Onze Franse Keuken

Vijgen tatin met kaneel caramel

Desserts, Taart | oktober 1, 2018 | By

We zijn nog altijd vijgen aan het oogsten. Inmiddels hebben we al meer dan 8 kilo geplukt. Een topjaar, qua vijgen. Voor de walnoten oogst, die nu voor de deur staat, hou ik eerlijk gezegd mijn hart vast. Ik hoor van onze buren, dat ze door de zeer droge en hete zomer vrezen voor de kwaliteit van de noten. We zullen zien.

Het grootste deel van onze vijgenoogst heb ik ingevroren. Daar maak ik na afronding van ons seizoen vijgenjam van. De rest gebruik ik momenteel zo veel mogelijk in gerechten. Bijvoorbeeld voor deze vijgen tatin met kaneel caramel. Ik heb hem al vaak gemaakt, maar ik zag dat ik hem nog niet op mijn blog heb staan. Dus heb ik het recept eens even netjes voor jullie uitgeschreven. 

Ik gebruik voor mijn omgekeerde taarten altijd mijn Le Creuset tarte tatin pan. Mocht je die nou niet hebben – en die kans is natuurlijk best aanwezig – gebruik voor de bereiding dan gewoon een koekenpan en een lage ronde taartvorm. In het recept leg ik je uit, hoe dat werkt.

Hier op mijn blog staan inmiddels al best wat tarte tatin recepten. Dat zijn lang niet alle versies, die ik hier maak op La Panacée. Kan je nagaan. Ik zal komende vrijdag een tarte tatin round-up geven. Dan kunnen jullie de exemplaren, die hier op mijn blog staan, eens allemaal op een rij zien. Ik wens jullie een fijne week toe.

Vijgen tatin met kaneel caramel

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd35 minuten
Porties: 6
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

 • 1 pak bladerdeeg
 • 8 verse vijgen
 • 30 gram suiker
 • 2 eetlepels water
 • 30 gram gezouten roomboter
 • 1 theelepel kaneelpoeder
 • 2 theelepels vloeibare honing

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Snijd de vijgen in kwarten.
 • Doe de suiker in een tarte tatin pan (of koekenpan) en voeg 2 eetlepels water toe.
 • Verwarm alles op halfhoog vuur, totdat de suiker vloeibaar is en mooi lichtbruin kleurt. LET OP: NIET ROEREN TIJDENS DIT PROCES.
 • Voeg dan de boter toe. Draai het vuur laag. Nu mag je wel roeren. Roer tot een mooie gladde karamel. Voeg kaneelpoeder toe en roer alles goed.
 • Voeg de kwarten vijg toe en laat ze op laag vuur 5 minuten karameliseren. Draai de kwarten af en toe om te zorgen dat ze gelijkmatig garen.
 • Leg de vijgen in een gewenst patroon (ik leg ze zoveel mogelijk met de schil naar boven). Gebruik je een gewone pan, dan is dit het moment dat je de vijgen en de karamel moet overhevelen naar een lage bakvorm.
 • Sprenkel de honing over de vijgen.
 • Rol de bladerdeeg uit tot een ronde plak en leg deze op de vijgen. Stop de randen in als een dekentje. Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg.
 • Schuif de vijgentaart in de oven en bak hem 30 minuten.
 • Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Zet dan een groot bord (of een schaal) op de pan en draai hem, terwijl je ze goed op elkaar klemt, voorzichtig om. Laat de vijgentaart afkoelen en geniet. Lekker met een bolletje ijs erbij. Enjoy!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress