Onze Franse keuken

Pasta met gegrilde perzik en basilicumolie

Pasta, Vega | juni 13, 2018 | By

Zo fijn. De perzik tijd is weer aangebroken. Ik krijg altijd gelijk een zomers gevoel, als ik die dingen eet. De zoete geur, het fluweelzacht velletje en zo heerlijk sappig. Ook onze meiden zijn fan en snoepen er heel wat op. Uiteraard zitten ze dan gelijk helemaal onder het sap (lees: het wordt één grote kleefboel), maar dat mag de pret niet drukken. Ik gebruik perzik regelmatig in warme gerechten. Neem nou bijvoorbeeld deze eenvoudige vegetarische pasta: Tagliatelle met gegrilde perzik, schapenkaas, walnoot en basilicumolie. Snel klaar en lekker licht. Ideaal voor een warme zomerse avond.  

Schapenkaas is natuurlijk in vele varianten verkrijgbaar. Voor deze pasta gebruik ik zelf de ‘Ossau Iraty’. Deze kaas wordt gemaakt in de Franse Pyreneeën. Hij is heel zacht van smaak en heeft een AOP kwaliteitskeurmerk. AOP betekent ‘Appellation d’Origine Protégée. De boeren, die deze kaas maken zijn aan allerlei strikte regels gebonden. Zo mag de kaas, onder andere, alleen in een specifiek geografisch gebied geproduceerd worden. Mocht hij nou niet verkrijgbaar zijn bij jouw kaasboer, vraag dan naar een andere halfharde milde schapenkaas.

Nog één ander puntje. Het grillen van perzikpartjes is best een dingetje. Als je (te) rijpe perzikken gebruikt, dan is het vruchtvlees te zacht en blijft het plakken aan je grillplaat – been there, done that….. Aan de andere kant moet je ook weer niet te harde perzikken gebruiken, want die zijn vaak nog niet rijp genoeg en hebben dus (te) weinig smaak. Dus even de tijd nemen om goede exemplaren uit te zoeken.

 

Pasta met gegrilde perzik en basilicumolie

Voorbereidingstijd10 min
Porties: 2
Auteur: Onze Franse Keuken

Ingrediënten

  • 150 gram tagliatelle uit het versvak
  • 2 perzikken rijp, maar niet te zacht
  • 5 gepelde walnoten 10 helften
  • 30 gram halfharde schapenkaas ik gebruik 'Ossau Iraty

Voor de basilicumolie

  • klein bosje verse basilicum 10 gram aan blaadjes
  • 1 eetlepel witte balsamico azijn
  • 5 eetlepels olijfolie +extra voor invetten perzikpartjes

Bereiding

  • Maak eerst de basilicumolie. Pureer de basilicumblaadjes met de balsamicoazijn en olie in je keukenmachine.
  • Kook de pasta, volgens de aanwijzingen op de verpakking, beetgaar.
  • Snijd de schapenkaas in kleine blokjes.
  • Verhit de grillplaat (of -pan) op hoog vuur. Snijd de perzikken in vieren, verwijder de kwarten van de pit. Snijd de kwarten nogmaals doormidden in de lengte. Je hebt nu dus 8 partjes per perzik.
  • Bestrijk de partjes met een beetje olijfolie en grill ze 1 minuut per kant op de grillplaat.
  • Giet de pasta af en roer er driekwart van de basilicum olie doorheen.
  • Schep de pasta op de borden. Leg de gegrilde perzikpartjes en blokjes schapenkaas erop. Verdeel de stukjes walnoot erover en besprenkel met de resterende basilicumolie. Bon appetit!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment