Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een bakplaat klaar.
Verdeel de pompoenblokjes over de bakplaat. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel grof zeezout en 1 theelepel versgemalen peper (gewoon een paar fikse draaien aan je molen). Hussel alles even goed door elkaar met je handen en schuif daarna de bakplaat in de voorverwarmde oven. Rooster de pompoenblokjes 30 minuten.
Verwarm de 2 resterende eetlepels olijfolie in een soeppan. Voeg de ui toe en een beetje zout en fruit de ui op middenhoog vuur tot de stukjes mooi glazig zien. Een minuut of 5.
Voeg de bleekselderij, venkel en knoflook toe en bak dit, regelmatig roerend, een minuut of 7.
Voeg dan gemberpoeder, geraspte nootmuskaat, komijnpoeder en 1/2 theelepel zout toe en roer alles goed door elkaar.
Giet de bouillon erbij, zet het vuur hoog en breng het geheel aan de kook. Draai zodra de soep kookt het vuur lager. Doe de geroosterde pompoenblokjes erbij en voeg ook de sinaasappelschil en de stukjes peer toe. Doe een deksel half op de pan en laat alles 30 minuten pruttelen.
Verwijder de sinaasappelschil en pureer de soep. Proef en breng indien nodig op smaak met wat extra zout en peper. Voeg, indien de soep te dik is gewoon een beetje water of bouillon toe om hem te verdunnen. Schep de soep in borden en garneer met een toefje creme fraiche en wat zonnebloempitten/amandelschaafsel. Bon appetit.