Onze Franse Keuken

Champignon strudel van filodeeg

Ik moest even nadenken over de titel voor deze blogpost. Dit is namelijk een eenvoudige versie van een hartige strudel. Een traditionele strudel maak je met vrij bewerkelijk elastisch deeg. Ik kies een shortcut en gebruik voor dit recept filodeeg. Natuurlijk mag je het dan eigenlijk geen strudel noemen. Toch doet het daar qua vorm en idee het meest aan denken. Hartige staaf klinkt voor geen meter en bij een quiche zie ik toch echt iets heel anders voor me. Dus noem ik het gewoon een strudel. Ach, de titel is eigenlijk niet zo belangrijk. Het gaat erom dat het een lekker recept is,  toch?!…

Je bakt om te beginnen wat champignonplakjes in een beetje olijfolie. Daar doe je bladspinazie bij en dat laat je even meegaren. Dan breng je het geheel op smaak met zout en peper en strooi je er wat parmezaanse kaas over. Je schept dit mengsel langs één rand van ingevette vellen filodeeg en rolt het geheel voorzichtig op tot een mooie strudel. Het pakketje gaat 30 minuten in de oven en klaar ben je.

Serveer hem in dunne plakken als borrelhap. Hij kan daarnaast overigens ook prima dienst doen als vegetarisch voorgerecht, onderdeel van een lunchbuffet of als meatless monday maaltijd. 

Aanstaande vrijdag heb ik nog een snel filodeeg “strudel” recept voor jullie. Dan een zoete variant – de ideale Guilty Pleasure start van het weekend…..

 

Champignon strudel

Bereidingstijd30 minuten
Porties: 4
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 4 vellen filodeeg
  • 250 gram champignons
  • 125 gram jonge bladspinazie
  • 50 gram parmezaanse kaas grof geraspt
  • zout & peper
  • olijfolie

Bereiding

  • Verwarm je oven voor op 180 graden.
  • Snijd de champignons in dunne plakjes. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de champignons, tot ze mooi gaar zijn (minuut of 7).
  • Voeg dan de spinazie toe en roerbak dit mee met de champignons totdat het mooi geslonken is (minuut of 3).
  • Breng het geheel op smaak met zout en peper. Voeg de parmezaanse kaas toe en roer door het geheel, totdat het mooi gesmolten is.
  • Leg een bakplaat klaar en bekleed die met bakpapier of aluminiumfolie. Smeer een beetje olijfolie op het bakpapier en leg daar het eerste vel filodeeg op. Smeer het vel filodeeg in met olijfolie en leg het 2e vel filodeeg erop. Herhaal dit proces voor het 3e en 4e vel.
  • Schep het champignonmengsel aan één rand van het filodeeg en rol het deeg vervolgens op, zodat je een mooie 'strudel' krijgt. Vouw de boven en onderkant mooi onder de rol, zodat je een afgesloten geheel hebt.
  • Smeer de bovenkant van je strudel in met olijfolie en schuif de bakplaat in de oven.
  • Bak je strudel 30 minuten. Bon appetit!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress