Onze Franse Keuken

Balsamico Bal

Kookgadget | juni 15, 2018 | By

De Balsamico Bal, oftewel de ‘ball-samico’. Wat is dat nou weer? Nieuwsgierig bekijk ik het glazen potje, dat de mevrouw me voorhoudt. Ik sta in de Oil&Vinegar in Middelburg, op zoek naar een cadeautje voor Arjan. In het glazen potje zit een zwarte bonk, die mij gelijk doet denken aan een dropbal van de kermis. Op een plankje heeft ze een test-exemplaar klaarliggen. Het voelt heel stevig aan. Een beetje als een stuiterbal en het ruikt heel sterk naar, je raadt het al, balsamico….

‘Ok, en wat doe je hier dan mee?’ Het nut van deze kookgadget ontgaat me enigszins. Ball-samico is dus balsamicoazijn, die je kunt schaven. Gewoon met een fijne rasp wat flintertjes over je gerecht. Dan heb je dus geen plens donkere azijn, waardoor je slablaadjes er verlept gaan uitzien. Hmmm, grappig idee. 

Afijn, uiteraard gekocht en thuis getest. Ik maakte een sladressing en verving de vloeibare azijn door deze balsamico flintertjes. De smaak komt best goed over. Het grote voordeel is dat je slablaadjes er inderdaad frisser uit blijven zien. Bij het gebruik van donkere balsamicoazijn wil het geheel nog wel eens (te) bruin kleuren.

Wel moet ik eerlijk zeggen, dat ik het persoonlijk in dressings geen geschikte vervanger van de klassieke balsamico azijn vind. De onderlinge verhoudingen goed krijgen is dan wat tricky. Kan aan mij liggen hoor, maar het werkt gewoon niet zo praktisch. Ik vind deze balsamico bal eerder een leuke manier om een finishing touch te geven aan je gerechten. Niet alleen bij hartige gerechten, maar vooral leuk voor desserts. Wat dacht je van een beetje rasp over een frambozenmousse? Klinkt goed toch?  

psst…het recept van deze licht pittige tomatensalade met ball-samico staat komende maandag op mijn blog…

Conclusie: Een bijzonder origineel cadeautje voor de kookgek. Misschien een leuke vaderdag cadeau tip?
Oh, en mocht iemand het zich afvragen: nee, dit is geen gesponsorde blogpost 🙂

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress