Onze Franse Keuken

Boerenkoolpesto met cashewnoten

boerenkoolpesto

Boerenkoolpesto met cashewnoten. Je moet er maar op komen. Donna Hay moet één of andere coole brainwave hebben gehad toen ze deze combinatie bedacht. Heerlijk door de pasta en perfect voor een meatless dagje.

Boerenkool is hier in Frankrijk niet zo voorhanden. Ik zit me net, tijdens het typen van deze post te bedenken, dat ik geen stamppot boerenkool heb gegeten toen we tijdens de kerstvakantie in Nederland waren. Hmmm, gemiste kans.

Gelukkig heb ik inmiddels een vast adresje in Brive, waar ik boerenkool kan krijgen. Van die grote losse bladen wel te verstaan. Niet zoals bij de Appie in van die grote zakken, gewassen en gesneden, voor een appel en een ei. Nee, hier is boerenkool, oftewel ‘kale’, nog exotisch. Een cassiëre vroeg laatst zelfs bij het afrekenen aan mij wat voor groente het was.

Als je deze boerenkoolpesto draait in je keukenmachine, dan wordt het een vrij grove puree. Niet heel nat. Gebruik gezouten cashewnoten, want anders wordt het geheel te flauw.

Deze pesto krijgt een mooi vast plekje naast mijn andere favorieten Rucola-walnoten pesto en Thaise pesto. Ik vind het echt ideale smaakmakers en het fijne is, je maakt ze werkelijk in een handomdraai. Je creëert op deze manier mooie smaakbommen, waarmee je simpele gerechten, als pasta of een groene salade, enorm ophaalt.

Hoe te gebruiken? Gewoon een paar eetlepels van deze boerenkoolpesto door je gekookte spaghetti, of andere pasta naar keuze, roeren. Desgewenst nog een handje cashewnoten erover strooien – dat doe ik in ieder geval wel – en klaar ben je. Voor mijzelf is de pasta helemaal goed zo. Je begrijpt dat ik hier bij Arjan niet mee aan hoef te komen. Die wil in ieder geval ook iets van vlees. Dat is heel makkelijk op te lossen. Deze pasta gaat namelijk prima samen met een biefstukje of wat kip.

Boerenkoolpesto met cashewnoten

Heerlijke grove pesto van boerenkool, cashewnoten en citroen
Voorbereidingstijd2 minuten
Gang: Main Course
Keuken: French
Trefwoord: boerenkool
Porties: 4
Auteur: Donna Hay

Ingrediënten

  • 300 gram boerenkool alleen het blad
  • 1 teen knoflook
  • 100 gram cashewnoten gezouten + extra voor garneren
  • 2 theelepels fijngeraspte citroenschil
  • 40 gram parmezaanse kaas fijngeraspt
  • 125 ml olijfolie
  • zeezout

Bereiding

  • Draai de boerenkool in een keukenmachine tot een fijne massa. Voeg dan de knoflook, cashewnoten, citroenrasp, parmezaanse kaas en olie toe en draai op de 'pulse' stand tot je een mooie grove pesto hebt. Let op: de pesto doet wat droog aan, in vergelijking met normale pesto. Dat hoort zo. Je kunt hem uiteraard natter maken, maar dan moet je meer olie toevoegen.
  • Voeg een aantal eetlepels van deze pesto toe aan je gekookte pasta. Hussel goed en garneer desgewenst met nog wat extra cashewnoten. Ik bestrooi mijn pasta daarna met een beetje extra zeezout, maar dat kan je uiteraard ook achterwege laten. Bon appetit!
  • Overgebleven pesto kan je afgedekt in de koelkast nog een aantal dagen bewaren. Ook lekker: smeer wat pesto op een boterham en beleg dan vervolgens met een topping naar keuze (bijvoorbeeld: plakjes tomaat of voor een niet vega-versie wat gerookte kip)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Food Blog Theme from Nimbus
Powered by WordPress