vel bakpapier op. Vet het bakpapier in met wat olijfolie en leg daar het eerst vel filodeeg op. Smeer het vel in met olijfolie en leg je 2e vel erop. Smeer ook dit 2e vel in met olie en leg dan het 3e vel erop. Herhaal dit proces voor alle 6 vellen.
 • Schep de vulling uit de pan op één kant van het filodeeg. Rol het vervolgens op tot een mooie strudel en vouw de boven- en onderkant mooi onder de strudel. Smeer de bovenkant van de strudel ook in met een beetje olie. Schuif de bakplaat in de oven en bak de strudel 30 tot 35 minuten in je oven (in mijn oven was hij bij 33 minuten perfect). Enjoy!

6 Comments

 1. Joan de jong

  september 28, 2018 at 12:52 pm

  What is bastognekoek? What can I use instead?

  Reply
  • Lisette

   september 28, 2018 at 1:43 pm

   Hi Joan, bastognekoek is a candy syrup flavored biscuit. You can also use Speculoos (or Speculaas). I actually don’t know if that’s available in Malta.

   Reply
 2. Claudia

  september 28, 2018 at 2:26 pm

  Briljant recept! Bijkomend voordeel: er gaan maar vier bastognekoeken in. Dus wat te doen met de rest van het pak? Grote pot thee zetten en gáán met die banaan!!! 😉
  Dikke kus,
  Clau

  Reply
  • Lisette

   september 28, 2018 at 2:35 pm

   Ha Ha, ja – de rest van het pak was ook verbazingwekkend snel op 🙂 Dikke zoen

   Reply
 3. Rinze Elzinga

  september 28, 2018 at 4:58 pm

  Ga mijn vrouw snel dit laten lezen. Ze zal super enthousiast zijn. Lijkt me groots in korte tijd.

  Reply
  • Lisette

   september 28, 2018 at 7:58 pm

   Hi Rinze, zeker doen. Ik hoop dat het smaakt. Groetjes uit Frankrijk

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress